VA:s Ulrika Fjällborg och Johannes Cullberg. Fotograf: Helene Liljefors

Dålig produktivitet med stressade anställda

I idrottsvärlden är det en självklarhet. I näringslivet en skam. Det handlar om vila. På VA:s Almedalsseminarium diskuterades de högpresterande talangernas nya folksjukdom: utbrändheten.

Tre raketkarriärer inom olika branscher under ett decennium förde Johannes Cullberg till utbrändhetens kant. Men därefter till det egna företaget som förebyggande hälsokonsult i ProActive Helath Partner.

Enligt honom är det dålig företagsekonomi att inte ha koll på sina anställdas arbetshälsa. På Veckans Affärers seminarium berättade han om hur stresshormonerna minskar människans syreupptagningsförmåga och hur den i sin tur minskar produktiviteten.

De flesta betalar sina anställda för åtta timmars jobb om dagen, men får bara ut sex timmar effektivt , säger han.

Så behöver det inte vara om man hade ett sundare och långsiktigare synsätt på produktivitet och hur människan fungerar.

Han jämför näringslivet med elitidrottare, en värld som till stor del också består av högpresterande alfahannar. Men där är det helt naturligt att man växlar träning och vila för att bygga en bra form som leder till bra prestation.

Varför skulle det vara annorlunda för elitpersoner i näringslivet än i idrottsvärlden? I den ena är återhämtning fullständigt självklart. I den ändra helt otänkbart säger Johannes Cullberg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST