Lena Hök har räknat på utanförskapet. Fotograf: Peter Jönsson

Så mycket kostar utanförskapet

År 2035 kommer det att fattas 200 miljarder för att kunna finansiera den svenska välfärdmodellen. Årligen. Nu måste näringslivet vara med och betala en större nota.

Vi har inte råd. Det är det ständiga argumentet när det krävs resurser för barn och ungdomar som börjar släpa glida iväg mot dikeskanten på den breda livsvägen.

Men vad har vi inte råd med? , undrar Lena Hök, chef för Skandias Idéer för livet-stiftelse, startad 1987 efter ungdomskravallerna i Kungsträdgården i Stockholm.

Att säga så tyder på en okunskap kring de reella kostnaderna för samhället om barnet blir en människa i ett livslångt utanförskap.

Därför lät Idéer för livet två nationalekonomer, Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog, räkna ut den ekonomiska kostnaden för ett livslångt utanförskap. Och vad som sparas genom att sätta in resurser tidigt.

De kom fram till följande: Det föds i genomsnitt 110 000 barn i en årskull. I snitt hamnar 13 procent av dem i olika typer av utanförskap.

Hälften av de 13-åriga killar som börjar snatta, skolka och använda droger fortsätter ha ett normbrytande beteende som vuxna. Det är kostsamt. Säger vi att en fritidsgård kostar för mycket har vi inte sett vad vi sparar för pengar längre fram säger Lena Hök.

Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog kom fram till att ett livslångt utanförskap kostar samhället mellan 10 och 15 miljoner per människa. Minst.

Det bästa sättet att undvika detta är att agera på tidiga signaler, i skolan , säger Lena Hök.

Sedan 2008, när Skandia först presenterade rapporten Utanförskapets pris , har de utbildat fyrtio kommuner i det här tänket och utvecklat ett webbverktyg där kommuner kan fylla i sina egna siffror och se sin framtid.

Men varför sysslar Skandia med detta?

Det är helt i linje med Skandias verksamhet som försäkringsbolag, menar Lena Hök. Hela försäkringsbranschens vinstmodell handlar om att riskminimera och förebygga att försäkringen ska lösa ut.

Hon ställer sig upp och ritar sluttande kurvor och streckade linjer på den vita tavlan i det lilla konferensrummet vi sitter i:

Ju längre ner man kommer, desto dyrare är det att reparera. Därför är det viktigt att vara tidig. Den insats du gör tidigt kostar väldigt lite jämfört med de du måste ta längre fram när skadan är skedd .

 


 

Läs ett längre reportage om välfärden i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Swedbanks genomklappning på börsen får hela sektorn att gunga
  4. Medhelp polisanmäler tidningen som avslöjade 1177-läckan
  5. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.