8 av 8
Bildspel: Lovisa Fricot Norén, Utsikt Breband, Marielle Almgren, Kungsleden och Linda Wennberg, ABB Fotograf: Hanna Teleman

"Det blir aldrig mer lugn och ro"

En kväll i september begav sig adepterna i Veckans Affärer och Novares mentorprogram till Grand Hôtel för att lyssna på två näringslivstoppar - före detta SAS-vdn Jan Carlzon och styrelseproffset Meg Tiveus - när de gav sina bästa råd kring ledarskap, framgångsrika affärer och karriär.

"Ingen köper en vara för att företaget har låga kostnader", var en av insikterna som näringslivsprofilen Jan Carlzon delade med sig av till adepterna på årets mentorprogram. "För att skapa ett långsiktigt lönsamt företag kan du inte börja i kostnaderna du måste ta din utgångspunkt i attraktionskraften hos din produkt."

Nyckeln i en framgångsrik affärsstrategi sitter enligt Jan Carlzon hos kunden och dennes upplevelse vid varje möte med företaget. Och det kan innebära att synsättet behöver förändras ganska radikalt. "På SAS sade vi så här: vi brukade flyga flygplan, nu måste vi lära oss att flyga människor", sade han.

Meg Tiveus, som tidigare varit vd på bland annat Posten och Svenska Spel, påminde adepterna om att dagens näringsliv är komplext och snabbföränderligt och kommer så förbli. "Det blir aldrig mer lugn och ro", varnade hon. "Er uppgift som ledare är att hela tiden anpassa strategin hos ert företag till en omvärld som är i ständig förändring, och där spelreglerna ändras i en allt snabbare takt."

Ett annat råd från Meg Tiveus kan låta självklart: prioritera lönsamhet. "Ändå är sista raden förvånande ofta bortglömd i styrelsernas diskussioner", sade hon. "Fokus ligger ofta på en miljon andra saker." Meg Tiveus manade också adepterna till att vara bekväma med att dagens medarbetare är allt mer kompetenta. "Var aldrig rädd för trycket underifrån det är genom att rekrytera de bästa medarbetarna man når framgång", uppmanade hon.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant