SEB prisas för kvinnligt ledarskap

SEB prisas för kvinnligt ledarskap

SEB kan nu stoltsera med Framtidens kvinnliga ledare. Linda Jansdotter Larsson, chef för Global trading operations på SEB, fick utmärkelsen på en gala för runt 500 personer på onsdagskvällen.

Det är karriärnätverket Shortcut och chefsorganisationen Ledarna som tillsammans arrangerar Framtidens kvinnliga ledare där de listar framgångsrika kvinnliga chefer under 35 år.

Årets etta är Linda Jansdotter Larsson, chef för Global trading operations på SEB, som får ta emot äran och en plats i Veckans Affärers och Nova Networks ledarskapsprogram Supertalangakademin som startar i höst.

Motiveringen lyder: Att säga att årets etta på listan över Framtidens kvinnliga ledare gör ledarskap på ett nytt sätt är en underdrift. Hon vill bryta mönster, hitta nya vägar och ifrågasätta gamla sanningar. Och hon väljer att göra det väldigt konkret till exempel genom att slänga ut borden från ledningsgruppens möten. Med stor självinsikt och vilja att förändra har hon inte bara inspirerat andra utan även gjort en djupdykning i sitt eget ledarskap.

Enligt Linda Jansdotter Larsson är en viktig chefsegenskap att kunna visa svaghet.
Rädslan att misslyckas hämmar organisationen sa hon när hon tog emot priset.
De enda misslyckanden man inte får göra är de man inte lär sig något av .

Listans syfte är att modernisera synen på den svenska chefsmarknaden och visa på den potential som finns bland unga ledare uppger Ledarna och Shortcut.
Kvinnorna på listan gör ledarskap på ett nytt sätt och är framtidens makthavare. De är blivande börs vd:ar, generaldirektörer och styrelseledamöter. Som förebilder hoppas vi att de inspirerar andra unga kvinnor och män att välja chefsyrken , säger Klara Adolphson, ledarskapskonsult på Ledarna.

Totalt omfattas listan av 75 kvinnor. Förutom Linda Jansdotter Larsson ser topp 30 ser ut så här:

2. Julia Norinder, 35 år, vd, Preera
Som vd för konsultföretaget Preera är Julia verkligen rätt chef på rätt plats. Hon har länge varit före sin tid i synen på management och den egna branschen. Preera har byggt sin framgång genom att utmana de större konsultbolagen med ett starkt människofokus och genom att skapa vilja att vara med och utveckla i stället för rädsla för förändring. Liksom under 2009 har företaget fortsatt att expandera 2010, trots kristider och med största delen av verksamheten i Västsverige. Kunderna har förblivit lojala mot Preera, liksom medarbetarna som uppskattar det värdebaserade ledarskapet.

3. Annica Bresky, 35 år, vd, Billerud Karlsborg
Under 2010 har Annica fått nytt jobb och leder numera drygt 400 medarbetare på Billeruds pappersbruk i Karlsborg. Ett jobb som förutom personalansvar innebär ett tungt regionalt ansvar som arbetsgivare. Dessförinnan jobbade hon som sektionschef på Stora Enso och ansvarade för att driftsätta Pappersmaskin 12. Maskinen startades 2005, kostade 4,5 miljarder och var då en av de största investeringarna i svensk industrihistoria. Tungt!

4. Charlotta Lundberg, 35 år, direktör kundrelationer, 3
Bytet från jobbet som nordisk sälj- och marknadsföringschef på EF till sin nuvarande tjänst på 3 beskriver Charlotta som en utmanande resa och en rejäl stretch i ledarskapet. Förutom att leda en ledningsgrupp har hon ansvar för cirka 400 anställda på olika avdelningar där Charlotta har fått visa prov på såväl bredd och djup som lyhördhet i sitt sätt att leda. Under 2010 har hon lyckats vända en lojalitetsdipp och har även jobbat för ett öppnare klimat i ledningsgruppen. Imponerande.

5. Maria Petersson, 36 år, försäljningsdirektör, Viasat
Som chef för en av Sveriges största säljorganisationer beskriver Maria sitt jobb som att hon leder en flock vildhästar, där hennes uppgift är att få dem att springa åt samma håll utan att ta död på viljan och energin i gruppen. En utmaning som heter duga och som hon uppenbarligen har klarat av med bravur, vilket både säljsiffror och hennes personal vittnar om.

6. Hanna Örtquist, 33 år, executive director och partner, Meltwater group
Hon började som trainee, har gjort raketkarriär via flera chefsposter och har efter föräldraledighet 2010 återkommit för fullt till koncernledningen för Meltwater group. Rollen som executive director innebär ansvar för en global organisation med omkring 140 anställda.

7. Birgitta Ohlsson, 35 år, EU-minister, Regeringskansliet
Vår EU-minister är inte bara en politisk ledare och en skarp debattör, hon är även chef. En rolig och krävande sådan om man får tro dem som har jobbat med henne. Själv vill hon uppfattas som berömmande och uppmuntrande och säger att hennes ledarskapsfilosofi bygger på ett grundantagande som skiljer sig från hennes värld i övrigt: att inte ta för givet att människor är utbytbara och att bygga långsiktiga relationer för lojalitet och förtroende.

8. Anna Levander, 34 år, commercial director North Europe, Abbott diabetes care
Med ett starkt resultatfokus, ett mandat för en rejäl förändring och stort mod att utmana det som varit har Anna styrt den svenska divisionen inom Abbot diabetes care. Hennes framgångsrika arbete har nu gjort henne till ansvarig för hela norra Europa.

9. Anna-Carin Alderin, 31 år, varuhuschef, Ikea Linköping
Första chefsjobbet inom Ikea fick Anna-Carin som ung och grön, och till råga på allt på ett tyskt varuhus. I samma anda har hon sedan tagit sig an den ena utmaningen efter den andra. Som ledare vill hon uppfattas som närvarande och skapa ett klimat där alla vågar komma med nya idéer. En ledarskapsstil som har tagit henne från vice varuhuschef respektive tillförordnad varuhuschef på Ikea Bäckebol till chef över det stora varuhuset i Linköping.

10. Karolina Valdemarsson, 34 år, sales director, Unilever
Som försäljningschef för verksamheten Unilever home and personal care har Karolina ansvar för flera tunga konton. Med kunder som Ica, Åhléns, H&M och Lindex står hennes område för 25 procent av Unilevers försäljning i Sverige. Att hon är en av mycket få kvinnor med en försäljningsdirektörstjänst inom dagligvaruhandeln ser hon som en drivkraft. Likaså strävar hon efter att vara en förebild när det gäller att kombinera ett ambitiöst yrkesliv och ett bra familjeliv.

11. Mernosh Saatchi, 31 år, grundare och vd, Humblestorm
Sedan Mernosh grundade Humblestorm har hon mottagit en rad och tagit plats på listor över Sveriges mäktigaste kvinnor. Hennes drivkraft har alltid varit att ha roligt på jobbet genom att se andra utvecklas. Men hon har också lärt sig den hårda vägen skillnaden mellan att vara kompis och att fullt ut vara chef. Under 2010 har hon avsatt hela den externa styrelsen. Dessutom coachar hon PWC :s vd i kommunikations-, mångfalds- och jämställdhetsfrågor.

12. Johanna Eriksson, 31 år, marketing director, Oriflame cosmetics
Johanna var en av förra årets mest uppmärksammade i samband med presentationen av Framtidenskvinnliga ledare-listan. Då hade hon precis klivit på en tjänst som marknadsdirektör för Mockfjärdskoncernens samtliga bolag. Hon var bara 24 år när hon blev marknads- och försäljningschef för ett av fönsterproducentens bolag och levererade fantastiska resultat redan från början. Resultat som nyligen gav henne en tung tjänst som marknadsdirektör på Oriflame cosmetics.

13. Susanne Holmström, 33 år, chef Tele 2 wholesale, Tele 2 Sverige
Efter flera chefsposter inom Tele 2 fick Susanne
nya utmaningar under förra året. Först tog hon
över som ansvarig för den strategiska utvecklingen på Tele 2 Sverige. Sedan var det dags att axla mammarollen. Under mammaledigheten har hon landat en ny tjänst i bolaget som chef för Tele 2 wholesale.

14. Frida Lagergren, 34 år, head of If care, If skadeförsäkring
Frida har tidigare ansvarat för Ifs samarbeten med företag, föreningar och organisationer. Förra året fick hon utökat förtroende att starta och leda If care, Ifs satsning på person- och personalförsäkringar. En helt ny organisation som redan har levererat strålande resultat.

15. Fredrika Vince, 36 år, vice president global IT services, Program office, Nasdaq OMX
Förra året innebar både utökat och ändrat ansvar för Fredrika i och med en flytt till Nasdaq OMX huvudkontor i New York i november. I början av 2010 ansvarade hon för driften av Nasdaq OMX börser i Europa, som vice president för Europe IT services. Under våren lades ytterligare ett antal externa börskunder i Europa till hennes avdelning. Innan hon bytte kontor och titel hann hon dessutom lansera nya handelsplattformar för såväl aktie- som optionsmarknaden i Norden den största systemförändringen på 15 år.

16. Alexandra Callegari Lindholm, 33 år, head of business HR, Eon Sverige
Omstrukturering och förändring var nyckelorden för Alexandras 2010. Som HR -chef för Eon Sverige har hon på senare tid tvingats till att driva tuffa processer. Hon har medvetet valt en linje där bemanningsfilosofin ska grundas på kompetens i stället för sistin-först-ut-regeln. Trots hårda förhandlingar och flera besvikna medarbetare är Alexandra en mycket omtyckt HR -chef. Hon kan redan se goda resultat av sitt arbete och får feedback från organisationen som säger att hon har drivit igenom förändringarna med en human inställning och med mycket hjärta.

17. Theresa Bauer, 32 år, communications manager, ÅF
2010 blev sista hela året för Theresa som redaktionschef på E24. Under året har hon breddat sin roll, jobbat mer med strategi och planering och har även suttit i Schibsteds informationsledning tillsammans med bland andra företrädare för Svenska dagbladet, Aftonbladet, Hitta och Blocket. Hon har även lanserat ytterligare en ny sajt, E24 Toppjobb, som snabbt blev ett lönsamt projekt. Nu väntar nya utmaningar som kommunikationschef på konsultföretaget ÅF.

18. Clara Bodin, 33 år, vd, Clarus Eastern Europe LLC
Clara Bodins rekryteringsföretag opererar i huvudsak i Ukraina där den ekonomiska krisen fördjupades ytterligare under 2010. Trots detta har företaget klarat sig utan att göra neddragningar. Claras långsiktiga ledarskap anses vara en av anledningarna.Hon har mött krisen genom att satsa på förbättrad kundservice och kompetensutveckling av de egna medarbetarna.

19. Regina Kevius, 30 år, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, Stockholms stad
Efter att de senaste åren ha kombinerat arbetet som planeringschef på Danderyds kommun med politiska uppdrag, jobbar Regina nu politiskt på heltid. Efter valet 2010 fick hon ta över den tunga posten som stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms kommun. En utsatt post skulle det visa sig. Det har stormat och Regina har fått backa på
föreslagna budgetneddragningar och fick i en krönika i tidningen City se sitt badkar utannonserat på Blocket för tre kronor. En sak är säker, vill man bli omtyckt och älskad av alla, ska man inte bli politiker med ansvar för stadsbyggnad och idrott , skriver hon själv på sin hemsida.

20. Sara Damber, 33 år, vd, Playing for change samt ordförande, Friends
Mest känd är Sara fortfarande som grundare av och ordförande för antimobbningorganisationen Friends som hon startade som 19-åring. Sedan 2009 har hon jobbat som verksamhetschef för Hugo Stenbecks stiftelse och under 2010 tog hon Playing for change från att vara ett pilotprojekt i Sverige till att bli en självständig internationell stiftelse. Initiativet grundades av Kinnevik och syftet är att på olika sätt stötta sociala entreprenörer som förändrar världen genom barns och ungas rätt till lek.

21. Maria Rankka, 35 år, vd, Stockholms handelskammare
I sin tidigare roll som vd för tankesmedjan Timbro gav sig Maria gärna ut i debatten. Denna oräddhet har säkerligen kommit väl till pass på nya jobbet som vd för Stockholms handelskammare. Redan vid rekryteringen
fick hon ett tydligt uppdrag att se över verksamhet och organisation. Sagt och gjort Maria har redan satt igång ett genomgripande projekt för att modernisera organisationen och tydligare definiera verksamhetens fokus.

22. Johanna Popjanevski, 30 år, biträdande chef, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik
Som ung kvinna är Johanna definitivt en udda fågel inom skrået experter inom säkerhets- och utvecklingspolitik. Som Georgienexpert har hon vunnit stor respekt och bland annat hjälpt landets regering att ta fram en ny strategi för sina konfliktområden. 2010 utökades hennes ansvarsområde från institutets projekt i Kaukasus/Centralasien till att omfatta hela Asienområdet.

23. Jessica Löwenhielm, 34 år, marknadschef, If skadeförsäkring
Efter fem framgångsrika år som marknadschef på L Oréals consumer products division blev Jessica rekryterad till If under sin föräldraledighet 2010. Under hennes ledning fyrdubblades vinsten för de varumärken som hon ansvarade för hos L Oréal.

24. Elin Ekensskär, 34 år, vd, Ulna
Efter årets börsintroduktion kan Elin nu lägga till titeln vd på visitkortet. Sedan 2007 har hon lett det norska förskoleföretaget Bii distriktstjenesters verksamhet i Sverige, en expansion hon har tagit från noll till cirka 200 anställda och en omsättning på 65 miljoner kronor.

25. Karin Attorps, 36 år, advokat samt partner, Mannheimer Swartling advokatbyrå
Karin började som biträdande jurist i början av 2000-talet, blev advokat ett par år senare och 2007 blev hon invald som en av delägarna i affärsjuridikbyrån Mannheimer Swartling. En karriär som många unga jurister drömmer om, och dessutom en karriär i raketfart. Hon är även en flitig föreläsare internt och aktiv i byråns nätverk för kvinnliga jurister vars syfte är att främja kvinnligt ledarskap och entreprenörskap. Från 2011 ingår hon också i ICC:s (Internationellahandelskammaren) referensgrupp för skatter.

26. Ida Karlberg Gidlund, 35 år, vd och verksamhetschef, Rektorsakademien
Rektorsakademien kunde inte ha fått en mer engagerad vd. Ida drivs av att påverka och förändra den svenska skolan. Efter att ha arbetat ett par år som rektor och föreläsare i en egen firma blev Ida förra året headhuntad till de dubbla posterna som vd och verksamhetschef för Rektorsakademien, ett företag och en ideell förening som jobbar med alltifrån utbildning till att stärka relationerna mellan skola och näringsliv. » Läs mer!

27. Helena Hed, 35 år, regionchef, Sweco environment
Som regionchef ansvarar Helena för Swecos vatten och miljöverksamhet i dess norra region. Cirka 60 anställda fördelade på sex kontor från Sundvall i söder upp till Kiruna i norr rapporterar till henne. Och frågar man henne om vad hon gör om tio år blir svaret vd för Sweco".

28. Karin Pettersson, 36 år, politisk chefredaktör, Aftonbladet
Efter rollen som kommunikationschef för socialdemokraterna styrde Fokus gamla chefredaktör i höstas åter kosan mot tidningsvärlden. Som politisk chefredaktör för Aftonbladet sitter hon definitivt på en av de tyngsta opinionsbildarposterna i Sverige. På bara några månader har hon också förnyat ledarredaktionen på flera sätt och ökat närvaron i externa medier.

29. Nisha Besara, 32 år, chef, Arena medier och chefredaktör, Dagens arena
Som chef för Arenagruppens mediebolag har Nisha budget- och personalansvar för en enhet som producerar fem tidningar: tidskrifterna Arena, Akademikern, Chefstidningen och Omvärlden samt nättidningen Dagens arena. Den sistnämnda är hon även chefredaktör för och har drivit från idé till färdig webbtidning på bara ett par månader.

30. Christina Saliba, 36 år, vd ,Weber Shandwick
När Christina axlade vd-rollen 2008 var det för ett förlusttyngt bolag. Efter nollresultat 2009 kunde Christina förra året uppvisa vinst och dessutom leverera den bästa marginalen i bolagets historia. Hon beskrivs som tuff och smart och spås en strålande framtid. Jag är inte så mysig som vi kvinnor ofta ska vara , beskriver hon sig själv. En eloge också till hennes man som de senaste fyra åren har tagit huvudansvaret för hemmet.