Dan Olofsson, Alexandra Mörner, Lillemor Husberg och Luciano Astudillo. Fotograf: Hanna Teleman

"Bra koncept ska spridas"

En rivstart på projektet som ska ge 1 000 nya jobb gav Dan Olofsson och Luciano Astudillo bakom Uppstart Malmö priset som Årets samhällskapitalist. Här är alla vinnarna från onsdagens prisutdelning på Berns i Stockholm.

Genom att sammanföra kapital och kunskap om företagande har Uppstart Malmö medverkat till att de deltagande företagen redan efter ett och ett halvt år skapat hälften av de 1 000 jobb man har som målsättning.

Det resultatet gav utslagsrösten som gav Dan Olofson och Luciano Astudillo priset som Årets samhällskapitalist på Veckans Affärers Social Capitalist Awards.

Jag ser priset som ett sätt att uppfinna Saltsjöbadsandan igen, med skillnaden att det inte handlar om att vi är i luven på varandra utan att samhällsuppgifterna är så stora att vi måste lösa dem tillsammans.

Bra koncept ska spridas, sade Dan Olofson och öppnade upp för en fortsättning på projektet efter de planerade tre åren och 1 000 jobben.

Evenemanget fick en något allvarligare inramning än vanligt eftersom den inleddes av en tyst minut för Pontus Schultz, Veckans Affärers nyligen avlidna chefredaktör och prisets initiativtagare. Men samtidigt rörde dagens samtal mycket allvarliga frågor för hela vårt samhälle.

Kan du påverka har du ett ansvar och måste axla det. Det har varit drivkraften bakom Antonia Ax:son Johnsons arbete med samhällsfrågor inom både hennes företagande och familjens välgörenhetsfonder.

Det berättade Antonia Ax:son Johnsons dotter Alexandra Mörner, som var den som tog moderns pris som Årets Samhällsintraprenör för familjeföretagens långvariga arbete med hållbarhet inom hela organisationen.

Årets samhällsentreprenör blev arkitekten som under uppdraget att rita ett äldreboende upptäckte att hon var bra på att se helheten, och hur den skulle kunna bli bättre. I dag driver Lillemor Husberg äldreboendet Vigs ängar.

Jag bestämde mig för att inte kämpa mer, utan jobba med dem som vill samma sak som jag. Jag har varit ett redskap men det är medarbetarna som är fantastiska.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant