Fem hjältar fick nytt mångfaldspris

Fem mångfaldshjältar prisades på konsultbolaget Diversity Index konferens i Malmö på tisdagen. "Det är första gången vi delar ut det här priset. Vi ska satsa på att utveckla det tillsammans med långsiktiga partner som också tror att mångfald leder till tillväxt", säger Yacir Chelbat, grundare.

Idéen med priset Mångfaldshjältar är att göra en kategori av varje diskrimineringsgrund i lagen och utse en pristagare som aktivt motarbetat diskriminering i varje kategori. De sju grunderna är: kön, etnicitet, ålder, funktionsnedsättning, sexualitet, könsidentitet, trosuppfattning.

Prisets premiärmottagare är:

Mikael Petersson, diversity manager på Folksam, vann priset för etnicitet för bolagets långa och affärsmässiga arbete med etnisk mångfald.

Konsultbolaget Left is Right, som i huvudsak anställer personer med Asbergers syndrom, vann funktionshinderkategorin.

För könsmässig jämställdhet prisas skolprojektet, Cracking the armour, där killlar i samhällsprogrammets tredje årskurs håller en temadag om killar, män och maskulinitet med killarna på högstadiet.

Den öppet transexuella kristdemokratiska politikern Maria Hansson Nielsen fick priset för könsöverskridande identitet för sitt politiska engagemang, inte minst inom det egna partiet, mot tvångssterilisering av transpersoner som byter kön.

I kategorin åldersdiskriminering vann Hilda Kraft och projektet Watchit som, på ungdomars villkor och med deras metoder, lär dem hur man gör sin röst hörd i samhället genom workshops, aktioner och projekt som springer ur ungdomars eget engagemang.

I kategorierna trosuppfattning och sexualitet utsågs inga pristagare av juryn. Men Yacir Chelbat är nöjd ändå:

"Det är viktigt för mig att vi ställer krav på ett bra arbete på pristagarna. Det borgar för kvalitet i priset för framtiden. Hittar vi inte tillräckligt bra kandidater så ska vi inte dela ut priset", säger han.

"Jag vill lyfta personer som verkligen levererar saker på riktigt. Sådana som gör skillnad och påverkar andra människor på djupet" säger Yacir Chelbat, ägare till Diversity Index.

Prisutdelare var bland andra integrationsminister Erik Ullenhag.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det
  2. Nu skrotas plötsligt det svenska förbudet mot drönare – som gjorde branschen rasande
  3. Nu är Pewdipie inte längre nr 1 – här är influencern som tagit hans plats
  4. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  5. Trump släppte just en galen plan för att finansiera sin mur - som kommer kosta minst 70 miljarder
  1. Ingen trodde på den stökiga 14-åringen som jobbade på pizzeria – idag är hon toppchef och Sveriges coolaste innovatör
  2. På 5 månader har Trump gjort vad Obama inte lyckades med på 8 år
  3. McDonalds bestämde sig just för att sluta med något de gjort sedan 1976
  4. Regeringen avslöjade just en rejäl skattesänkning
  5. Här är svensken som köpt årets dyraste bostad – för en astronomisk prislapp

SENASTE VA

VA Karriär