Sååå mycket har Helene Gustafsson vuxit under styrelseproffset Catharina Lagerstams mentorskap. Fotograf: Hanna Teleman

Karriärschack resultat av mentorskap

En studie i Machiavellism och cynism. Men också en introspektiv spegel för att se sig själv utifrån. Så sammanfattar Helene Gustafsson och Catharina Lagerstam sitt år som adept och mentor när Veckans Affärer och Novare avslutar årets mentorprogram.

I mars när mentorprogrammet startade startade adepten Helene Gustafsson, som då jobbade halvtid som business controller och halvtid med IR-relationer på Sandvik, och mentorn Catharina Lagerstam, styrelseproffs, sin relation. Då var Helene Gustafssons förhoppning att få karriärtips och Catharina Lagerstams ambition att ge henne en klar målbild och öka hennes exponering i företaget och sina nätverk.

Båda är mycket nöjda med resultatet.

"Det har varit helt suveränt. Du har haft en fantastisk förmåga att sätta dig in i min situation och fungera som en spegel jag kunnat se mig själv i" säger Helene Gustafsson till Lagerstam nu när de summerar sitt år.

"Och du har varit öppen nog att släppa in mig" kontrar Catharina Lagerstam och menar att en mentors roll är att sätta fingret på, ibland ömma men, centrala punkter.

"Om adepten orkar det får man ett mycket snabbare resultat."

"Vi har pratat mycket politik och strategi i karriären och om hur Helene ska ta sig fram och synas. Och hon har blivit väldigt duktig på detta schacktänkade" säger hon.

Helene Gustafsson tycker också att hennes mentorsperiod inträffat väldigt lägligt i karriären. Det senaste året har varit intensivt. Nu har hon valt väg och ska börja jobba heltid med IR-frågor. Även på Sandvik har det hänt mycket där flytten av huvudkontoret till Stockholm är det mest påtagliga.

Båda vill fortsätta kontakten även nu när det organiserade mentoråret är slut.

Relaterade artiklar