Lantmännen, Ericsson, ABB och SEB rekryterar flest talanger

De vinner kampen om talangerna

H&M och Googles är populärast. Men Ericsson, ABB och SEB rekryterar flest talanger, och lyckas också behålla dem i företaget. Allra flest behåller – Lantmännen.

Det är stor skillnad mellan vilka företag som rankas högt av talangerna på arbetsmarknaden och vilka som verkligen lyckas ta tillvara på dem. Det visar en aktuell studie från talangnätverksföretaget 4Potentials.

"Attraktion har blivit ett mantra som lever kvar, men det är som att jämföra marknadsföring med försäljning. Det viktigaste för ett företag är inte att marknadsföra utan att sälja" säger Fredrik Andersson, vd för 4Potentials.

"Vi måste sluta mäta "marknadsföring" och börja mäta vad våra insatser erkligen leder till."

Enligt undersökningen ser tio i topplistan på attraktiva företag ut så här:

1. H&M
2. Google
3. McKinsey & Company
4. Boston Consulting Group
5. Accenture
6. Ericsson
7. IKEA
8. Investor
9. Exportrådet
10. Bain & Co

Men när 4Potentials frågar talangerna i sitt nätverk var de har jobbat får de andra svar. Topplistan på vilka företag som verkligen lyckas anställa talangerna, ser ut så här:
1. Ericsson
2. Accenture
3. ABB
4. SEB
5. Nordea
6. Ernst & Young
7. Procter & Gamble
8. Connecta
9. Oriflame
10. Sony Ericsson

När de tittar på anställningstiden visar det sig att tio i topplistan på de som lyckats behålla talangerna ser ut så här:
1. Lantmännen
2. ABB
3. SEB
4. Ericsson
5. Connecta
6. Sony Ericsson
7. Nordea
8. Oriflame
9. Scania
10. CapGemini

Varför toppar ett i sammanhanget litet företag som Lantmännen?
"De är duktiga på att sälja in rätt förväntningar och pricka sin målgrupp. De översäljer inte, de är ett företag med tydliga värderingar. De har också en duktig personaldirektör i Elisabeth Wallin-Mononen. Talangfrågan är oerhört personberoende" säger Fredrik Andersson.

"Det bästa exemeplet är Ingvar Kamprad och vad han betytt för Ikeas utveckling."

I undersökningen uppger talangerna att det som får dem att stanna i företaget är framför allt att de får utmaningar i arbetet. Sedan kommer anledningar som "inspirerande företagskultur, att kunna påverka och ta ansvar, kompetensutveckling, chans till intern karriär" och "bra chefer". Att göra ett bra jobb i talangjakten är i sig meriterande för att locka fler: talanger jobbar gärna där det finns andra talanger.

Det finns alltså många anledningar till att talangerna stannar. Anledningarna till att de slutar har däremot en gemensam nämnare: företagets intresse och planering för den anställdes utveckling. Finns det inte ett gemensamt mål för personens nästa karriärsteg är det stor risk att hon eller han ser sig om efter en mer engagerad arbetsgivare.

"En duktig personaldirektör är A och O. Talangfrågan är väldigt personberoende" säger Fredrik Andersson.

När det kommer till bostadsort ligger Stockholm i topp, 40 procent vill bo där. Orsaken är till största delen karriären, många vill jobba på storföretagens huvudkontor. Skåne är en region som kommer starkt och har gått om Göteborg som den bostadsort talangerna föredrar.

Men det som förvånar Fredrik Andersson mest är att så många säger att de vill jobba utomlands: 43 procent av de svarande säger att de vill jobba utomlands, de flesta helst i Europa, men USA kommer före Asien i önskemålen.

"För 15 år sedan var det 3 procent av den här gruppen, identifierade talanger, som åkte utomlands för att jobba. Nu är det 15 procent som verkligen gör det. Det värsta med det är att Sverige dräneras på den här viktiga gruppen. I synnerhet som vi är väldigt dåliga på att ta in talanger från andra länder", säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST