Bali är det nya matparadiset

Bali är det nya matparadiset

Glöm Thailands överbefolkade stränder – på Bali finns paradiset enligt VA:s mat­redaktör Mons Kallentoft.

Coolaste stället

Foto: Scanpix

I Saminyak ligger lyx­hotellen på rad ett av dem är Samaya.

Kultvin från Down Under

Australiens främsta pinot noir görs av producenten Bass Phillip i South Gippsland. Deras Pinot Noir Reserve är närapå omöjlig att få tag på men har ett närmast bourgonskt smakregister, till­bakahållet men samtidigt ytterst yppigt och inbjudande. Inte Romanee Conti-klass, men mycket bra i en egen stil.

I Australien har Bass Phillip kultstatus. Även deras mindre prestigefyllda Pinot Noir Premium bjuder på makalöst drickande och kostar kanske hälften av Reservens cirka 3 000 kronor. Bass Phillips mest tillgängliga vin, Pinot Noir Estate, är enklare och inte särskilt prisvärt för cirka 350 kronor flaskan.

Vanligen blir pinotdruvan vulgär utanför Bourgogne. Tänk bara på all sylt du kan dricka i Oregon, Kalifornien, Sydafrika och på Nya Zeeland.

Men Bass Phillips viner är ett lysande, stiligt undantag. Finns på nätet, eller på riktigt bra restauranger down under.

MAGISK PLATS. I Jimbaran Bay finns tjogtals med bra krogar som serverar grillad fisk. Foto: Remi Benali/Corbis/Scanpix

Hinduiska gudar, andar och demoner. Alla svävar de över Balis palmklädda berg och undersköna risfält. Få platser på planeten är skönare att spendera några månader på än denna ö, begåvad med ett sanslöst utbud av bra stränder, hotell, villor, restauranger, konst och annan kultur.  
Visst är många delar av ön sönderbyggda och trafiken galen men mystiken härskar fortfarande på flera ställen och i olika skepnader. Bakom datorn i detta ögonblick känner jag mig rejält marinerad av tillvarons mysterier, tropisk sol och syrliga cocktail.

Man har länge kunnat äta bra på ön. Men i dag är utbudet bättre än någonsin och nya ställen öppnar ständigt i ett slags jublande terroristtrotsande framtidstro.

Coolhetscentral på ön är Seminyak, halvtimman norr om flygplatsen i Denpasaar. Här ligger lyxhotell som Oberoi och Samaya på rad längs stranden, och inåt landet trängs de nybyggda villahotellen. The Dusun, Pradha och Uma är några av de bästa, och livsstilen är som sådan: häng vid din egen pool på dagarna, ge dig ut på kvällarna och nätterna. Augusti är högsäsong, september kanske trevligast.

Nyligen öppnade kocken
Will Meyerick restaurang Sarong i norra Seminyak, och det har varit i princip fullbokat sedan dag ett. I en mörk, överdådig öppen lokal utan egentliga väggar presteras här ett mycket intressant asianfusionkök som faller de vackra och trådsmala på läppen.

Ett klassiskt ställe i Seminyak är Ku De Ta precis vid stranden som fyllde åtta år i början av augusti. I dag fungerar stället kanske bäst för frukost med efterföljande häng i solstolarna. En ständig tävling pågår: Vem kan se mest uttråkad ut?

Oberoi har flugit in en
tysk mästerkock men han går bort sig i en föga lyckad bland­ning av klassiska franska tekniker och lokala råvaror.

Bättre är då Blossom i överhippa villakomplexet Sentosa. Chris Patzolds ostron med wasabisorbet är värda en resa.

För den som vill ha riktigt klassiskt franskt tunggung rekommenderas Kafé Warisan. Bra anklever och biff. Till hösten stängs Warisan i sin nuvarande form och flyttar ut i Petetingets risfält.

I Ubud, som är Balis
kulturella centrum, tuggar de klassiska restaurangerna på. På Ibu Oka äter du världens bästa spädgris för tjugo kronor portionen, och på Bebek Bengil får du en makalös friterad anka för det dubbla. Beställer du en dag i förväg kan du här prova öns festrätt rökt anka, en hel pippi invirad i teblad och kryddor får ligga i en glödgrop över natten, med ett mört och smakmässigt djupt resultat.

Fult är det på nya Viceroy Bali, men den ita­lienska restaurangen räknas till de främsta på ön. Själv föredrar jag dock lunch på Four Seasons Sayan.

I Ubud finns öns allra
främsta restaurang, Mozaic, där Chris Salans arbetar på hög europeisk gastronomisk nivå med långa av­smakningsmenyer fyllda av klassisk lyx som gåslever, kaviar och hummer. Lite yesterdays news, men ack så bra.

Jimbaran Bay, söder om flygplatsen är en magisk plats en sen eftermiddag då världen blir gråmatt i diset samtidigt som solen faller mot horisonten och de tjogtals restaurangerna längs stranden tänder sina kokosnöts­eldar. Här äter du dagsfärsk grillad fisk och grillade languster. Bäst är ställena nära Keraton Resort.

Min egen favorit är Café Roma, där langusterna sprattlar på rätt sätt med sina långa, knubbiga stjärtar. Så faller mörkret över Bali och Jimbaran. Tårna i sanden, en kall öl i handen, langustkött mellan tänderna och vibrerande stjärnljus över Indiska oceanen.
Magi så det räcker för mig, minst sagt.

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.