Fotograf: Amy Sussman /Scanpix

"Inte inblandad i svenska företag"

Veckans Affärers artikel om prinsessan Madeleines fästman Chris O’Neill väckte stor uppmärksamhet. Nu lovar hovet att han inte ska vara inblandad i några svenska investeringar.

I kölvattnet av medieuppmärksamheten kring Chris O Neill och hans arbete som analytiker på en aggressiv amerikansk hedgefond har hovet hört av sig till VA med ett förtydligande. Där förklarar sig Chris O Neill villig att avstå från investeringar som utförs av hans fond, Noster Capital, som involverar svenska bolag.

Här lovar Chris O Neill specifikt att han inte kommer att arbeta med investeringar som berör bolag listade på Stockholmsbörsen, eller bolag som hämtar en väsentlig del (större än en tredjedel) av sina intäkter från Sverige.

Å ena sidan framstår det som en rimlig respons från Chris O Neills sida, och en mer än rimlig nivå på vad som kan begäras av en icke-svensk medborgare och näringsidkare, som dessutom inte verkar ha något intresse av att leva på apanage från svenska skattebetalare.

Å andra sidan känns det inte tillräckligt för att helt sprida ljus över relationen mellan fondens aktiviteter och kungahusets roll.

Det svenska kungahusets existensberättigande vilar tungt på dess roll som främjare av svenska handelsintressen. Sveriges ekonomi, och i synnerhet våra börsbolag, är globala.

Att Chris O Neill i sin roll som aktivistinvesterare avstår från att kampanja för att sparka svenska börs-vd:ar, eller försöka trycka ner kursen på bolag med väsentliga handelsintressen i Sverige, är naturligtvis positivt.

Men även med hovets nya, självpåtagna restriktioner kommer han alltså kunna både investera och kampanja för och, än viktigare, emot bolag som konkurrerar eller handlar med svenska bolag.

Det är i realiteten problematiskt, och framtiden får utvisa om Chris O Neills återhållna roll är tillräcklig.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST