En riktig crackberry. Fotograf: Sam Chan

Avstängd mejltrafik ska ge balans i livet

Det senaste decenniets tekniska utveckling gör att vi ständigt kan vara uppkopplade mot jobbet. Nya restriktioner i mejltrafiken hos företag kan vara ett tecknen på att det kommer se annorlunda ut i framtiden.

Kollade du din mejl på BlackBerryn i helgen? I så fall jobbar du inte på Volkswagen i Tyskland. Strax innan jul meddelade företaget att man infört mejlrestriktioner för arbetare vid sex fabriker. Mejl levereras numera bara till de anställdas BlackBerrys under arbetstid plus en halvtimme innan och en halvtimme efter arbetsdagens slut. Initiativet kommer från fackförbunden men omfattar dock inte anställda i chefsbefattning.

Den tekniska utvecklingen har medfört att gränserna mellan jobb och fritid är minst sagt flytande, vilket oftast gynnar arbetsgivaren när plikttrogna anställda kollar mejl och svarar i telefon utanför arbetstid. Det blir lätt en dålig ovana att kolla mejlen så fort ikonen på hemskärmen visar att man fått nya meddelanden. Det beroende många känner av att se vem som vill dem något när den röda lampan på BlackBerryn blinkar har givit prylen öknamnet Crackberry. Men trots att många har dåligt samvete för att de kollar mejlen (kvinnor mer än män) har de svårt att sluta vilket rubbar balansen mellan arbete och avkoppling än mer.

Ett tecken på hur vanligt detta blivit är Deutche Telecoms nya policy för smarta telefoner som innebär att anställda inte behöver svara i telefon eller på mejl när de är lediga och att chefer inte kan förvänta dem att läsa mejl på sin fritid. Det behövs med andra ord en policy för att reglera något som borde vara självklart - att man inte behöver jobba när man är ledig!

Den maximala arbetstiden är dessutom redan reglerad i företagens uppförandekod, en kod som man dock oftare förknippar gäller underleverantörer i Asien snarare montörer i europeiska bilfabriker.

Att jobbet kan nå oss även när vi är lediga bidrar också till att det är vanligare att man resonerar att tid är mer värt än pengar. Förra året stämde en polisman i Chicago staden för utebliven timlön när han svarat på mejl på fritiden men inte fått ersättning för det.

På lite drygt ett decennium har vi gått från att kunna lämna jobbet på jobbet till att bära med oss det i fickan. När effekterna av det blir uppenbara kanske det är fler som börjar reflektera över hur samma teknik också ska kunna skräddarsys för att säkerställa att vi är helt avkopplade när vi inte jobbar.

Bild av Sam Chan med Creative Commons-licens.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Som 25-åring har han redan Sveriges hetaste CV - en av Europas mest lovande enligt Forbes
  2. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor
  3. Framtidsförfattaren: “Att jobba 9 till 17 är barbariskt – det är som barnarbete på 1800-talet”
  4. 27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba
  5. Så reagerar Trump på sitt största nederlag hittills
  1. Här är Trumps nya attack mot Sverige
  2. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
  3. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  4. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps
  5. Nu ska fler betala högre skatt – är du en av dem?

SENASTE VA

VA Karriär