Följ VA Kvinna direkt

Malin Frenning är näringslivets mäktigaste kvinna

Årets etta på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor är Malin Frenning, Teliasoneras bredbandsboss.
”Det är klart att det sporrar”, sa hon när hon tog emot priset från Veckans Affärers Camilla Wagner på scenen.
 

Malin Frenning tog glad och stolt emot priset som 2010 års mäktigaste kvinna.
Det är viktigt med jämställdhet och det är viktigt att synliggöra kvinnlig kompetens. Det är också viktigt att vi alla här får träffa varandra , sa hon när VA Kvinnas concept publisher Camilla Wagner intervjuade henne på scenen.

Annars återser vi många namn från fjolårets listtopp. Annika Falkengren, vd och koncernchef för SEB, ligger kvar på listans andraplats. Trea kommer fjolårets etta, Lena Olving, vice vd för Saab. På färdeplats har vi Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, som avancerat en placering från ifjol. Femma i år blir istället fjolårets trea, Mia Brunell Livfors, vd och koncernchef för Kinnevik.

Dessutom delades en rad specialpriser ut.

Till Årets utlandssvensk är Clara Bodin, vd för rekryteringsfirman Clarus Eastern Europé i Kiev, Ukraina.
Motivering: Hon har tydligt visat sin ståndpunkt genom att xkapa förändringar i ett utsatt land där korruption och andra svårigheter har naglat sig fast. Med stor passion har hon byggt upp sitt bemanningsföretag som rekryterar personal till västföretag i regionen. Hon är inte bara inspirerande hon är i högsta grad agerande.
Det fanns en möjlighet att hjälpa de goda företagen in på marknaden på den postsovjetiska arenan berättade hon från scenen.

Årets ögonöppnare: Petra Elisson, coach i mångfaldsfrågor och delägare i bemanningsföretaget Brainpeople.
Motivering: I sin bok Regnbågschefen sprider hon lika mycket kunskap om HBT-frågor som hon för framsitt budskap. Boken riktar sig framför allt till ledarna som har makt att skapa förändring men kommer samnnolikt att påverka flertalet andra på vägen.
Jag är personligen stolt och glad över pristet, men också för att Veckans Affärer vill lyfta frågan sa Petra Elisson när hon tog emot sitt pris.

Årest ryggrad: Catharina Lagerstam, styrelseproffs.
Motivering: Själv tycker hon att hon är som Konsums blåvita precis vad man förväntar sig av henne. Men när hon varnade för att tradingportföljen i HQ var övervärderad med motsvarande 1,2 miljarder kronor chockade hon Finans-sverige och drog igång en viktig debatt om styrelseledamöters kompetens och ansvar.
Catharina Lagerstam kunde tyvärr inte ta emot sitt pris eftersom hon blev sjuk i sista stund, men applåderna som följde motiveringen var långa, varma och högaktningsfulla.

Årets nykomling är Ann Carlsson, vd för Apoteket, går direkt in på listans niondeplats. Motivering: Är det något årets nykomling kan så är det relatiner till konsumenter. Åren inom livsmedelshandeln har gett henne det hon behöver för att styra bolaget rätt när det nu lämnat den trygga monopolhamnen och gett sig ut på den öppna marknaden. Hon är precis den rätta medicinen för Apoteket.
Att få möjligheten att gå in och leda marknadsledaren på apoteksmarknaden som är i en så stor förändring nu. Jag kunde bara inte tacka nej till det, sa hon om jobbet som ger henne priset som årets nykomling.

Årets Gubben mot strömmen är Åke Svensson, vd för Teknikföretagen, tidigare vd för Saab.
Motivering: Ursäkter som att det inte finns kvinnor med tillräcklig kompetens biter inte. Inte heller id´ér om att det måste börja underifrån. När årets Gubbe mot strömmen får bestämma så händer det överallt på en gång och om det innebär att man måste locka över kvinnorna från konkurrenterna så är det inget hinder. Att han slutat arbeta på Saab innebär inre att han slutat arbeta med frågan. Nu ska en hel bransch frälsas.
Det känns fantastiskt. Jag känner mig så hedrad. Jag blev så häpen när du ringde, sa han till pristutdelaren Camilla Wagner.
Hur har ditt arbete tagit emot på Teknikföretagen?
Bra. Jag tror att alla inser att både jämställdhets- och mångfaldsfrågan är viktig för våra företag .


 

VA.se

Relaterade artiklar