Affärsänglarna

Affärsänglarna

Tycker du att fonder är för tråkiga? Aktier för vanliga och råvaror för krångliga? Investera direkt i företag i stället! Här är affärsänglarna som lärt sig hur man ser möjligheter innan någon annan gör det.

foto Peter Jönsson

Ulrika Hagdahl

kopylovskoye stockholm

Grundaren till börsbolaget Orc Software sålde sin storpost och startade förvaltningsbolaget Cancale som investerat i medicinteknikbolaget Insulution och guldprospekteringsföretaget Kopylovskoye.

När jag lämnade Orc kände jag ett behov av att vidga mina vyer och göra något totalt annorlunda. Kopylovskoye prospekterar guldfyndigheter i sydöstra Sibirien. Ryssland som land är otroligt intressant, inte minst för sina enorma naturtillgångar. Som tekniker tycker jag också att grundämnet guld är fascinerande för sina fysikaliska och kemiska egenskaper det är tungt och stabilt och kan lätt plattas ut till en tjocklek av endast tio atomer.

Det här är en helt ny bransch för mig, och det är ett helt nytt sätt att arbeta. I ett prospekteringsföretag går värdetillväxten direkt in i balansräkningen utan att passera resultaträkningen.

Jag har läst in mig en del på geologi och materialteknik. Men sakkunskapen står ledning och rådgivare för. Jag tillför framför allt ett allmännt företagsbyggande. Jag arbetar med bolagets visioner och tillväxtstrategi. Jag upplever det som en fördel att komma från en helt annat håll som jag gör, att se nya möjligheter, hitta andra tillvägagångssätt.

foto Peter Jönsson

Johan Brenner

Live bookings stockholm

IT-entreprenör som investerat i E-trade, Tradera, och Jobline. Är i dag delägare i Redeye, Rebtel, Payson och Live Bookings.

I USA görs 25 procent av alla restaurangbokningar på nätet. I Europa bara 1 procent. Analysen är ganska enkel. Om 5 år görs de flesta bokningar över nätet eller i mobilapplikationer.

Jag hjälpte Sturehofs dåvarande ägare PG Nilsson att starta bolaget och gick in med kapital för snart tio år sedan. Sedan dess har vi tagit in 150 miljoner i bolaget och köpt upp två internationella konkurrenter. Idag är Live Bookings ledande i Europa. Nära 10 000 restauranger använder våra system och över 20 000 bokningar görs varje dag över nätet.

Jag har inte satt upp en tidshorisont för min investering och det tycker jag heller inte att man ska göra. Exit ska inte vara ett självändamål.

Jag tror att de bästa affärsänglarna är mer eller mindre entreprenörer själva. Det är viktigt att förstå utmaningarna och ha förmågan att styra entreprenören åt rätt håll.

Många gånger kan det vara väldigt jobbigt att få in en affärsängel som delägare i sitt bolag. Vi sätter upp höga krav, kräver resultat och ställer jobbiga frågor. Men jag tror att det bästa som kan hända en innovatör är att få in en investerare som varit med förr och investera sina privata pengar.

foto Per-Anders Jörgensen

Gun Inger Kjellander

Hövding Hässleholm

Syster i ägarfamiljen bakom Finja Betong som byggt upp ett eget fastighetsbolag. Driver utvecklingsbolaget Solsippan som investerat i Malmöföretaget Hövding som utvecklat en ny typ av cykelhjälm.

Jag träffade Hövdings grundare Anna Haupt och Terese Alstin vid en entreprenörsträff som Connect Skåne höll. Min omedelbara reaktion var det här är genialt, varför har ingen kommit på detta förut?! . För första gången såg jag en cykelhjälm som jag kunde tänka mig att ha själv.

Produkten är otroligt spännande, men det som fick mig att investera och engagera mig i bolaget var personerna. Det var två fantastiska driftiga och intelligenta tjejer som höjde sig över mängden.

80 procent av de som cyklar i dag använder inte hjälm. Men Hövding kan ändra på det. Inte bara i Sverige, utan på flera håll i världen. Hjälmen är funktionell, snygg och inte minst säker. Tjänar jag inte pengar på min investering så gör jag i alla fall något gott. Hövdings hjälm kommer att rädda liv och förebygga skallskador.

Det står i mitt aktieägaravtal att jag ska göra en framtida exit. Men jag tänker över huvud taget inte i såna termer. Det här är min bebis! Hela företaget ligger mig så varmt om hjärtat att jag vill vara med hela vägen.

foto Peter Jönsson

Kjell Lindgren

predect sollentuna

Entreprenören bakom VVS-leverantörerna Comfort och Rörgruppen som investerat i KTH-avknoppningen Predect, ett bolag som utvecklat en unik teknik för övervakning av kvaliteten på färskvatten.

Jag fick reda på Predects affärsidé av en slump. Det var vår revisor som berättade om ett litet innovationsbolag som utvecklat en teknik som i realtid mäter vattenkvalitet. Det gör det möjligt att upptäcka gifter och bakterier innan skadan är skedd. Jag blev intresserad direkt. Eftersom jag varit verksam inom VVS-branschen i över trettio år insåg jag potentialen.

Kvaliteten på vatten är nämligen mer aktuellt i dag än någonsin. Förra året drabbades 2 000 personer av magsjuka i Lilla Edet när det kommunala dricksvattnet infekterades. Samtidigt har vi det internationella perspektivet, där tillgången på rent dricksvatten blir allt sämre. I länder som Kina och Indien är det absolut nödvändigt att återanvända avloppsvatten och mäta kvaliteten löpande.

Jag investerade i Predect eftersom jag ser det som en framtidsprodukt med enorm potential, världen över.

Man kan titta hur mycket som helst på budgetar och prognoser. Det enda som är säkert är att inga beräkningar håller och att det tar minst fyra-fem år innan du får tillbaka dina pengar.

foto Per-Anders Jörgensen

Birgitta Neuhauser

neuhauser konsultation lund

Rekryteringsveteran som i ett tidigt skede investerade i bioteknikbolaget Biotage. Är i dag verksam inom Connects nätverk för kvinnliga affärsänglar

Jag började investera och engagera mig i olika småbolag i mitten av nittiotalet. Jag har inte blivit rik, men inte heller fattig. Det är i första hand engagemanget och intresset som är min motivation. Att få vara med från början och bygga upp något nytt är så otroligt stimulerande.

Som affärsängel måste jag vara helt på det klara med att förr eller senare bli utspädd i mitt ägande. Det kostar väldigt mycket, både kapital och tålamod, att hänga med hela vägen i ett innovationsdrivet bolag.

Genom åren jag investerat i ett brett spektrum av bolag, verksamma inom olika branscher och vetenskaper. Jag har lärt mig att se skillnad på en entreprenör och en innovatör. Det är två helt olika professioner och personligheter.

En investerare ska inte ta plats i styrelsen för att bevaka sina intressen, man måste bidra. I de bolagsstyrelser jag sitter i bidrar jag med kunskap och erfarenhet inom organisation, ledarskap och rekrytering.

Min uppfattning är att kvinnor generellt sett är väldigt duktiga investerare. De vågar nämligen se bortom siffrorna och lita på sin känsla, intuition och personkännedom.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST