Victor Jacobsson, Sebastian Siematkowski och Niklas Adalberth Fotograf: Micke Lundström

Klarna-grundaren satt häktad: "Fullständigt påhittat"

Betaltjänsten Klarna har blivit ett av världens mest hajpade IT-företag. VA har mött grundartrion. Och för första gången får vi också veta vad som hände den där natten i New York när företagets vice vd häktades för sexbrott.

Under studenttiden i Uppsala utvecklade Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth en affärsidé för säkra e-handelsbetalningar, som kom att sågas på Handelshögskolans Partnerstämma 2005 av bland andra Stefan Persson och Marcus Wallenberg.

Men det var då. I dag har deras start-up utvecklats till en finanskoncern med 600 anställda i 6 länder och ett marknadsvärde på 6 miljarder kronor.

I december förra året investerade den ryske finansmannen Yuri Mildner, som sedan tidigare är delägare i Facebook, Twitter och Groupon, drygt 500 miljoner kronor i bolaget. Och tidigare i år utnämndes Klarna till ett av världens mest intressanta startup-bolag vid den årliga Crunchies Award i San Fransisco.

Klarnas framgångssaga är odiskutabel. Bolaget har gått med vinst de senaste fem åren och de senaste fyra åren har Klarnas intäkter ökat med i genomsnitt 101 procent. Förra året slutade omsättningen på 750 miljoner kronor. I år väntas omsättningen passera 1 miljard. Samtidigt levererar man en positiv nettomarginal på 8 procent. Och det är svårt att se en ände på bolagets segertåg i Europa.

Vi har fortfarande majoriteten av vår omsättning i Sverige. Tyskland är nästan tio gånger så stort, där finns en väldigt stor tillväxtpotential , säger Niklas Adalberth.

En annan starkt bidragande förklaring till Klarnas tillväxt är den tekniska utvecklingen kring bankernas betallösningar. I takt med att säkerhetskraven ökar så lastas allt mer krångliga moment över på kunderna i form av e-legitimationer, CVC-koder, säkerhetsprogram, digitaldosor och inloggningar.

Det är en väldig hajp kring mobila betaltjänster och ny teknik för digitala transaktioner just nu. Men för konsumenterna är ju tekniken helt oväsentlig om den gör handeln på nätet komplicerad eller otrygg , säger Sebastian Siemiatkowski.

Men Klarnas blanka fasad fick en mörk fläck när medgrundaren och vice vd:n Niklas Adalberth tillsammans med Klarnas chef i Holland Jens Saltin greps av New York-polisen, misstänkta för sexuella övergrepp på en kvinna, lördagen den 4 februari i år.

Efter att ha tillbringat knappt två dygn i häkte och betalat cirka 66 000 kronor i borgen släpptes de bägge svenskarna, men tilläts inte lämna landet. Efter ytterligare tre veckor lades åtalet ned i brist på bevis.

Niklas Adalberth och Jens Saltin har nu befunnits frikända, och för första gången efter incidenten väljer nu Niklas Adalberth att berätta öppet om det som inträffade. Han beskriver timmarna i häktet och tiden med åtalet hängande över sig som en Kafka-liknande mardröm.

Jag och Jens Saltin hade varit i San Francisco och mötte upp med några vänner i New York. Nästa dag blir vi falskeligen anklagade för något som vi inte gjort, något som är helt främmande för allt vi står för.

Lyckligtvis fanns det hård bevisning i form av övervakningskameror, vittnen och passerkort till hotellrummet som bevisade att hela historien var fullständigt påhittad , säger Niklas Adalberth.

Han berättar också hur företaget hanterade mediestormen:

Klarna hanterade det här väldigt professionellt. Personalen informerades omedelbart och alla stora kunder kontaktades.

I Veckans Affärer nummer 15 kan du läsa hela artikeln om bolagets drömresa. Har du inte ett eget ex skaffar du det HÄR!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.