Fotograf: Anders Wiklund, Jonas Ekströmer/Scanpix

"Tintin skadar svensk export"

Den kringresande läkaren, professorn, hälsoforskaren, pedagogen och världskändisen Hans Rosling är på ständigt uppdrag – målet är att förklara att den bild vi har av världen inte längre stämmer överens med hur världen ser ut.

Hans Rosling är dessutom en av världens mest inflytelserika personer och rör sig i samma kretsar som Bill Gates, Googlegrundarna och Al Gore.

"Den bild man fortfarande har stämde för tjugo, trettio år sedan", säger Hans Rosling.  

Han vill inte att vi ska argumentera från antaganden baserade på en förlegad världsbild, utan väcka sina åhörare till att se hur världen ser ut i dag.

Under flera år har han i sina föreläsningar och intervjuer dessutom återkommande talat om Tintin.

Nyligen blev det stor debatten när Tintinböckerna på Kulturhuset i Stockholm flyttade till mer undanskymda hyllor av dess konstnärlige ledare Behrang Miri. En bra handling, menar Hans Rosling.

"Tintin skadar svensk export", säger han och kopplar ihop de gamla serierna med den gamla världsbilden som upprätthåller missuppfattningar om världen. Det gynnar ingen att svenska barn lär sig mer om hur världen förr var än hur den ser ut idag.

"Det var rabiat panik. Tintin är skadligt för det förstärker uppfattningen om världen som inte stämmer överens med hur världen faktiskt ser ut", säger han och jämför med att man inte behöver se nidbilder av judar för att veta att de finns.

Och att det är bättre att låta Tintin läsas av ungdomarna när de är gamla nog att ha lärt sig hur det faktiskt är nu.

"Jag mejlade faktiskt Behrang Miri och gav mitt stöd. Jag skrev att det tog Galileo Galilei 359 år innan han fick en ursäkt av katolska kyrkan för deras hårda dom av att han sade att jorden inte var i mitten. Så det tar nog lite tid innan cheferna förlåter Behrang Miri för att han inte tycker Tintin ska vara kvar i mitten. Var tid har sin inkvisition."

 


 

Läs en längre intervju med Hans Rosling i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.