Så fixar du toppjobbet

Just blivit varslad eller bara sugen på att ta en kliv i karriären? På onsdagen chattade VA:s läsare med Helen Lagergren och Johan Ström, karriärexperter på Manpower Professional. Här berättar de var jobben finns, vad du gör om du blir varslad och hur du får chefen att höja lönen.

Moderator: Hej och välkomna till dagens chatt om karriär och arbetsliv. Nu går det bra att ställa frågor till våra experter i cirka 45 minuter. Kör hårt!
Jan: Jag har just blivit uppsagd och blivit erbjuden ett okvalificerat jobb i helt annan bransch. Ska jag tacka ja till det här jobbet? Min tanke är att det kan göra att jag har mindre chans att få ett jobb sen inom det jag är utbildad för. Vad tycker ni?
Johan Ström: Generellt skulle jag säga nej. Risken är att du lurar dig själv och även arbetsgivaren om du tar detta jobb. Om du tar jobbet som är i fel bransch och inte enligt din utbildning är risken att du inte kommer finna energi i jobbet och det kommer att märkas i dina prestationer. Detta skall ställas mot att man skall överleva i vardagen det vill säga kunna betala sina räkningar osv. Min erfarenhet som chefsrekryterare är att det inte gör något om man varit utan jobb under en viss period då man inte funnit rätt utifrån utbildning och erfarenhet.
 
Daniella P: Jag går ut Journalisthögskolan nu i vår och undrar vad ni skulle rekommendera mig att söka för jobb. Har redan fått nej från runt 20 mediebolag.
Helen Lagergren: Jag tycker att en utbildning från Journalisthögskolan blir extra kraftfull och framgångsrik med en kombination av en specialistinriktning. Om jag var du skulle jag kombinera den med en ettårig utbildning i t ex ekonomi eller miljö. Det är områden där det finns efterfrågan på nu, i viss mån även juridik/statsvetenskap.
 
Dum fråga: Hur många sidor ska ett cv vara?
Helen Lagergren: Ingen dum fråga alls, tror många ställer sig den frågan. Tror att det alltid är viktigt att kommunicera på mottagarens villkor, dvs vem är det som ska läsa den? Om det är en cv för ett specifikt arbete är det bra att anpassa den så att man berör saker i sitt cv som man tror kan vara värdeskapande för det jobbet man söker. Om det är en generell Cv, dvs inget specifikt jobb, så är det viktigt att man visar en bra bild av vem man är, vilka värden man kan skapa och visa självinsikt, dvs att man har koll på styrkor och förbättringsområden. Om man kan hålla sig till två-tre sidor max är det en överblickbar CV, men rada inte bara upp jobben utan kort vad man gjort och vad man skapat.
 
Mia: När man är på arbetsintervju brukar man ju få frågan om vilka dåliga egenskaper man har. Jag har extremt svårt att komma på nåt negativt - men vill samtidigt inte ge intryck av att vara en supermänniska som inte man kritisera mig själv. Vad är bra att säga? Tacksam för tips!
Johan Ström: Bra fråga. Detta är ett område som väldigt många kandidater har svårt att beskriva. Jag skulle utgå ifrån dina tidigare anställningar vad du varit minst nöjd med utifrån prestation. Skriv ned dessa och beskriv även vad du lärde dig av dessa misstag. När du träffar en intervjuare skall du veta vilka dina fem största misstag varit i yrkeslivet och hur du lärt dig och utvecklats av dessa. Detta hänger ofta ihop med dina personliga egenskaper.
Helen Lagergren: Väldigt bra fråga. Som rekryteringskonsult upplevs det ofta tilltalande att man reflekterar med självinsikt, precis som du gör nu. Man kan t ex fundera över för VEM det är negativt. Om man tänker kring saker som man vet är viktigt för en, t ex hur relationen ska vara, så kan dessa egenskaper vara värdefulla för hur man behöver bli ledd/coachad för att kunna göra så bra jobba som möjligt. Man kanske inte bara ska välja ett jobb utan väljer sin ledare, det avgör mycket hur man kommer att trivas. Om du t ex vet om att du tenderar att jobba mycket, så kan du se det som att här behöver du stöd för att inte jobba FÖR mycket, då kan det vara ett förbättringsområde. Om du kanske behöver få vara självständig, och bara ha avstämningar ibland och det är viktigt för dig, så kan detta tillfälle vara bra att berätta om dessa egenskaper. Då kan den som du möter på intervjun få avgöra huruvida detta är en styrka eller en svaghet/förbättringsområde. Lycka till med jobbsökandet!
 
Gustaf: Hej! Jag skulle fått höjd lön i höstas, men vågade inte riktigt ta initiativ till ett lönesnack eftersom lågkonjunkturen slår rätt hårt mot företaget jag jobbar på. Men nu känner jag att det är dags att ta upp den här diskussionen. Vad tycker du - är det läge att snacka med chefen eller bara dumt?
Johan Ström: Hej, om det är så att din lönenivå ligger lägre än snittet för denna typ av tjänst, detta kan man kolla via sin fackförening t ex ledarna eller via nätet. Skulle nivån vara väsentligt lägre har du ett bra underlag för konkret diskussion med din chef. Är skillnaden inte så stor men du tycker ända att du har presterat mycket bätter än andra kollegor i samma position eller stuckit ut på annat sätt skall du även ta upp detta med din chef. Om du inte gör detta kommer du att gå omkring och irritera dig på detta.
 
Johan Personne: Hej!Jag är sugen på att säga upp mig och ta en ettårig högskolekurs i höst som jag länge varit sugen på. Men är det dumt att göra det i tider som dessa? Har ingen inspiration till att jobba överhuvudtaget. Ha det gott!
Johan Ström: Du har ju svaret själv i frågan, du behöver ny inspiration för du vill inte jobba överhuvudtaget. Ansök om tjänstledigt för studier hos din arbetsgivare i första hand och stäm av hur arbetsgivaren tror att det ser ut med nya möjligheter efter att du har gått klart utbildningen.
 
Maria: Jag undrar om arbetsgivare är rädda för att anställa tjejer i viss ålder 25-35, av risk att de ska bilda familj och försvinna i några år? Kan man skriva i sin ansökan på något lämpligt sätt att man inte är intresserad av barn fast man är 28?
Helen Lagergren: Upplever inte att arbetsgivare i allmänhet är rädda för att anställa tjejer mellan 25-30, även om det säkert finns undantag, tyvärr. Tycker inte att du ska tala om vilka intentioner du har i livet om att skaffa barn eller inte. Håll på din integritet och sök jobb med stolthet. Tro på dig själv och vad du kan skapa för din framtida arbetsgivare.
 
Anna: Hej! Jag är just nu föräldraledig från ett jobb i mediebranschen. Jag har en ganska specifik kompetens som är svår att hitta. Jag skulle vilja komma upp några tusenlappar i lön, trots att företaget just nu går plus-minus noll. Jag vet att jag relativt enkelt skulle hitta ett liknande jobb på annan byrå inom samma bransch. Vad är den bästa strategin för att få höjd lön när jag kommer tillbaks? Ska jag börja träffa andra byråer redan nu och sedan "hota" med att sluta för att få upp min lön. (Den strategin har nämligen funkat bra för andra där jag jobbar...) Jag vet att jag är värd mer och att jag garanterat skulle få en högre lön på en annan arbetsplats... Tack!
Johan Ström: Personligen tycker jag inte att det är en bra dialog att hota. Om du skall ha ett fortsatt bra förtroende men din chef och arbetsgivare är det bättre att ta dialogen och förklara hur du känner kring lönenivån. Om du därefter känner att du inte får något gehör för denna fråga skulle jag börja se mig omkring för att hitta en ny arbetsplats där du känner att du får rätt lön för ditt arbete. Detta hänger samman med vad dina drivkrafter är om det är lönen som är nummer 1 måste du hitta ett företag där de kan erbjuda dig rätt lön.
 
Jane: Om företaget går back, kan man fråga efter andra förmåner istället? Såsom extra semesterdagar? 6 veckor istället för 5 veckor?
Helen Lagergren: Självklart är det alltid viktigt att vara flexibel när man diskuterar förmåner med sin arbetsgivare, oavsett om företaget går back eller inte. Är man dessutom kreativ och kan diskutera förmåner som inte direkt är en löneutbetalning så är det naturligtvis ännu bättre. Om jag skulle ta en förmånsdiskussion med min arbetsgivare, som dessutom skulle vara i ett trängt läge, skulle jag göra det utifrån devisen "ge och ta", dvs vad kommer DU att göra/skapa för att det ska vara värt för arbetsgivaren att ge dig en utökad förmån. Det, tror jag, ger dig möjlighet till en bra diskussion som kanske inte bara är en förmånsdiskussion utan även en del av ett utvecklingssamtal.
 
Yvonne: Jag är 50 år och har just blivit varslad. Alla säger att det är skolbänken som gäller - men är det verkligen någon idé nu med tanke på min ålder?
Johan Ström: Hej, det beror på vad du avser att plugga. En hel universitetsexamen på 4-5 år kanske inte skulle vara rätt utifrån karriärprespektivet men att finna andra intressanta och kortare utbildningar kan vara ett bra alternativ för att stärka upp kompetensen under lågkonjunkturen.
 
Sanna: Jag är kvinna ,48år har en gedigen kunskap/erfarenhet inom mitt yrke. Hur skall jag få arbetsgivarna att välja mig när de får 50 ansökningar för jag vet att jag är bland de bästa.Har en känsla av att min ålder är ett handikapp.
Helen Lagergren: Tråkigt om du känner att din ålder är ett hinder. Är det verkligen så? Kanske blir den ett hinder om du tillåter den känslan, skulle inte tillåta mig att gå i den om jag var du. Då kan det upplevas som att du går in i försvarsställning. Jobba med dina styrkor, framhäv dem, var stolt över dem och visa det i ditt CV. Är du t ex bra på muntlig framställning; Ring till jobbföretaget, prata med dem, så de hör vilken framåt och erfaren person du är! Vet att du behövs, i allra högsta grad på en "gungig" arbetsmarknad. Din erfarenhet och ålder är guld värd i dessa tider. Om du tror det, så får du andra att tro på det. Lycka till!!! Håller tummarna för dig!
 
Oscar: Tror ni att det går att be om löneförhöjning i dessa dåliga dagar?
Helen Lagergren: Frågan är alltid fri, även om det självklart är svårare i tuffa tider. Oavsett vad så tycker jag att du ändå kan ta upp frågan så länge den är förknippad med en diskussion om vad du gjort och är för att förtjäna det. Be om tydlig feedback, sätt upp mål, hitta energin i det. Även om du inte skulle få löneförhöjningen nu, av ekonomiska skäl, så är frågan väckt och du har en sporre att jobba mot.
Peter: Jag har tidigare haft ett jobb där det skar sig mellan mig och ledningen. Är detta något man ska ta upp vid en intervju för ett nytt jobb, eller ska man undanhålla det?
Helen Lagergren: Självklart ska du ta upp det på intervjun. Ju mer öppen du kan vara, ju mer lär man sig om vem du är. Däremot är det viktigt att du har en mogen syn på det, du har gått vidare, och du ska ABSOLUT inte baktala din tidigare arbetsgivare. Stor vikt kommer att läggas HUR du kan hantera informationen du ger, dvs vilken inställning du har i frågan och vilken lärdom du har gjort av det. För en lärdom är det nog alltid...
Andreas: Hej! Jag är 33 år och funderar på att sätta mig i skolbänken för att helt byta karriär från ekonom till civilingejör (läsa industriell ekonomi). Har ni några synpunkt på detta utifrån min ålder? Eller några andra tankar? Mvh Andreas
Johan Ström: Jag tycker du skall följa din maggrop i detta fall om det är något som du finner en drivkraft i så skall du läsa till civilingenjör d vs du har ett tekniskt intresse, matematik etc. Du har många är kvar på arbetsmarknaden och det är en klar styrka i att kunna visa på både en civilingenjörs- och ekonomisk examen.
 
Nyfiken: Vilka branscher behövs det folk i framöver? Och vilka utbildningar är hetast på arbetsmarknaden?
Johan Ström: Tekniska jobb inom energi och miljöbranschen. Försäljning, it, ekonomi, inköp och logistik är andra områden där det finns en efterfrågan.
 
Curre: Tja! När tror du att arbetsmarknaden vänder upp igen?
Helen Lagergren: Oj, hade vi vetat det så hade vi varit lyckliga. Gissar att syftar på konjunkturen, för arbetsmarknaden har några områden idag också som ändå klarar sig hyfsat, teknikbranschen inom miljö och energi. Expertisen talar om att det eg aldrig varit en lågkonjunktur längre än ca ett år, men att följderna av det och effekterna märks längre. Tror att 2009 är ett tufft år, vi måste nog helt enkelt acceptera det men inte sluta agera och kämpa, dvs inte låta konjunkturen bli ett hjärnspöke som alltför mycket styr vårt handlande.
 
Michael: Hej. Jag har blivit uppsagd, men har full lön fram till årsskiftet. Jobbade som aktieanalytiker med inriktnig på fordonssektorn. Hur ser det ut på hyrmarknaden. Kan det finnas något intresse att hyra mina tjänster?
Johan Ström: Hej, utifrån min erfarenhet är det just nu inte någon större efterfrågan på konsulter med en bakgrund som aktieanalytiker. Dock skall du kontakta företag som jobbar med konsulter inom detta område exempelvis Manpower Professional.
 
Arkan: JAg har precis sagt upp mig. Vet nj om det finns några startaeget-bidrag att söka. Eller andra uppstartsbidrag tex inom EU?
Helen Lagergren: Jag skulle börja med att kontakta Arbetsförmedlingen och en jobbcoach där som kan guida dig vidare i dessa frågor. Det finns en mängd olika spår att välja bland. Lycka till, bra att du tänker kreativt och konstruktivt!!
 
Jörgen och Göra: Hej. Vårt företag har just gått ut med att de ska varsla. Men vi vet ännu inte vilka det berör. Vilka rättigheter har vi som blir varslade? Vad kan vi kräva?
Johan Ström: hej, detta är en arbetsrättslig fråga som Manpowers expert Monica Längbo kan svara på. Gå in via här och skicka frågan.
 
Jolie: Hej, Jag jobbar på ett mindre företag med 25 anställda. Vi kolleger har EXTREMT bra sammanhållning, men ledarskapet är uselt och vd:n pratar skit och förstör stämningen för alla. Vi är några stycken som har försökt prata med styrelsen om detta, men många vågar inte. Styrelsen i sin tur säger att vi inte kan ta genvägar utan får lösa det med vd:n. Nu har folk börjat säga upp sig på löpande band, men jag tycker att det är fel att en dålig ledare ska få förstöra ett bra bolag. Men vi vågar inte prata med vd:n. Vad ska vi göra?
Helen Lagergren: Känslig fråga, förstår ert dilemma. Tycker att ni tar frågan med styrelsen än en gång, ta ett samlat grepp om det, om frågan nu är så stor och vida utbredd, som det låter i din utsaga. Styrelsen bör visa sitt intresse för verksamheten och informera VD'n om denna information från er, så att styrelsen och VD'n kan utarbeta en handlingsplan.
 
Moderator: Nu stänger vi chatten. Tack till alla som har deltagit - och framför allt till karriärexperterna. Välkomna tillbaka nästa gång!

VA.se

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST