Referat: Digital transformation

 

Pär Svärdson, Apotea: ”Folk handlar på söndag kväll där det är billigast”

Digital transformation var ämnet för dagen vid den första träffen i Veckans Affärers vd- nätverk och först ut på scenen var Apoteas vd Pär Svärdson. Han talade om de tre drivkrafter som ligger bakom förändringen av detaljhandeln; pris, sortiment och bekvämlighet.

Enligt Pär Svärdson är det i ingångsläget lägre pris och större sortiment som krävs för att en kund ska gå över till e-handel, känslan av bekvämlighet kommer först när kunden blivit hemtam med tjänsten. Och när vanan att handla på nätet väl etablerats blir det svårt för fysiska butiker att locka tillbaka kunden med extra service eller dylikt, menar han:

”Om jag har en hudterapeut på mitt apotek i Örnsköldsvik imorgon så kommer folk fortfarande att handla på söndag kväll där det är billigast.”

Ett annat av Pär Svärdsons huvudbudskap var att det är dumt att lägga all sin kraft på att sälja och marknadsföra och samtidigt lägga ut logistiken på en extern part, eftersom logistiken utgör så stor del av kundupplevelsen.

”Ica-handlaren skulle inte outsourca sin Ica-butik och bara göra reklambladet, och vår butik ligger i Morgongåva. Om du beställer före klockan tre kan du få varorna hem med bud ikväll, det skulle vi inte klara om vi lägger ut logistiken på tredje part och det blir din köpupplevelse.”

- På en fråga om hur man bygger lojalitet på internet konstaterade Pär Svärdson att det är oerhört svårt.

”Vi kan försöka låsa in folk, men de kommer inte att bry sig. Vi ska inte försöka bygga lojalitet, det ska vara bra varje gång.”

Fredrik Ljungdell, Ucit: ”Det handlar om att ersätta arbetskraft med artificiell intelligens”

Precis som robotarna har ersätt människorna i fabrikerna så kommer artificiell intelligens att ersätta människorna på kontoret. Och det kommer att gå fortare än vi anar.

Det hävdade dagens andre talare, Fredrik Ljungdell, som är digital workspace advisor på konsultföretaget Ucit och som i sin presentation tog den digitala transformationen ett steg vidare: mot artificiell intelligens, AI.

Ett exempel på lyckad användning av AI är IBM:s superdator Watson som redan i början av 2015 på tio minuter lyckades ge en korrekt diagnos på en kvinna med leukemi, en diagnos som flera läkare misslyckats med.

Ljungdell nämnde även SEB:s robot Amela på SEB som på kort tid har överträffat alla förväntningar om vad hon klarar av att göra. Hittills har hon bland annat hanterat bolåneansökningar och fakturor. Amelia pratar över 70 språk och kan svara på mejl, chatta och prata i telefon. Från årsskiftet ska Amelia börja arbeta i kundtjänsten. SEB har lovat att människorna ska bli kvar, men Fredrik Ljungdell är inte lika säker.

”Det handlar inte om att ersätta arbetskraft med billigare arbetskraft utan att ersätta arbetskraft”, förklarade han.

Fredrik Ljungdell ser flera områden där artificiell intelligens kommer användas framöver och som exempel nämnde han världens största hedge fund, Bridgewater, som 2015 satte ihop ett team för att bygga ett AI som kunde ersätta den dagliga ledningen på företaget. IT- företaget Tieto har tagit in en AI med rösträtt i ledningen.

”Amelia är ett AI, och den nivån av AI vi lever med idag är en förstagenerationsprodukt, tänk iPhone 1. Vi har bara sett början,” sa Fredrik Ljungdell.

Enligt honom är det tydligt att AI kommer ge dramatiska samhällseffekter och att de jobb och tjänster som kommer ha nytta av AI kommer också använda sig av det.

”Det finns såklart enorma möjligheter i detta skifte som sker nu, som i alla industriella revolutioner -vilket det är- blir det ett stålbad där man bara minns vinnarna”, sa Fredrik Ljungdell.

”Precis som robotarna har ersätt människorna i fabrikerna så kommer Ai att ersätta människorna på kontoret. Vi har sett tekniska revolutioner förut, men det här är första gången som vi med teknik konkurrerar ut oss själva på intellektuell nivå. Detta är starten på den intellektuella industrialiseringen.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.