20 billigaste fonderna

20 billigaste fonderna

Trots att sambandet mellan höga avgifter och avkastning inte existerar är det få som väljer fonder efter prislapp. Här är guiden till billigare fondsparande.

Människan är en märklig varelse. Vi kan jaga extrapris på ketchup med ljus och lykta men när det gäller fondavgifter verkar få bry sig om hur stor avgift man tvingas betala varje år. Trots att det i det här fallet kan handla om många tusenlappar i skillnad mellan dyra och billiga fonder.

Tidigare var det svårt att göra jämförelse mellan olika fonder eftersom bankerna och fondbolagen knappast hjälpte till. Så är det inte längre, här har internet revolutionerat transparensen. Via till exempel Nordnets och Avanzas fondtorg är det enkelt att jämföra olika fonders avgifter. Även vissa banker har hängt på och skapat egna fondtorg där de även säljer konkurrenternas fonder.
Men ändå verkar avgiften en oviktig fråga när människor väljer fonder, suckar luttrade fondexperter.
I branschen har man länge vetat att prisokänsligheten bland spararna är stor.
Fondavgifterna är mer ett resultat av vad det går att ta ut av spararna än vad det kostar att förvalta en fond , menar Jonas Lindmark, fondexpert på Morningstar.

Det här förklaras av flera saker, av "det psykologiska slaget". För det första finns det en grundmurad tro på att fonder med högre avgifter också ger bättre avkastning. Så kan det vara för vissa nischfonder, till exempel har Rysslandsexperterna som förvaltar East Capitals dyra fonder visat sig extremt skickliga på att vaska fram vinnare i Ryssland (tills i år).
Men i de flesta fondkategorier visar det sig gång på gång att sambandet mellan avgifter och avkastning inte existerar.
Ett bra exempel är breda Sverigefonder där dyra så kallade "aktivt förvaltade fonder" får stryk av börsindex år efter år och därmed får stryk av billiga indexfonder.

En annan förklaring till prisokänsligheten är att sparande i fonder handlar om så stora belopp så att själva avgiften inte känns viktig. Ungefär som att avgiften till mäklaren spelar liten roll när man säljer ett hus för två miljoner kronor. Men när det gäller fonder spelar avgiften en stor roll eftersom den tas ut varje år och blir större i absoluta tal ju bättre fonden går.

Ytterligare en förklaring till att kunderna inte flockas kring de billigaste fonderna kan vara att det pratas och skrivs anmärkningsvärt lite om detta. Att fondbolagen inte gör det är en sak, de flesta har ju mest att förlora på en kundflykt till de billigaste fonderna. Men även affärspressen kan måhända ha ägnat för lite åt detta.
Så här kommer lagom till det nya året en lista på de billigaste fonderna i några populära fondkategorier. Det handlar om Asien-, Sverige-, Östeuropa- och Globalfonder.
För enkelhetens skull har vi plockat bort några utländska fonder som är små i Sverige men som ändå marknadsförs här.

Klika på nästa sida för marknadens 20 billigaste fonder >>>>


Asien Avgift i % av förvaltat kapital
Öhman Etisk Index Pacific 0,65
Folksams Aktiefond Asien 0,70
Carlson Far East 1,25
Fidelity - Asia High Alpha 1,25
Swedbank Robur Pacificfond 1,40
   
Sverige  
Avanza Zero 0,00
SPP Aktieindexfond Sverige 0,20
Aktiespararna Topp Sverige 0,30
Nordea Indexfond Sverige 0,40
SEB Sverige Indexfond 0,40
(Finns ytterligare fonder med en avgift på 0,40 procent)  
   
Östeuropa  
Swedbank Robur Östeuropa 1,40
Öhman Trigon Central and Eastern European fund 1,50
Danske Invest Eastern Europe Convergence 1,60
Handelsbanken Östeuropafond 1,60
SEB Östeuropafond 1,75
   
Global  
Aktie-Ansvar Fondselect 0,50
Folksams Globala Aktiefond 0,70
Erik Penser Globalfond 0,95
Skagen Global 1,00
Swedbank Robur Effektiva världen 1,10

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST