"Guldpriset håller i sig"


"Guldpriset håller i sig"

Efter succén med Orc Software sätter Ulrika Hagdahl ännu ett bolag på börsen. Med prospekteringsföretaget Kopylovskoye ska hon gräva guld i Sibirien.

Ulrika hagdahl är superentreprenören som går sin egen väg. 1987 startade hon tillsammans med Nils Nilsson Orc Software som snabbt blev en av världens främsta utvecklare av mjukvara för mäklare och professionella aktiehandlare. 2005 sålde hon sitt innehav och har sedan dess arbetat i det egna investmentbolaget Cancale.

När hon nu gör comeback på Stockholmsbörsen är det med ett bolag vars verksamhet skiljer sig radikalt från Orc. Kopylovskoye, som noterades på First North- listan den 27 augusti, är ett guldprospekteringsföretag som ska hitta och utvinna guld i sydöstra Sibirien. Bolaget äger i dag sex prospekteringslicenser i Irkutskregionen och efter år av geologiska prover, riskanalyser och lönsamhetsstudier är det nu färdigt för börsen.

Kopylovskoye, det låter som Klondyke på ryska?

Haha. Nej, Kopylovskoye är namnet på ett av våra guldfält utanför staden Bodaibo. Själva namnet skulle kunna översättas till mynt eller myntig . I den här delen av Sibirien har det bedrivits guldbrytning i över hundrafemtio år.

Men finns det något guld kvar?

Ja. Den guldbrytning som hittills pågått har enbart skett i marknivå. Guldet har vaskats fram. Det som gör oss unika är att vi bryter oss ner i berggrunden.

Vet ni att det finns guld?

Definitivt! Vi arbetar med geologer från Ryssland och Kanada med erfarenheter från hela världen. Indikationerna är tydliga. Våra prospekteringsfält innehåller stora fyndigheter.

Först tradingsystem och nu guldbrytning vad är kopplingen?

På ett sätt är utgångspunkterna desamma. På Orc arbetade vi med att samla in och analysera en otrolig massa data. Sedan konstruerade vi ett verktyg som vi sålde. Precis så arbetar Kopylovskoye. En annan likhet är portföljtänkandet. I Orc fanns det mjukvaror i portföljen, i Kopylovskoye består den av prospekteringslicenser.

När går Kopylovskoye med vinst?

Det är för tidigt att säga. Prospektering och produktion är två olika verksamheter. Själva prospekteringen är inte alls lika kapitalintensiv som produktionen. Man förvärvar icenser, analyserar marken på ytan och borrar för att få en tredimensionell bild. När man går över till själva utvinningen krävs stora investeringar i produktionsanläggningen. Vi har en stark fördel av att vår fyndighet ligger vid markytan. Målet är att vi ska påbörja guldproduktionen och få ett positivt kassaflöde under 2013.

Guldpriset har stigit med 180 procent på fem år har världen drabbats av guldfrossa?

Hälften av allt guld som produceras går till smyckesindustrin och naturligtvis är det så att det ökade välståndet i länder som Indien och Kina driver upp priset. Dessutom är det allt fler centralbanker i tillväxtländer som väljer att säkra sina tillgångar i guld. Det har naturligtvis påverkat priset.

Du tror inte att priset ska ner?

Efterfrågan är oerhört svår att beräkna. Utbudssidan är desto tydligare. Det hittas få nya guldtillgångar och de stora gruvbolagen har en fallande produktion.

Aha! Det låter som peak gold ?

Njae. Till skillnad från olja finns ju guld kvar som tillgång. Men nyproduktionen är förhållandevis låg samtidigt som mycket tyder på att efterfrågan ökar. Konsumtionen av guld i världens tillväxtländer kommer knappast avta. När det är bröllopssäsong i Indien syns det direkt på guldpriset.

Östra Sibirien låter som rena rama Vilda Östern?

Verkligen inte. Jag skulle vilja säga att det som svensk är förhållandevis lätt att göra affärer i Ryssland. Vi har en bra dialog både med lokala myndigheter och underkonsulter. De inser att vi är en seriös och långsiktig entreprenör. I Bodaibo bygger vi upp ett lokalt kontor som ska ha både en svensk och rysk företagskultur.

Varför sätts bolaget på börsen?

Det finns två stora fördelar dels som en service till våra 4 700 aktieägare, dels därför att tillgången till nya investerare och riskvilligt kapital blir mycket större. I våra långsiktiga mål ingår att vi ska köpa fler prospekteringslicenser samtidigt som produktionen ska komma i gång.

Guldläge. 
Ulrika Hagdahl 
tror på 
Sibirien. Peter Jönsson

Ulrika Hagdahl

Ålder: 47 år.

Titel: Styrelseordförande och storägare i Kopylovskoye, ledamot i Beijer Elctronics och IFS.

Aktuell: Har just genomfört sin andra börsintroduktion med Kopylovskoye på First North.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.