Fler kvinnliga chefer – inte färre

Fler kvinnliga chefer – inte färre

En undersökning från Women's Business Research Institute visade i veckan att andelen kvinnliga chefer i näringslivet minskat, från 32 procent 2004 till 27 i fjol. Men enligt Svenskt Näringsliv har de tvärtom ökat.

En undersökning häromdagen visade att andelen kvinnliga chefer i näringslivet minskar. Men enligt Svenskt Näringsliv har andelen tvärtom ökat.

För mig hade det varit häpnadsväckande om andelen kvinnliga chefer hade gått tillbaka, säger Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs statistik som baserar sig på ett register över 1,2 miljoner arbetstagare inom privat sektor visar att andelen kvinnliga chefer ökat från 16 procent 1998 till 28 procent 2008.

Vi är övertygade om att vårt underlag är ett korrekt underlag, säger Ågren.

Störst framsteg har skett vad gäller andelen kvinnliga mellanchefer.

Det är i mellanchefssegmentet man utser chefer för första gången. Bland de nyutnämnda mellancheferna är nu 36 procent kvinnor. På fem år är det en förbättring med 50 procent från 24 till 36 procent, säger Christer Ågren.

Enligt SCB:s statistik för privat sektor har andelen kvinnliga chefer i ledningsarbete ökat från 21 procent 2004 till 25 procent 2008. Enligt Svenskt Näringsliv har andelen ökat från 23 till 28 procent.

Men enligt en undersökning från Women's Business Research Institute (Wombri) i veckan har andelen kvinnliga chefer i aktiebolag med mer än en anställd däremot minskat under samma period från 32 procent 2004 till 27 procent 2008.

Stockholm TT


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.