Jakten på jämställdhet

Jakten på jämställdhet

”Det gäller att vara systematisk”

Jan Lidén

Koncernchef Swedbank

VA har frågat dem som har makten

Stefan Dahlbo - Öresund

Klas Balkow - Clas Ohlson


Peter Nilsson - SKF

Kerstin Hessius - Tredje AP-fonden

Johan Wall - Enea

Lars Idermark - KF

Jag kan bara svara ur ett Swedbank-perspektiv och för oss är det en viktig utmaning och en tydlig ambition att vara ett jämställt företag. Motivet är enkelt: tillgång till ökad kompetens och ökad lönsamhet , säger han.

Banken har arbetat med frågan i många år och Annika Wijkström, vice vd, var gudmor till projektet Women to the top , ett jämställdhetsprojekt som genomfördes med stöd av EU-kommissionen. I Sverige leddes projektet av Jämo med stöd från privata och offentliga arbetsgivare, en av dem var Swedbank.

Vi på banken har på ett systematiskt sätt kartlagt och genomlyst både den individuella och samlade kompetensen som finns i banken där jämställdhet är en naturlig del. Sedan 2001 till i dag har vi i den svenska verksamheten ökat andelen kvinnliga chefer från 31 procent till 42 procent. I vår baltiska verksamhet är andelen cirka 60 procent , berättar Jan Lidén.

Hans företrädare, Birgitta Johansson-Hedberg, var ofta ute och talade i frågan. Det kan tyckas naturligt eftersom hon är kvinna och ofta fick frågor av det här slaget. Jan Lidén är inte särskilt synlig i debatten. Däremot arbetar han internt med frågan.

Mitt bidrag är att se till att skapa förutsättningar för ökad jämställdhet och därmed ökad kompetens och prestation. Bland annat har vi alltid ambitionen att ha en man och en kvinna i slutomgången vid chefstillsättning , förklarar han och understryker att jämställdhet är en lönsamhetsfråga.

Vi övertygade om att tillgång till bästa möjliga kompetens på alla nivåer är en viktig förutsättning för god lönsamhet. En jämställd sammansättning av medarbetarna ger oss bättre förutsättningar att överträffa våra kunders förväntningar på god service.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Paypals köp av Izettle i hamn – nu är 2018 största året någonsin för svenska tech-exits
  5. Det finns 5 typer av ”bullshit-jobb” – har du ett av dem?
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  3. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  4. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  5. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden

För dig som prenumerant