Kamprad styr via dold stiftelse

Kamprad styr via dold stiftelse

Via en hittills okänd stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein kontrollerar Ingvar Kamprad maktbolaget Inter Ikea. Med hjälp av en avancerad skatteplanering har uppemot 20 miljarder skattekronor sparats åt Ingvar Kamprad och Ikeagruppen.

Våren 1989 registreras stiftelsen Interago Foundation av Liechtensteins största och mest välrenommerade advokatbyråer Marxer & Partner i huvudstaden Vaduz. Den tills nu helt okända stiftelsen ägs av Inter Ikeagruppen, vilket är den den centrala delen av Ingvar Kamprads företagsgrupp som innehar varumärket och konceptet. I ett unikt samarbete med SVT:s Uppdrag Granskning och Smålandsposten har Veckans Affärer gjort en djupdykning i Ingvar Kamprads nätverk av bolag och stiftelser. Granskningen kan avslöja ett ytterst sinnrikt system för internationell skatteplanering, allt för att minimera skatt.

Via ett royaltysystem betalar Kampradsfären avgifter och därmed överför vinster på mer än 6 miljarder per år till stiftelser och bolag i olika skatteparadis. Genom detta kan de spara över 1 miljard kronor per år i skatt. Via royaltysystemet har sfären totalt sparat mellan 15 och 20 miljarder skattekronor under den senaste tjugoårsperioden och byggt upp kapitalreserver på hela 80 miljarder kronor. Även den holländska stiftelsen som äger Ikeas möbelrörelse ger stora skattefördelar. Stiftelsen är skattefri och har via utdelningar från Ikea kunnat ackumulerat ett stort kapital som förräntat sig skattefritt.

Ingvar Kamprad har hävdat under många år att hans inflytande över koncernen är begränsad och att det är en allmännyttig stiftelse i Holland som styr. Men i själva verket är det Inter Ikea, som familjen Kamprad styr via stiftelsen Interago Foundation, som äger rättigheterna till varumärket, dess koncept och alla produkter som säljs i Ikeas alla varuhus runt om i världen.

Läs mer i kommande nummer av tidningen där Veckans Affärer avslöjar alla detaljer kring Ingvar Kamprads hemliga skatteupplägg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.