Hälsofrukost med Apoteket

Ställ dig upp! Det är budskapet från livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius på Veckans Affärers och Apotekets frukostseminarium den 3 juni på temat stillasittande arbete.

Akta dig för skärmsjukan

Ställ dig upp! Det är budskapet från livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius på Veckans Affärers och Apotekets frukostseminarium den 3 juni på temat stillasittande arbete.

Den okända "skärmsjukan" är grundorsaken till de flesta av de folksjukdomar som hotar oss i dag. 

"Vi sitter så mycket att det allvarligt hotar vår hälsa. Och vi sitter framför skärmar - mobiler, läsplattor, datorer, tv", säger 

Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet. "Det ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar, fetma, diabetes, även cancer. Det förkortar livet. " 

Nya studier visar att Sverige är det land i Europa där vi både motionerar mest och sitter mest. Men att vi tränar så mycket uppväger inte allt skärmsittande, hävdar Mai-Lis Hellenius. 

"Även om du tränar tre gånger i veckan så är det bara en timme om dagen. Vi underskattar vardagsrörelsen. " Att vi sitter så mycket gör att musklerna inte får chans att göra sitt jobb. Musklerna producerar olika typer av livsviktiga proteiner. Musklerna bryter också ner blodsocker och blodfetter. 

"De är helt enkelt oerhört viktiga för hälsan", säger Mai-Lis Hellenius. 

Den positiva delen av skräckbudskapet är att det är väldigt lätt att förbättra sin hälsa. Eftersom vi har en stor del av muskelmassan i lår och rumpa kommer man långt med att bara ställa sig upp. 

"Stå upp och jobba, gå uppför trapporna, gå av bussen en hållplats tidigare och promenera, ställ dig upp varje halvtimme och rör på benen. Promenadmöten är underskattade - man kan gå och prata likaväl som sitta. " En halvtimme är en bra tidsgräns att ha koll på. Risken för sjukdom ökar markant om man sitter mer än fyra timmar i sträck. Därför råder hon alla arbetsgivare att möblera med höj- och sänkbara arbetsbord för att möjliggöraför personalen att stå upp. 

Problemet är störst i Skandinavien, enligt Mai-Lis Hellenius, men ökar i alla utvecklade länder. 

Kunskapen om problemet är tyvärr inte lika stor. Men den ökar. 

"Stora företag är på väg att bli medvetna", konstaterar Mai-Lis Hellenius. 

Program 3 juni

8.00-8.30 Frukost och registrering.
8.30-9.00 Skärmsjukan – livsfarligt att sitta stilla även för den som motionerar
Mai-Lis Hellenius, livstilsprofessor på Karolinska institutet
9.00-9.15 Ulf Skarin, chefredaktör på Veckans Affärer intervjuar Apoteket om deras arbete inom hälsoområdet.
9.15-9.45 Deltagarna har möjlighet att mingla och ställa frågor.

03 jun

United Spaces

Waterfront Buildning, Klarabergsviadukten 63, Stockholm 08.00-10.00


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST