Lena Hök har räknat på utanförskapet. Fotograf: Peter Jönsson

Så mycket kostar utanförskapet

År 2035 kommer det att fattas 200 miljarder för att kunna finansiera den svenska välfärdmodellen. Årligen. Nu måste näringslivet vara med och betala en större nota.

Vi har inte råd. Det är det ständiga argumentet när det krävs resurser för barn och ungdomar som börjar släpa glida iväg mot dikeskanten på den breda livsvägen.

Men vad har vi inte råd med? , undrar Lena Hök, chef för Skandias Idéer för livet-stiftelse, startad 1987 efter ungdomskravallerna i Kungsträdgården i Stockholm.

Att säga så tyder på en okunskap kring de reella kostnaderna för samhället om barnet blir en människa i ett livslångt utanförskap.

Därför lät Idéer för livet två nationalekonomer, Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog, räkna ut den ekonomiska kostnaden för ett livslångt utanförskap. Och vad som sparas genom att sätta in resurser tidigt.

De kom fram till följande: Det föds i genomsnitt 110 000 barn i en årskull. I snitt hamnar 13 procent av dem i olika typer av utanförskap.

Hälften av de 13-åriga killar som börjar snatta, skolka och använda droger fortsätter ha ett normbrytande beteende som vuxna. Det är kostsamt. Säger vi att en fritidsgård kostar för mycket har vi inte sett vad vi sparar för pengar längre fram säger Lena Hök.

Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog kom fram till att ett livslångt utanförskap kostar samhället mellan 10 och 15 miljoner per människa. Minst.

Det bästa sättet att undvika detta är att agera på tidiga signaler, i skolan , säger Lena Hök.

Sedan 2008, när Skandia först presenterade rapporten Utanförskapets pris , har de utbildat fyrtio kommuner i det här tänket och utvecklat ett webbverktyg där kommuner kan fylla i sina egna siffror och se sin framtid.

Men varför sysslar Skandia med detta?

Det är helt i linje med Skandias verksamhet som försäkringsbolag, menar Lena Hök. Hela försäkringsbranschens vinstmodell handlar om att riskminimera och förebygga att försäkringen ska lösa ut.

Hon ställer sig upp och ritar sluttande kurvor och streckade linjer på den vita tavlan i det lilla konferensrummet vi sitter i:

Ju längre ner man kommer, desto dyrare är det att reparera. Därför är det viktigt att vara tidig. Den insats du gör tidigt kostar väldigt lite jämfört med de du måste ta längre fram när skadan är skedd .

 


 

Läs ett längre reportage om välfärden i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. 3 fina köplägen på börsen – men aktien som rusat 269% på ett år ratas
  2. Bostadsutvecklaren faller fritt på Stockholmsbörsen efter att ägaren bett om nya pengar
  3. Panik på Wall Street – Apple har tappat 64 miljarder dollar på några dagar
  4. Han gör sensationell comeback i Fingerprint – sågas av sparexperten: ”tragikomisk”
  5. Studentens briljanta uppfinning låter dig googla fram all världens kunskap – bara genom att tänka
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  3. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Teslas aktie är på väg mot kollaps, enligt Goldman Sachs och JP Morgan

SENASTE MAGASINET: