Spaniens nödlösning underkänns

Den spanska planen att rekapitalisera Bankia genom att indirekt avtappa ECB på kontanter avvisades rättframt av ECB. Det uppger EU-källor enligt Financial Times. SEB räknar med att Spanien snart kommer behöva stöd från ECB/IMF.

Nyheten om ECB:s avvisande kommer samtidigt som Spanien står inför förhöjda lånekostnader, försök att övertyga investerare att de kan begränsa problemen i banksektorn som tyngs av 180 miljarder euro i dåliga fastighetslån och då centralbankschefen uppgett att han avgår i förtid.

Den spanska regeringen hade i helgen luftat den okonventionella idén om att rekapitalisera Bankia genom att injicera 19 miljarder euro i form av statsobligationer i bankens moderbolag, obligationer som sedan skulle kunna förvandlas till kontanter i ECB:s tremånadersrepa, vilket skulle göra att
Spanien kunde undvika att gå till marknaden med nya obligationsemissioner.

Enligt EU-företrädare meddelade ECB den spanska regeringen att en ordentlig kapitalinjektion krävdes för Bankia och att deras planer riskerade att bryta mot EU:s förbud mot "monetär finansiering", det vill säga att centralbanken ger medel till staterna.

SEB kommenterar det spanska agerandet i ett nyhetsbrev med att regeringen nu försöker med okonventionella metoder för att hålla nere upplåningen och uppåttrycket på räntan. 

SEB:s bedömning är dock att Spanien kommer att behöva ett riktat stödpaket från ECB/IMF på runt 150 miljarder euro för att stabilisera banksystemet.

Det som sker nu ska ses som en del i ett förhandlingsspel där Spanien vill att ECB tar ett större ansvar för att förbättra staternas upplåningsmöjligheter och att ESM används för direkt bankstöd, menar SEB.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.