Tradinglitteratur för hängmattan

I dag ger vi tips på läsvärd tradinglitteratur som kan passa för sommarens hängmatta. Det handlar dels om grundlitteratur för nybörjaren och mer avancerad läsning. 

Detta här är litteratur där man inte bara lär sig att analysera börsen utan även hur man ska lägga upp sin handel rent strategiskt samt i övrigt ger värdefull kunskap och nya insikter.

Det viktiga är att välja rätt böcker, där innehållet matchar verkligheten och dessutom ger läsaren en ny och djup insikt i marknaden. Följande böcker, pärlor enligt mig, ger en bra och djup grund för att sedan bygga vidare på genom egna studier. Nedan har jag listat både grundlitteratur och mer avancerad litteratur.

Grundlitteratur

Tradingguiden (Jonas Bernhardsson), Trading for a Living: Psychology, Trading Tactics, Money Management (Dr. Alexander Elder), Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications (John J. Murphy).

Tradingguiden är en lättläst och bred bok som ger nybörjaren en översiktlig bild av marknaden, ekonomin och olika analysmetoder såsom fundamental- och teknisk analys.

Trading for a Living är en mer avancerad och detaljerad bok som inriktar sig direkt på trading, teknisk analys, psykologi och money management. Den är välskriven och innehåller många värdefulla partier och ger läsaren en utomordentlig kunskap. En lysande bok.

Sista boken tjänar till att nöta in konceptet om teknisk analys hos nybörjaren, senare ska läsaren kunna sålla ut en tredjedel av det tekniska som icke-relevant.

Litteratur att gå vidare med

The Stock Market Barometer (William P. Hamilton), serien Market Wizards (Jack Schwager), Trader Vic: Methods of a Wall Street Master (Victor Sperandeo), Reminiscenses of a Stock Operator (Edwin Lefèvre), How To Trade In Stocks (Jesse Livermore), Extraordinary Popular Delusions and The Madness of Crowds (Charles Mackay).

Här hittar vi de böcker som kräver lite mer av läsaren. Man bör förstå vad det är man ska ta med sig från dessa böcker. The Stock Market Barometer är en gammal bok, om Dow Theory, och är ett riktigt guldkorn för den som orkar ta sig igenom den och förstår det hela.

Methods of a Wall Street Master är en riktig pärla även den. Här vävs teknisk analys, makro, nationalekonomi och risk/money management in på ett perfekt, mycket relevant och fokuserat sätt. Ett av kapitlen heter How the world really works . Man lär sig hur man lägger hela pusslet .

Jack Schwagers serie Market Wizards är väldigt bra och framför allt väldigt underhållande. Behagligt att läsa och ger många bra kunskaper på ett speciellt sätt. Böcker innehåller intervjuer med top traders som berättar om det mesta. Sista boken behandlar bubblor, alla möjliga sorters, och visar hur tokigt det kan bli när flockbeteendet tar vid. Även lite centralbankspolitik berörs.

Se den kommande morgonrapporten, måndag, för mer utförliga kommentarer om dessa böcker och hur man enligt mig kan läsa dem. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.