Gröna vågen har 
flyttat in till stan

Gröna vågen har 
flyttat in till stan

Den allra högsta lyckan är att bo i stan – men att leva som en lantis. Rurbanism kallas den senaste livsstilstrenden som sveper över världen.

grönt och fräscht. 
Bondens marknad finns numera över hela landet. Foto: Robert Henriksson/Scanpix

Det räcker med att knalla några kvarter i Stockholms innerstad gärna på Södermalm eller Kungsholmen för att märka förändringen. Där det förut låg en halvtrist butik för någon rikstäckande klädkedja har det i dag i stället ploppat upp en surdegsbrödbutik, en liten korvstoppningsfabrik eller en jeansbutik som syr egna modeller.

Trenden kallas rurbanism, en sammansättning av orden rural (lantlig) och urban . I praktiken innebär trenden att bo i stan, men att leva som en bonnläpp.

Det här är en av de starkast växnade livsstilstrenderna världen över just nu och den kommer växa ännu mer framöver , säger Pernilla Jonsson, affärsområdesansvarig för konsument, marknad och innovation på trendspaningsföretaget Kairos Future.

Rurbanism är en slags modern grönavågen-rörelse, ett sätt att försöka återskapa känslan av landet, fast inne i stan.

Och trenden är samtidigt också bekväm, det går lätt att kombinera utbudet och pulsen i storstan med den äkta varan från landet. Och ligger det (ännu) inte en kvartersbutik alldeles runt hörnet finns alltid internet.

Stockholm är som ett stort svart hål, här håller definitivt något på att hända , säger Jan Karlsson, köttbonde och grundare till Gröna gårdar i Bokenäs i Bohuslän.

Gröna gårdar föder upp nötkreatur som får ströva fritt och bara beta gräs, de är Bohusläns största ekoproducent av nötkött. De säljer det mesta av köttet lokalt, men det går också att beställa till storstan över nätet. Jag måste förstås prova och beställer en Köttbox på tio kilo med uthämtning på Nytorget på Södermalm.

Riktig mat med riktiga råvaror ligger i tiden , konstaterar Jan Karlsson med höga bohuslänska i:n som det viner om.

Rurbanism handlar inte bara om mat, trenden är tydlig även inom till exempel inredning ( shabby chic ) och mode som tillverkas med hantverksmässiga metoder.

Allt fler har tröttnat på det storskaligt kommersiella, det har blivit vardag och finns runt omkring oss hela tiden. Nu längtar man bort från ytan till något som känns mer äkta , säger Pernilla Jonsson.

Det ligger samtidigt ett ideologiskt allvar i botten, men den är riktat inåt, inte utåt som under 1960 och 1970-talet. Rurbanismen kommer aldrig att bli någon politisk massrörelse, det här är en individualistisk trend.

Någon dag senare dimper det ned ett mejl från Bohuslän:

Tack för att du vill köpa Gröna gårdars kött. Tyvärr kom din beställning lite för sent, köttet är jätteslut just nu eftersom det har varit rekordstor efterfrågan.

Så blir du en bonnläpp

Gröna gårdar

Bohusläns största ekoproducent av kött slaktar ett tiotal kossor per dag enligt traditioner från 1930-talet och säljer på nätet.

Brooklyn Flea, New York

New Yorks hippaste marknad som varje vecka dräller av antikviteter, vintagekläder och hantverk.

Bakery & Spice

Numera vimlar det av surdegsbagerier, en av dem som bakar det allra godaste brödet finns i Stockholm.

Saltå Kvarn

Ägs av antroposoferna i Järna och omsätter 150 miljoner kronor. Öppnade nyss egen butik mitt i rurbanistmeckat Sofo på Södermalm.

Restaurang 
Familjen, 
Göteborg

På landet är alla en enda stor familj. Så ska det kännas att hänga på Familjen, en krog med vardagsrumsambitioner och god mat.

Restaurang 
Marben, Toronto

Har du vägarna förbi Toronto, Kanada, så missa inte restaurang Marben. Mitt i stan, men inredd som en gammal lanthandel.

Bondens marknad

Den lokala bonden tar traktorn till stan och dukar upp sina varor. En succé som nu spridit sig till tjugotalet svenska städer.

Unionville

Två bröder från Eskilstuna som öppnat jeansaffär i Stockholm. Med egen produktion i syateljén i butiken där du också kan lämna in jeansen för lagning.

Äkta sylt

Prenumerera på hemmagjord sylt. För en dryg hundring i månaden får du tre syltburkar på posten.

Surdeg själva symbolen

Surdegsbröd har blivit rurbanismens symbol, stadsbornas uppror mot snabbmat och halvfabrikat. Står inte redan en surdeg och puttrar hemma i kylskåpet, ta steget. Så här gör du:

1. Blanda 1 dl ljummet vatten med 1 dl grovmalet rågmjöl. Rör om, täck över bunken och ställ någorlunda varmt (till exempel ovanpå kylskåpet).

2. Låt stå ett dygn, blanda i ytterligare 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl. Rör om.

3. Upprepa samma procedur 3 4 dygn tills det puttrar och bubblar rejält i bunken.

4. Häll över surdegen på burk med tättslutande lock och ställ in i kylskåpet. Mata sedan din surdeg en gång i veckan med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Baka ut med någon deciliter surdeg, eller häll av motsvarande mängd från burken varje vecka. Nu har du en degkompis för livet.

Direkt hem. 30 kilo styckade bohusländska ekokor.

Glada kor. 
Korna hos Jan 
Karlsson i Bokenäs slipper djurfabriken. Lasse Edwartz/Bohuslänningen

Foto: Daniel Barry/Scanpix

Lanthandelsstuk. Marben i Toronto.

PETER ODDSON

par i sött. 
Syltmakarna 
Ann-Sofi och 
Ing-Marie 
Johansson, Hargs 
Gård i 
Kisa.

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.