Pagrotsky: "Tillväxten är en besvikelse"

Pagrotsky: "Tillväxten är en besvikelse"

Anders Borg räknar med en tillväxt på 4,8 procent i år och beskriver Sverige som en tigerekonomi. Leif Pagrotsky menar att siffrorna är en besvikelse.

Den svenska ekonomin går som tåget just nu. Sista kvartalet 2010 växte Sveriges BNP med 7,3 procent. De starka siffrorna blir än mer anmärkningsvärda vid en internationellt jämförelse. Fjärde kvartalet 2010 växte euroområdets BNP med 1,2 procent och USA:s med 2,8.

Anders Borg ser också optimistiskt på framtiden. I år räknar Finansdepartementet med att tillväxten hamnar på 4,8 procent.

Men det här är en bild av verkligheten som inte delas av alla. Speciellt inte av den rödgröna oppositionen. Leif Pagrotsky, tidigare utrikeshandelsminister, näringsminister och kulturminister, menar på sin blogg att de senaste BNP-siffrorna är en besvikelse.

I ett internationellt perspektiv är inte utvecklingen så märkvärdig. Uppgången 2010 är ovanligt stark, men motsvarar bara den exceptionella nedgången vi upplevde i Sverige , säger Leif Pagrotsky.

Han påpekar också att Sveriges BNP för helåret 2010 är lägre än 2007 samtidigt som siffrorna för fjärde kvartalet 2010 faktiskt är lägre än fjärde kvartalet 2007. Automatiska mekanismer som snabbare och kraftigare räntesänkningar än euroländerna och en billig krona gav extra skjuts åt Sveriges tillväxt efter finanskrisen.

Leif Pagrotsky ger inte mycket för Anders Borgs beskrivning av Sverige som en tigerekonomi.
Att kalla detta land med tre förlorade år för tigerekonomi är farligt, eftersom det är ett begrepp som kan föra med sig otur. Det land som senast fick detta epitet var nämligen Irland.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.