Högpresterande träff med VD-nätverket

VAVD-logotype.gif

 

”Gyllene regeln är det bästa rättesnöret för en chef”

Sopa trappen uppifrån. Individen får aldrig bli starkare än teamet. Våga lita på medarbetarna. Det var några av råden till Veckans Affärers VD-nätverk när temat var att skapa en högpresterande organisation.

Lars Pettersson, vd för Nexus och tidigare på bland annat Bisnode och Atea, tog avstamp i sin egen historia för att beskriva hur han ser på organisation och ledarskap. Genom åren av mer eller mindre tunga uppdrag hade han landat i slutsatsen att det viktigaste ledarskapsrådet är den så kallade gyllene regeln som finns formulerad i många religioner: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.

Alltså: om du som chef exempelvis inte gillar långa möten, finns det skäl att misstänka att dina medarbetare inte heller gör det.

Att lyssna på organisationen är också en enkel men viktig regel, enligt Lars Pettersson:
”Om jag har problem i organisationen så hörs det, då brummar den”.

Passion och tydligt syfte med verksamheten var faktorer som Susana Meza Graham, vice vd för spelutvecklingsbolaget Paradox interactive pekade på. På Paradox arbetar man med självledarskap, där medarbetarna tar och känner stort ansvar – både för sitt eget arbete och för gruppens.

”Individen är aldrig starkare än teamet hos oss”, sade Susana Meza Graham.

Som ett bra exempel på självledarskap tog hon en ung medarbetare som arbetat på Paradox i ett halvår. När Susana Meza Graham ville stämma av med henne hur de första sex månaderna gått, påpekade medarbetaren att det var dåligt med informationsspridningen – men att hon tagit fram en digital lösning för det som nu var testad och klar att användas.

Även Claes Knutson, konsult inom ledarskap på TXP Tillväxtpartner, pratade om drivande medarbetare som styr själva som en avgörande del av en högpresterande organisation. En framgångsrik verksamhet har hög nivå på innovationer i vardagen och reagerar snabbt på förändring, menar han. Mod, tillit och nyfikenhet blir ledord i en sådan organisation. Och ledaren/chefen blir den person som frågar sina medarbetare hur de tänker bidra till de gemensamma målen, istället för att styra uppifrån, enligt Claes Knutson:
”Du måste våga lita på medarbetarna!”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.