Fotograf: Ng Han Guan/Scanpix

P2P kan vara nästa bubbla

Allt fler går förbi banken och lånar i stället direkt av varandra. Att som småinvesterare använda internet och P2P-tekniken för att låna ut pengar till andra privatpersoner har exploderat på några få år.

På några få år har peer-to-peertekniken (på svenska ungefär mellan jämlikar) möjliggjort en ny explosion i kredittillväxt, men inte i traditionell mening.

Det illustreras av att ett av de ledande bolagen, Lending Club som startade som en Facebook-applikation så sent som i maj 2007, nyligen lyckades attrahera en av de tyngsta investmentbanksprofilerna, förre vd:n för Morgan Stanley John Mack, till styrelse.

Den första firman lanserades i Storbritannien 2005, och följdes snart av Prospers lansering i USA 2006. Lending Club kom 2007. Tillsammans har bolagen snart lånat ut en miljard dollar. Det är inte ens småpotatis i förhållande till banksektorns totala lånevolymer, men med över en halv miljon låneansökningar bara till Lending Club sedan starten  har P2P-lånesekotorn minst sagt haft genomslag på marknaden.

Den är även representerad på den svenska marknaden, av lilla Trustbuddy som genom en omvänd sammanslagning med gamla 360Holding i juni 2011 är noterat på First North. Bolaget leds i huvudsak av en grupp norrmän. 2011 lånades 52,5 miljoner kronor ut från privatpersoner till privatpersoner via Trustbuddy, och bolaget själva räknar med att man ska nå 200 miljoner kronor i år.

Som i alla verksamheter finns det naturligtvis bra och dåliga exempel. Bolagen vänder sig trots allt till de låntagare vars kreditvärdighet inte räcker till ett för vanligt lån på banken.

Medan den ledande aktören Lending Club lyckas hålla en restriktiv utlåning på 10 procent av ansökningarna man får in så har det mer ifrågasatta Prosper ökat andelen finansierade lån markant de senaste åren, från runt 10 procent från starten fram till 2009, till runt 50 procent i dag. 

Det här har även visat sig i bolagens statistik. Medan Lending Club stoltserar med att 93 procent av långivarna får en avkastning mellan 6 och 18 procent, så väntas Prospers kreditförluster uppgå till strax under 9 procent av stocken sedan mars 2011.

Men 2008 gjorde amerikanska finansinspektionen SEC ett nedslag på Prosper med hänvisning till att bolagets verksamhet i realiteten innebär en form av värdepapperisering, och att de därför borde stå under SEC:s kontroll. Det här tvingade Prosper till ett kostsamt avbrott i kreditgivningen. Nu opererar dock alla seriösa aktörer med tillstånd från SEC, men det finns en uppenbar risk att bolagens rörelsekostnader kommer öka i takt med tillväxten och det regulatoriska trycket.

Statistiken visar att det vanligaste skälet att ta ett P2P-lån i USA är för att betala av kreditkortsskulder, men marknaden finns även i Storbritannien, Tyskland och i Kina.

I Kina finns 60 miljoner mikroentreprenörer i städerna och 200 miljoner på landsbygden, samtidigt som banksystemet inte fungerar tillfredställande och det finns ockerfirmor som tar upp emot 60 procents ränta.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.