Fotograf: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Norman ska ta tag i snabblånen

Veckans Affärers granskning av den svenska snabblånebranschen avslöjar en finanssektor under stark tillväxt. Enligt våra beräkningar ligger utlåningsvolymerna för de så kallade snabblånen årligen på ungefär 1,5 miljarder kronor.

Finansmarknadsminister Peter Norman är påtagligt irriterad över snabblånen: De är stötande! I fjol införde vi individuell kreditprövning och krav på att effektiv ränta alltid ska framgå. Lånen minskade då ett tag, men nu tar folk lika mycket lån igen. Det är trist. Och man kan ju inte lagstifta mot att göra dumma affärer.

 Men varför tar de lånen?

Det kan ju tänkas att några har alkohol i kroppen som fördunklar omdömet. Andra tänker kanske att de bara ska ta ett lån under en kort tid, men snart är de inne i lånekarusellen och får problem.

 Peter Norman tror inte på ett lagstiftat räntetak som Finland nu inför: 

Det har redan prövats i andra länder. Men då tenderar hela marknaden att gå upp till taket och vissa lån blir då dyrare.

I stället kommer Finansinspektionen i höst att få ökade sanktionsmöjligheter vid sidan av de åtgärder som Konsumentverket redan vidtar, säger Peter Norman:

Finansinspektionen får också ett tillsynsansvar genom att godkänna företagen och kunna utdela sanktioner. Vi räknar med att ha regler på plats någon gång under hösten. Vi har samlat alla aktörerna för att hitta rätt verktyg.

Mer exakt än så blir inte finansmarknadsministern, förslaget utformas i dagarna i regeringskansliet. Finansinspektionen har ännu inte fått förslaget i detalj, men föreslog själva redan i fjol att snabblånebolagen ska införas i en ny kategori kallad konsumentkreditföretag och tilldelas särskilda tillstånd som kan återkallas. Dagens registrering av snabblånebolagen skapar en falsk kvalitetsmärkning, anser Finansinspektionen.

 Men varför kan inte den redan existerande ockerlagen tillämpas på snabblån som har flera tusen procent effektiv ränta?

Som lagen är skriven måste man se till det individuella fallet och om det föreligger ett beroendeförhållande mellan långivare och låntagare , förklarar Peter Norman.

Därför är lagen inte applicerbar på smslånen.

Hur skulle det fungera med krav på skriftlig överenskommelse för snabblån?

Vi har skruvat åt reglerna ett antal gånger. Som det är nu är det inte rimligt och om inte de åtgärder vi nu vidtar räcker får vi hitta på andra saker.

En signal som tyder på en snabb tillväxt är att det under det första halvåret i år anmäldes 24 377 sms-låneärenden till Kronofogdemyndigheten, en ökning med 70 procent jämfört med samma period förra året.

I fjol fick Kronofogden in 33 000 ärenden om obetalda snabblån och i flera motioner till höstriksdagen ifrågasätts att Kronofogden ska agera indrivare åt företag som beskylls för ocker.


 

Läs hela intervjun i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST