Fotograf: Magnus Laupa

EU-ministern vill ha ”amerikansk dröm”

EU-minister Birgitta Ohlsson tycker att den sociala rörligheten är a och o för att få fram nya talanger i samhället. ”Jag vill ha mer av den amerikanska drömmen i Sverige”, säger hon.

Att individualismen går hand i hand med möjligheten att få fram talanger är en tydlig koppling. Men att sticka ut och vara annorlunda kan vara svårt i Sverige som ännu inte skakat av sig en stark historisk tradition av kollektivism och konsensus. Det vittnade flera om på VA:s seminarium 101 Supertalanger på onsdagen.

I andra europeiska länder är det inte konstigt med mångfald i en grupp , sade Birgitta Ohlsson som tidigare varit med på supertalanglistan.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var inne på samma spår, men levererade en utvidgad syn på individualismens betydelse.

När människor får de verktyg som individualismen ger så går det att hitta lösningar tillsammans. Man kan inte lösa klimatfrågan på egen hand, men parallellen mellan individualismen och att man vill att det man gör ska leda till förändringar är väldigt stark just nu , säger han.

Birgitta Ohlsson säger också att Sverige måste skaffa sig en mer modern syn på omvärlden för att kunna behålla sina talanger i framtiden:

De kunskapsintensiva jobben flyttar direkt från Sverige till Shanghai nu, och det är allvarligt. Dessutom finns de mest välutbildade tonåringarna redan där. Vi har en syn på tigerekonomier som är otroligt föråldrad , säger hon och lyfte även fram EU:s uteblivna satsningar på forskning, innovation och utveckling som ett problem.

Men det är inte bara företagen och samhället som har ett ansvar att se till mångfalden och kanske våga satsa på talangfulla individer. Även talangerna själva har ett ansvar, tyckte Georgi Ganev, affärsområdeschef på Telenor Konsument, och nummer tre på årets supertalanglista.

En talangs största uppgift som chef är att få folk att prestera bättre, att skjuta på normalfördelningen. Man får också specialbehandla talanger för att få ha dem kvar , säger han.

CSR-diplomaten Lisa Emelia Svensson som toppar årets supertalanglista fällde ett uttalande i VA om att ett normativt samhälle skapar mediokra individer och väckte uppmärsamhet på seminariet.

Det är ju lite provocerande att vara supetalang. När jag är ute och arbetar för Sverige då företräder jag kollektivet och då går det bra, men när jag är i en mindre grupp så är det provocerande , säger hon.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.