Grekiskt beslut dröjer

Ett beslut kommer troligen inte att kunna fattas vid eurogruppens möte på måndag om det grekiska stödprogrammet och utbetalning av nödlånet.

Det sade en EU-källa på fredagen inför måndagskvällens möte för eurogruppen.

"Jag väntar mig en mycket intensiv diskussion om åtgärder i förväg . Men det finns en mycket stor sannolikhet att det behövs en andra omgång med diskussioner för beslut", sade källan.

En andra omgång behövs delvis på grund av att flera euroländer behöver godkännande från sina parlament mot bakgrund av överenskommelsen mellan Grekland och trojkan, som ännu inte finns.

Dit hör också kravet att tillräckliga åtgärder finns för att göra Greklands statsskuld uthållig, något som alla institutioner och euroländer måste hålla sig till.

"Om vi inte har en efterlevnadsrapport med en beräkning av skuldens uthållighet på söndag så blir det svårt för de nationella parlamenten att fatta beslut på måndag", sade källan.

"Utan att Greklands skuld är uthållig finns det ingen chans för flera länder att få stöd i sina parlament för ett beslut. Att skulden är uthållig ligger först och främst i Greklands intresse, men också euroländernas och i mindre utsträckning också IMF:s", fortsatte källan.

Finansministrarna är medvetna om Greklands behov att betala tillbaka lån den 16 november och kommer att ta med detta i beräkningen, fortsatte källan.

Det är inte uteslutet att euroländerna kommer att efterskänka till Grekland de vinster vid inlösen som deras nationella centralbanker har gjort på köp av grekiska obligationer under det nominella värdet.

Däremot finns begränsningar mot att euroländerna accepterar förluster på grekiska obligationer.

Det spanska bankprogrammet är på rätt spår och utbetalningar av stöd från räddningsfonden ESM väntas äga rum.

Det är den preliminära slutsatsen efter en utvärdering av kommissionen. Slutligt beslut fattas senare.

Källan sade att han inte kände till om någon begäran från Spanien om nödlån från ESM var på väg.

Kommissionens beslut är att förnuftigt bedöma konjunkturnedgångens del i att Spanien väntas missa sina nominella budgetmål 2012-2014, enligt kommissionens prognos.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST