8 av 8
Bildspel: Lovisa Fricot Norén, Utsikt Breband, Marielle Almgren, Kungsleden och Linda Wennberg, ABB Fotograf: Hanna Teleman

"Det blir aldrig mer lugn och ro"

En kväll i september begav sig adepterna i Veckans Affärer och Novares mentorprogram till Grand Hôtel för att lyssna på två näringslivstoppar - före detta SAS-vdn Jan Carlzon och styrelseproffset Meg Tiveus - när de gav sina bästa råd kring ledarskap, framgångsrika affärer och karriär.

"Ingen köper en vara för att företaget har låga kostnader", var en av insikterna som näringslivsprofilen Jan Carlzon delade med sig av till adepterna på årets mentorprogram. "För att skapa ett långsiktigt lönsamt företag kan du inte börja i kostnaderna du måste ta din utgångspunkt i attraktionskraften hos din produkt."

Nyckeln i en framgångsrik affärsstrategi sitter enligt Jan Carlzon hos kunden och dennes upplevelse vid varje möte med företaget. Och det kan innebära att synsättet behöver förändras ganska radikalt. "På SAS sade vi så här: vi brukade flyga flygplan, nu måste vi lära oss att flyga människor", sade han.

Meg Tiveus, som tidigare varit vd på bland annat Posten och Svenska Spel, påminde adepterna om att dagens näringsliv är komplext och snabbföränderligt och kommer så förbli. "Det blir aldrig mer lugn och ro", varnade hon. "Er uppgift som ledare är att hela tiden anpassa strategin hos ert företag till en omvärld som är i ständig förändring, och där spelreglerna ändras i en allt snabbare takt."

Ett annat råd från Meg Tiveus kan låta självklart: prioritera lönsamhet. "Ändå är sista raden förvånande ofta bortglömd i styrelsernas diskussioner", sade hon. "Fokus ligger ofta på en miljon andra saker." Meg Tiveus manade också adepterna till att vara bekväma med att dagens medarbetare är allt mer kompetenta. "Var aldrig rädd för trycket underifrån det är genom att rekrytera de bästa medarbetarna man når framgång", uppmanade hon.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Aktierna som rusar och rasar i onsdagens rapportbonanza
  4. ABB:s vd får sparken – aktien rusar
  5. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare just nu – som alla vill jobba för
  5. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.