Börsens lönsammaste bolag

Börsens lönsammaste bolag

Vilka bolag redovisar börsens högsta rörelsemarginaler? VA har gjort en genomgång av Stockholmsbörsens bolag.

I fjol fick vi se en ordentlig återhämtning i börsbolagens rörelsemarginaler, kraftigare än vad många räknat med, och mot slutet av året började marknadens aktörer oroa sig för en marginalbesvikelse. Men så blev inte fallet. Inte heller rapporterna för årets första kvartal gjorde marknaden besviken när det gällde marginalerna.

I en genomgång som VA gjort av Stockholmsbörsens bolag är det bara TMT-sektorn som baserat på rapporterna för första kvartalet passerat sina tidigare marginaltoppar. Men vilka bolag redovisar börsens högsta rörelsemarginaler (ebit)?

Högst på listan hamnar kanske föga förvånande fastighetsbolagen då den största kostnaden för dessa bolag är räntor som hamnar längre ned i resultaträkningen, i finansnettot. Borträknat fastighetsbolagen är det Lundin Petroleum som toppar listan över de bolag som i fjol rapporterade den högsta rörelsemarginalen. I marginalen ingår dock vinst från försäljning av tillgångar, främst vinsten från utdelningen av bolagets aktier i Etrion Corporation som genomfördes i december i fjol.

Näst på tur hamnar
två mjukvarubolag, spelbolaget Net Entertainment och cancerterapibolaget Raysearch. Mjukvarubolagens kostnad per såld vara är låg vilket leder till mycket höga bruttomarginaler. Den höga rörelsemarginalen i Net Entertainment för 2010 var ändå sämre än de 40,1 procent som bolaget redovisade för 2009. Valutan samt en förstärkts organisation satte press.

Swedish Match är det storbolag som hamnar högst på listan. Framförallt är det bolagets snusprodukter som bidrar till den höga rörelsemarginalen. Snuset hade i fjol en rörelsemarginal på 46 procent. H&M som redovisar bland de bästa bruttomarginalerna i klädbranschen kommer också högt på listan med en rörelsemarginal på 23 procent för fjolåret. Här räknar dock analytikerna med att rörelsemarginalen ska sjunka till 20 procent i år. Björn hamnar dock snäppet bättre än H&M med en rörelsemarginal på 24 procent. Höga marginaler finns också att hitta hos de två stora medicinteknikbolagen Elekta och Getinge.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST