Bengt-Åke Freiman, vd för Tretum, är heltäckningsveteranen som blivit Warren Bufffetts gröna apostel. Fotograf: Peter Jönsson, Pressbild Montage: VA.se

Buffetts gröna apostel

Berkshire Hathaway-ägda Shaw tillverkar mattor som går att återvinna hur många gånger som helst. Bengt-Åke Freiman är svensken som arbetar för att sprida konceptet.

"Allt fler inser att vi måste ställa om till en cirkulär ekonomi men de flesta företag är livrädda för vad det innebär. Det handlar inte om att vi ska sluta konsumera utan om hur vi konsumerar. Med cradle to cradle är det helt ok att köpa prylar."

Det säger Bengt-Åke Freiman, vd för svenska golv- och mattleverantören Tretum och styrelsemedlem i det svenska nätverket Cradle.net som arbetar för att sprida designkonceptet som skulle kunna översättas med från vagga till vagga och som handlar om att se till en produkts hela livscykel i Sverige.

Tretum var en av Sveriges största golventreprenörer under 1970-talet. Men marknaden för heltäckningsmattor minskade i samband med att man kopplade samman dem med att allt fler drabbades av allergier. I dag ser Bengt Åke Freiman ett ökat intresse för vad som nu kallas textilgolv, framförallt för att förbättra ljudmiljön i butiker och kontor.

"För mig handlar cradle to cradle om att sluta vara less bad och vara bra från början. Ett koncept som bygger på att det inte ska uppstå något avfall. Golv i stort är en stor miljöbov så att vi kan återvinna 100 procent av våra textilgolv är helt fantastiskt."

Han är återförsäljare för den amerikanska mattillverkaren Shaw som har ett stort utbud av är cradle to cradle-certifierade golv och som ägs av Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Shaw använder sig av en icke-förnybar resurs, olja som grundmaterial i sina mattor vilket gör att de går att återvinna hur många gånger som helst utan kvalitetsförsämring. När det är dags för återvinning av mattorna ringer man Shaw som transporterar de till sin återvinningsfabrik i Atlanta.

"Vi har nyligen bytt ut en gammal installation av textilgolv som använts intensivt under flera år. Shaw bekostar hela frakten tillbaka till USA, de har byggt upp ett helt system kring detta. Vi har därför tagit ett nytt steg i vår affärsmodell, så att kunden kan välja mellan att hyra mattorna likaväl som att köpa dem. På så vis kan vi garantera att kretsloppet fungerar", säger Bengt-Åke Freiman.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium