Wallenberg ny ordförande i LKAB

Wallenberg ny ordförande i LKAB

Marcus Wallenberg föreslås som ny styrelseordförande i statliga gruvbolaget LKAB. Han tillsätts den 12 oktober och får samma arvode som nuvarande ordförande. "Hoppsan", säger Gruvfyrans ordförande vid LKAB i Malmberget.

Marcus Wallenberg föreslås som ny styrelseordförande i det statliga gruvbolaget LKAB.

En riktig privatkapitalist som nu går in i ett statligt bolag. Men det kan ju vara en tillgång också, säger Gruvtolvans ordförande i Kiruna, Janne Thelin.

Marcus Wallenberg får ett arvode på 570 000 kronor per år, samma som nuvarande ordförande har, och ska tillsättas på en extrastämma den 12 oktober, enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet.

Jag känner en stor ödmjukhet. Jag har ju inte arbetat så mycket med gruvindustrin förut, men jag har en viss internationell erfarenhet, säger Wallenberg om det nya uppdraget.

Under eftermiddagen ska Peter Norman presentera Marcus Wallenberg för de fackliga organisationerna.

Jag är väldigt spänd på det, säger Wallenberg.

TT: En kioskvältare säger Gruvtolvan om den här utnämningen.

Jag får åka upp och fråga vad det betyder.

Finansmarknadsminister Peter Norman är mycket glad att Wallenberg tackat ja.

"Marcus Wallenberg har ett stort industriellt kontaktnät och unika erfarenheter från industri- och finanssektor. Dessutom har han en gedigen erfarenhet av att leda styrelsearbete", skriver Norman i en kommentar.

Marcus Wallenberg är styrelseledamot i en lång rad av de bolag som ingår i Wallenbergsfären och är ordförande i bankkoncernen SEB, försvarsindustrikoncernen Saab och vitvarutillverkaren Electrolux. Han har tidigare varit vd för sfärens maktbolag Investor.

Gruvfyrans ordförande vid LKAB:s anläggningar i Malmberget, Tomas Nilsson, hade ingen aning om att Marcus Wallenberg föreslås som ordförande för LKAB.

Hoppsan, säger han till TT.

Det var då en nyhet för oss. Vad jag tycker? Jag har faktiskt ingen aning. Det här måste få smälta in först. Det var då helt otippat, säger Tomas Nilsson.

Janne Thelin, Gruvtolvans ordförande i Kiruna, blev även han helt tagen på sängen av beskedet att en Wallenbergare föreslås som ordförande för LKAB.

Visst var det en kioskvältare, det var det verkligen. Ja, vad ska man säga, säger han till TT.

Han är en riktig privatkapitalist som nu går in i ett statligt bolag. Jag vet inte om det är någon strategi från regeringen som ligger bakom. Men det kan ju vara en tillgång också. Man får vara positiv, säger Janne Thelin.

Thelin tror att Marcus Wallenberg har mycket att tillföra LKAB:s styrelse.

Den nuvarande styrelsen har kanske saknat den biten, säger han.

Gruvtolvans ordförande lyfter fram en egenskap hos Wallenbergarna som han tycker är mycket positiv.

De har alltid varit långsiktiga, det är bra med dem, säger Janne Thelin.

LKAB är helägt av staten och har cirka 4 000 medarbetare. Bolaget omsatte i fjol närmare 29 miljarder kronor. Nuvarande styrelseordförande i LKAB, Lars-Åke Helgesson, utsågs så sent som i april i år.

Stockholm TT


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST