Fotograf: Micke Lundström

Hon är näringslivets mäktigaste

Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 Susanna Campbell störtar grabbväldet på riskkapitalbolaget Ratos. Och hon tycker att kvotering gör kvinnor en björntjänst.

De senaste elva åren har Ratos rattats av den smått geniförklarade Arne Karlsson som har förvandlat bolaget från att vara mosigt investmentbolag till att bli ett börsnoterat private equity-konglomerat. Marknadens belöning: en börsuppgång på svindlande 1 600 procent, utdelningarna inräknade.

Men nu är det alltså dags för skiftbyte i och med att 38-åriga investment directorn Susanna Campbell tar över som vd.

Hon är glad och stolt över att få Veckans Affärers utmärkelse som Sveriges mäktigaste affärskvinna.

Men på ett sätt är det synd att ett sådant här pris ska behöva finnas, att vi inte har kommit längre , säger hon mellan tuggorna.

Vad är makt för dig?

Att ha inflytande, att få vara med och påverka. Makt är något som man ska hantera med försiktighet och respekt. Om jag skulle börja ägna mig åt diktatorisk makt och komma in här och börja peka med hela handen skulle nog min makt försvinna ganska snabbt , förklarar Susanna Campbell.

Hur känner du för kvotering?

Ska jag vara ärlig har jag pendlat lite fram och tillbaka i frågan under mitt yrkesliv, jag både förstår och köper båda sidors argument. Nu har jag ändå landat i att jag ställer mig på nej-sidan. I grunden riskerar man att göra kvinnor en björntjänst genom en kvoteringslag .

Campbell tycker inte att hon har stött på något motstånd bland näringslivet till att ha kvinnor i styrelserummen.

Däremot är det ofta så att man har som krav att en styrelseledamot ska ha varit vd eller tung affärsområdeschef. Det gör urvalet mer begränsat .

Hur jobbar Ratos med frågan i era bolag?

Vi har en andel kvinnliga styrelseledamöter i våra bolag på runt 12 procent, vi är inte så bra som man skulle kunna önska. Men vi har sedan ett par år tillbaka jobbat strukturerat med frågan och har som princip att det att det alltid ska finnas minst en kvinna på kortlistan.

De som känner Susanna Campbell beskriver en mycket ambitiös kvinna med en enorm arbetskapacitet.

Det motsägs inte direkt av hennes egen beskrivning av en typisk arbetsdag: Hon är inne på kontoret vid åtta på morgonen. Avverkar en dag full med möte, back to back . Hon är hemma i villan på Lidingö till sex på kvällen för en middag med familjen. Vid åtta sover barnen, då jobbar Susanna Campbell vidare fram till elva-tolv på kvällen. Med en timmes paus för ett pass på träningscykeln nere i källaren.

Du blir börs-vd i god tid före 40-årsdagen. Vad är ditt bästa karriärtips?

Det kan låta flott att vara vd på ett börsnoterat bolag, men när man sitter och jobbar flera timmar efter att barnen har somnat på kvällarna så känns det inte så glamoröst. Man måste jobba hårt, det finns ingen väg runt det. För mig personligen har det också betytt mycket att jobba i en miljö med sunda värderingar.

Hur är du som chef?

"Jag tycker att jag är öppen och bra på att delegera, jag gillar att se människor växa med allt större uppgifter. Jag tycker om responsen man får när man märker att individerna växer. Det är nog det roligaste med det här jobbet!

Relaterade artiklar