Riskkapitalbolagen i vänteläge

Riskkapitalbolagen i vänteläge

Riskkapitalbolagen är fortfarande försiktiga med börsintroduktioner. Detta trots ett gynnsammare börsklimat. Men årets få lyckade börsintroduceringar har inte bidragit till ett bättre marknadsläge, menar riskkapitalisterna.

Hos Nordic Capital är det just nu vänteläge vad gäller börsintroduceringar och enligt kommunikationschefen Mikael Widell vill bolaget inte rusa ut på börsen med tänkbara kandidater. Nordic Capital har tidigare kommunicerat att säkerhetsbolaget Falck kan komma att börsintroduceras, Atos Medical kan också bli ett bra bolag tror Mikael Widell.

Vi har inga processer igång. Marknadsläget är fortfarande alldeles för osäkert och ser man på de börsnoteringar som varit i år har endast en eller två varit lyckade ur ett aktieägarperspektiv , säger han och ger Altors introducering av Byggmax som exempel på detta.

Men borträknat börsintroduceringar anser Mikael Widell att marknaden har luckrats upp något då det finns fler objekt av intresse för förvärv.
Vår portfölj är uppe på samma nivå som innan krisen men om man ser till det stora hela är alla väldigt avvaktande .

IK Investment har idag meddelat att det förvärvar tyska VVS-bolaget Hansa Group, vilket är IK:s fjärde affär i år. I Sverige äger IK Investment endast omsorgsbolaget Attendo som mycket väl skulle kunna passa på börsen, enligt informationschefen Jonas Rodney.
Det kan bli aktuellt som ett alternativ när vi ska avinvestera bolaget, men det finns mycket kvar att göra och vi kan inte säga när, var eller hur , säger han.

Även Ratos vd, Arne Karlsson, menar att marknaden är mycket avvaktande.

"Det är överraskande att det inte har skett fler affärer efter sommaren. Bolagen går bra och det finns en hyfsad värdering vilket borde ge en bättre grogrund för börsintroduceringar. Men jag tror de allra flesta avvaktar Q3 och Q4 innan de planerar något", säger han.

Jesper Eliasson, finanschef på Altor, menar dock att det numera finns ett större intresse från institutioner att vara delaktiga i en börsintroducering så länge priset är rimligt. Altor självt har däremot inga börsplaner i nuläget men Jesper Eliasson konstaterar att Altors introducering av Byggmax togs väl emot av marknaden.

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.