2 av 10
Bildspel: Rank 2: Stefan Persson, Ålder 63, Bolag Hennes & Mauritz, Bostadsort: Danderyd, Förmögenhet 2011: 150 Förmögenhet 2010: 170 Fotograf: Bertil Ericson / SCANPIX

Sveriges 108 rikaste

2011 har miljardärerna bara blivit tre personer färre. Faktum är att Sveriges rikaste klarat finansdepp, börsras och eurokris bättre än väntat. 

När VA sammanställer den kompletta listan över Sveriges rikaste personer sker det i en tid när aktiemarknaderna runtom i världen skakar i sina grundvalar. 2011 har miljardärerna bara blivit tre personer färre sju personer har åkt ut från listan och fyra nya har tillkommit.

Annars är den tydligaste trenden på årets lista att miljardärerna klarat krisen väl. Förklaringen till det är i hög grad att man säkrat upp förmögenheterna med fastigheter, en sektor som ännu inte drabbats av finanskrisen.

Toppen på listan över Sveriges miljardärer är av förklarliga skäl detaljhandelstung.

Ingvar Kamprads Ikea, familjen Perssons H&M och Antonia Ax:son Johnsons Axfood och Åhléns har alla känt av den dramatiska nedgången i privat konsumtion. Enbart Stefan Perssons förmögenhet har minskat med 20 miljarder, från 170 till 150 miljarder kronor, på ett år.

På förlorarlistan står Clas Ohlson-arvingen Mary Haid vars förmögenhet minskat med 23 procent på ett år (följd av aktieras på 39 procent).

Extra tufft är det i elektronikbranschen. Onoffs huvudägare Hans Westin åker ut från listan sedan bolaget gjorde konkurs tidigare i år.
En som åkt ut är Bertil Lindqvist, storägare i Diamyd, Medirox och PA Resources. Samma öde drabbar Mats Arnhög. Värdet på hans 28,1 procent i bioteknikbolag har på ett år gått från 2,3 miljarder till 579 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.