Här är Håkan Guldkulas nätverk

I mitten av Håkan Guldkulas enorma nätverk tronar Anders Wall. Det var genom Anders Walls stipendium han hamnade i USA och sedan dess har han varit Håkan Guldkulas främsta mentor och professionella stöd.

Nätverket från tiden på Drexel Burnham Lambert i New York och på Fidelity i London är stort och han använder ofta dessa namnkunniga personer i samband med affärer.

Vem har exempelvis inte hört talas om Abbey Joseph Cohen, Wall Streets mest framgångsrika kvinna och partner på Goldman Sachs. På 1980-talet jobbade de tillsammans på Drexel Burnham Lambert och reste bland annat ett flertal gånger till Sverige. Där jobbade också Kirk Sweeney, i dag på Barclays Bank i Hongkong.

Andra kontakter från tiden på Drexel Burnham Lambert i hans nätverk är Leon Black, grundare av Apollo Global Management som är en av USA:s största private equity-fonder med ett förvaltat kapital på 65 miljarder dollar. Leon Black har också en av världens största konstsamlingar.

Hans chef på Drexel Burnham Lambert var Michael Milken. Han är mest känd som mannen bakom de så kallade skräpobligationer , men också som grundare till Milken Institute, en think tank och USA:s motsvarighet till World Economic Forum i Davos.

Via Michael Milken kom Håkan Guldkula i kontakt med Cold Spring Harbour Laboratories utanför New York där bland annat, James Watson, som fick Nobelpriset i medicin för sina upptäckter av DNA, är verksam.

Cold Spring Harbor Laboratories är ett framstående forskningsinstitut inom cancerforskning där Håkan Guldkula engagerat sig i fundraising . Så kom han också i kontakt med Paul Allen, medgrundare av Microsoft. På Paul Allans yacht Octopus arrangeras fundraising - tillställningar under filmfestivalen i Cannes. På Octopus är David Koch, en av USA:s rikaste personer och en stor filantrop, en flitig besökare. På tal om film var Håkan Guldkula på en middag för en tid sedan där han diskuterade fastighetspriser i Kalifornien med Arnold Schwarzenegger.

Från tiden på Fidelity är förstås bekantskapen med den ständiga partnern Gerhard Huber den viktigaste.

Kontakten med svensk-amerikanska handelskammaren i New York har han förstås odlat sedan han först anlände till staden som Anders Wall-stipendiat. Handelskammarens vd Renee Lundholm har en självklar plats i nätverket. Några av hans kollegor i styrelsen är Henry Gooss, före detta vd för Investor i USA, och Kenneth Bengtsson, vd för ICA och ordförande i Svenskt Näringsliv.

En av de personer han lärt känna via Anders Walls Wallumni-träffar är Ola Lauritzon, mannen som gjort GI stort i Sverige.

Från studietiden på Handelshögskolan i Göteborg finns Anders Bengtsson, vd och ägare av Stenströms skjortor, och medgrundaren till Ridderheims Delikatesser Peter Grönvall. Norrmannen Pål Jebsen, seniorpartner på kommunikationsfirman JKL, och som myntade uttrycket att göra en pudel , träffar han på det årliga hummerfisket i Kungshamn. Med på det årliga hummerfisket är också Calle Ahlström, grundare till X-change och Jerry Lundqvist, före detta koncernchef på Tieto Enator.

Några av de svenskar som han lärt känna under sin tid i New York är Jan Wäreby, vice vd på Ericsson, och grundaren till krogen Aquavit, Håkan Swahn.

Den svenska konsten köper han av Ernst Billgren och en god vän i New York är Harry Davison vars förfäder startade Bankers Trust och JP Morgan.

Från hemstaden Ludvika finns också ett antal namnkunniga personer. Jens Spendrup, som han känner, finansbröderna Mittregger och Jörgen Ekberg, tidigare McKinsey-konsult och i dag partner i fondbolaget Litorina.

Genom satsningen på Guldkula-champagnen har han kommit i kontakt med Richard Juhlin, en världens främsta experter på området.

I nätverket finns också Claes Vikbladh, en tidigare toppanalytiker på Warburg i London, och Magnus Moliteus, tidigare chef för Pharmacia i USA.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.