Detaljhandeln

Detaljhandeln stretar i motvind

Det har varit en skakig vår för klädbranschen och H&M:s försäljningssiffror för maj månad visade på en fortsatt svag utveckling. Även om de tidigare skyhöga bomullspriserna slagit av på takten påverkades H&M negativt av valutaeffekter.

Maj var en svart månad för svensk detaljhandel. Enligt Svensk Handel Stil:s Blixtindex minskade försäljningen av kläder med 3,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Även skoförsäljningen, som haft en något starkare vår, visade en minskning med 2,8 procent.

Dessa dystra siffror avspeglade sig när H&M redovisade sin försäljning i maj imorse. Klädjättens totala försäljning steg med 12 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, men analytikerna hade förväntat sig en en total försäljningsökning på 14,9 procent. Försäljningen i jämförbara butiker steg med 2 procent i maj, men även här hade analytikerna hoppats på mer. Enligt SME Direkt räknade analytikerna att försäljningen i jämförbara butiker skulle öka med 6,3 procent.
Med tanke på den marknadsstatistik vi sett från Tyskland och i viss mån USA hade man väl räknat med lite mer försäljning i H&M:s fall. Samtidigt såg vi att Blixtindex kom in ganska trögt så den svenska marknaden kan ha dragit ned H&M:s 'performance' lite grann", säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX, rapporterar Aktiespararna.

H&M:s omsättning exklusive moms under bolagets andra kvartal, mars till maj, uppgick till 27 632 miljoner kronor, men även här lyckades klädjätten göra analytikerna besvikna som hade räknat med 28 396 miljoner kronor.

De skyhöga bomullspriserna som tidigare spökat för klädbolaget var inte det största orosmolnet under det andra kvartalet, utan snarare valutaeffekter. H&M:s försäljningstillväxt drogs ned med runt 9 procentenheter på grund av valutaeffekter.

Även för Wesc har valutaeffekter påverkat klädbolaget kraftigt negativt. Imorse redovisade Wesc ett resultat efter skatt på ynka 0,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2010, jämfört med 17,1 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Både rörelseresultatet och rörelsemarginalen kom också in mycket svagt på 1,3 miljoner kronor (13,5) samt en marginal på 1,5 procent, jämfört med 14,6 procent i fjol. Wesc:s vd Greger Hagelin tror dock att valutaeffekterna inte kommer att vara lika stora framöver och räknar med att bolaget ska ha en försäljningstillväxt om 15-20 procent för räkenskapsåret 2011/2012.

Efter den svaga försäljningsrapporten som H&M lämnade imorse har aktien haft en tung handelsdag och faller i skrivande stund med 3,30 procent. Aktien har fallit med över 3,40 procent sedan årsskiftet. Även Wesc:s aktie har haft det motigt på börsen i dag och sjunker med 0,43 procent. Fallet sedan årsskiftet är dock mycket mer alarmerande, aktien har nämligen rasat med hela 36 procent sedan året inleddes.

På onsdag den 22 juni släpper H&M hela sin rapport för det andra kvartalet.
Man kan räkna med att marknaden kommer att justera ned sina ebit-estimat lite inför rapporten nästa vecka. Samtidigt har vi sett att estimaten i H&M tagits upp lite den sista tiden. Det har varit en lång period med nedreviderade prognoser som har stabiliserats och nu till och med vänt lite uppåt. Nu får man väl ta bort lite av den lilla ökningen helt enkelt, säger analytikern till Nyhetsbyrån SIX.

På grund av den tröga klädförsäljningen under våren är lagrena mer fyllda än vanligt inför sommarledigheterna. Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil, tror därför att konsumenterna kan vänta sig ännu mer erbjudanden och ett större reautbud än vanligt.

Klädjätten H&M har fallit med över 3,40 procent sedan årsskiftet.

Wesc-aktiens ras sedan årsskiftet är alarmerande. Sedan januari har aktien fallit med hela 36 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST