Ikea spöar industrin

Ikea spöar industrin

Ingvar Kamprads möbeljätte är överlägsen segrare när VA utser Sveriges starkaste varumärken.

Grundaren är en av världens rikaste. Moderbolaget kontrolleras av en stiftelse med dålig insyn. Koncernen är multinationell. Varorna produceras i lågkostnadsländer på andra sidan jorden. Aktierna handlas inte på Stockholmsbörsen.

Men svenska folket älskar ändå sitt Ikea.

I den unika undersökning av Sveriges starkaste varumärken som Veckans Affärer gjort tillsammans med analysföretaget Rewir utklassar Ikea allt motstånd. Tvåan Volvo och trean Saab är inte ens i närheten av Ikeas populäritet.

Jag är otroligt glad och stolt. Jag ser det som ett bevis på att vi arbetat långsiktigt för att kvalitet och lågt pris ska ge ett mervärde för kunderna , säger Nils Larsson, marknadschef på Ikea Sverige.

Andra affärskedjor
lockar med låga priser och luras med dålig kvalitet, för profiten. Men Ikea tjänar pengar på att göra sina kunder nöjda, tycks konsumenterna anse.

Ikea är överlägset starkast eftersom allt hänger ihop. De håller vad de lovar och de levererar vad kunden förväntar sig. Sedan ska vi inte underskatta Ingvar Kamprad, det han gör kommunicerar mer än all deras tv-reklam , säger Bernhard Lüthi, konsult på Rewir.

Ikea konkurrerar
med låga priser, men den grupp som hyser störst beundran för varumärket är den grupp som har mest pengar, nämligen vd:arna för Sveriges 500 största företag. 52 procent anger att Ikea är det varumärke som de beundrar mest. Entreprenören Kamprad har byggt ett varumärke som genomsyras av hans tänkande.

Snålt, effektivt, praktiskt och folkligt. Så kan Ingvar Kamprads företagsfilosofi sammanfattas. Bakom varje hylla, i varje mutter, finns en klurig smålänning med metallbågade glasögon. Företagsfilosofin ska vårdas av samtliga anställda och kommuniceras i alla lägen. Frågan är nu om Ikeas företagskultur är resultatet av listigt beräknande eller bara något som suttit i väggarna sedan Ikeas begynnelse

Ladda ner flash för att använda tvspelaren.

Johan Såthe


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST