Miljonförlust för kungens bolag

Miljonförlust för kungens bolag

Kungens bolag Bensor missade fjolårets kraftiga börsuppgång, och gjorde därmed en förlust på 2 miljoner kronor. För kungabarnens företag Gluonen gick det betydligt bättre.

Kungens bolag Bensor missade fjolårets kraftiga börsuppgång, och gjorde därmed en förlust på 2 miljoner kronor.

För kungabarnens företag Gluonen gick det betydligt bättre.

Kung Carl XVI Gustafs bolag Bensor sköter ruljangsen på Sollidens slott på Öland, men sysslar även med kapitalförvaltning. Den sistnämnda verksamhetsgrenen var inte särskilt framgångsrik i fjol.

Kreditoron och börsraset under finanskrisens 2008 skrämde bort Bensor från börsen. Även under 2009 avstod bolaget från större värdepappersplaceringar och andra finansiella investeringar.

Samtidigt rasade räntorna vilket innebar att Bensors ränteintäkter halverades. I kombination med rejält ökade kostnader innebar detta en förlust efter finansnetto på 2,0 miljoner kronor 2009. Året före var förlusten endast 0,2 miljoner.

Kan tänka om

De totala tillgångarna i Bensor var vid det senaste årsskiftet värda 48 miljoner kronor. Av dessa låg 22 miljoner kronor i kassan. Den kortfristiga placeringsportföljen, som ett år tidigare uppgick till 20 miljoner, var vid årsskiftet helt tom.

Bensor gick alltså miste om förra årets historiskt kraftiga lyft om 47 procent på Stockholmsbörsen. Men nu kan bolaget vara på väg att tänka om:

"Under innevarande år kommer inriktningen av värdepappersförvaltningen att omprövas", skriver Bensor i den färska årsredovisningen.

Egen aktieportfölj

Kungen behöver inte gräma sig över placeringsmissen. Han har även en direktägd aktieportfölj, som enligt en genomgång i Dagens Industri för ett par veckor sedan är värd 114 miljoner kronor. Och det innehavet har haft en relativt god värdeutveckling de senaste två åren, enligt DI.

Även kungabarnen har ett bolag, Gluonen, som i sin årsrapport uppvisar en vinst efter finansnetto på 2,5 miljoner kronor. Det är en kraftig förbättring jämfört med förlusten 2008 på 2,8 miljoner. Förbättringen beror i stort sett enbart på att bolagets värdepappersportfölj ökat i värde.

Marknadsvärdet på det långfristiga värdepappersinnehavet, som utgör lejonparten av Gluonens tillgångar, var vid årsskiftet 17,5 miljoner kronor, jämfört med 12,7 miljoner ett år tidigare.

Enligt DI har kungabarnen även 13 14 miljoner kronor var placerade i direktägda aktier.

Stockholm TT


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.