Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz intervjuade Marika Lindgren Åsbrink på 101 supertalanger-eventet. Fotograf: Magnus Laupa

S-talangen: ”Påfrestningen har varit stor”

Hon jobbade som ekonomisk rådgivare åt S-ledaren Håkan Juholt som efter hård press från bland annat media tvingades lämna sin post i helgen. Marika Lindgren Åsbrink beskriver förra veckans drev som overkligt: ”En stor påfrestning för många människor”.

Och det är just det hårda trycket från media som är ett av skälen till att hon, trots att hon är en stigande stjärna i partiet, inte vill leda det i framtiden.

Det kommer inte att hända. De skorna är alldeles för stora för mig att fylla och jag har sett nackdelarna med att vara en offentlig person eftersom min pappa har varit minister. Det är också är ett väldigt svårt uppdrag , sade hon på Veckans Affärers event 101 supertalanger på onsdagen.

Marika Lindgren Åsbrink jobbar med att ta fram Socialdemokraternas nya partiprogram och är nummer 20 på talanglistan. Hon återkommer till att hon hellre fokuserar på de övergripande frågorna och de stora strömningarna i samhället än att befinna sig på den främsta utposten.

Tycker du att priset är för högt för att bli partiledare?

Ja, det tycker jag. Man får inte bestämma när man kan vara privat. Saker får väldigt stora proportioner och det drabbar även ens närhet.

Under förra veckan, när trycket från media om partiledarfrågan var som värst, fick hon brotta sig förbi en stor reporterhord för att över huvudtaget ta sig in på sin arbetsplats på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Det blev en krock med det vardagliga som hon beskriver som overklig .

Jag satt på jobbet och var ute på Twitter såg jag att en reporter på TT hade skrivit: Nu kommer det en stor bukett rosor till partihögkvarteret. Vad betyder det? Får vi ett avgångsbesked snart? När jag vänder mig om så känner jag doften av blommorna och ser den här buketten. Saker blir en verklighet i media innan man har upplevt det själv , säger hon.

Hon kommenterar inte ytterligare hur veckan har påverkat partiet, Håkan Juholt eller henne själv, men konstaterar:

Det här är en stor påfrestning för många människor

Marika Lindgren Åsbrink kommer från en politisk familj. Hennes pappa Erik Åsbrink har varit socialdemokratisk finansminister och hennes mamma Anna-Marie Lindgren, S-ideolog.

Men trots att hon har upplevt det offentliga livets nackdelar på nära håll och skyr dem så kunde hon inte hålla sig borta. Anledningen är att hon brinner för att förändra på ett övergripande sätt, och precis som det gäller media kritiserar hon politiken för ett allt för tungt fokus på detaljer.

Man pratar om ett enskilt avdrag här eller en enskild skatt där och ser inte de stora frågorna. Vad är en långsiktig politik som inte bara handlar om vad vi ska göra denna vecka?

Relaterade artiklar