Veckans Affärer i Almedalen

Tid: 2018-07-03, 9-00-12:30
Plats: Visby, Trädgården, Kronstallgränd 4

Deltagande är kostnadsfritt på samtliga seminarier.

 

TISDAG 3 JULI 

 9-9.45 Är vissa entreprenörer finare än andra?

Var tredje företag i Sverige startas av en kvinna. I områden som vård och omsorg dominerar de kvinnliga företagarna, särskilt när det gäller de mindre bolagen. Samtidigt misstänkliggörs och nedvärderas företagande inom välfärdsbranscher. 

Varför är det mindre fint att vara entreprenör och tjäna pengar på att ta hand om människor, än att driva företag som bygger sjukhus, tillverkar läkemedel eller röntgenutrustning? Hur ser förutsättningarna ut för entreprenörskap och företagande inom välfärden? Hur kan vi bryta föreställningen om att det är fult att driva företag i vård och omsorg, och vilka förutsättningar behöver dessa företagare för att växa och utvecklas?

Daniel Wiberg, ekonomie doktor och chefsekonom, Företagarna, Annika Meinhardt, entreprenör, Anna Johnson, vd, Grant Thornton, Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Delphi, Helena Lindahl (C), riksdagsledamotModerator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer.

Partner:

 

10.15-11.00 Nudging – vägen till ett inkluderande och framgångsrikt företag.

Framgångsrika företag och organisationer väver in mångfald och inkludering i både affären och företagskulturen. Men det är fortsatt en utmaning att gå från ord till handling. Kan nudging, positiva knuffar som hjälper att lätt välja rätt, vara ett verktyg för framgång? 

Framgångsrika företag har olika slags människor, med en bred palett av kompetens, initiativ- och tankekraft. ”Olika” och ”annorlunda” driver innovation, kundnytta och väger allt tyngre i vår konstant föränderliga värld. Att företagen lever upp till mångfald och inkluderande värderingar blir allt viktigare vid val av leverantörer, produkter och tjänster samt är ett signum för attraktiva arbetsgivare. Men det är fortsatt en utmaning att gå från ord till handling. Förändrad rekrytering är förvisso en möjliggörare, men en begränsad sådan. Hur får man praktiskt till stånd en förändring för mångfald och inkludering i sina kundrelationer, vid utveckling av produkter och tjänster samt internt inom organisationen? Nobelpriset i ekonomi 2017 belönade teorin om nudging, en positiv knuff som hjälper att lätt välja rätt. Med nudging kan man bli framgångsrik på mångfald och inkludering inom nuvarande organisation, i det dagliga arbetet mot kund, vid produktutveckling och i det strategiska arbetet.

Micael Bydén, överbefälhavare, Försvarsmakten, Tina Kardum Funnemark, kommunikations- och marknadschef, IKEA-koncernen Sverige, Sara Skullered, vd och grundare, Mångfaldsakademien, Anders Uddfors, vd och koncernchef, Lernia. Moderator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer.

Partner:

 

11:30 - 12:30 Öresundsbron 2.0 – hur hade den byggts idag?

Hur ska branschen med gemensamma insatser minska utsläppet av växthusgaser till noll år 2045? Vilka resurser och insatser krävs för att skapa helt nya innovativa miljölösningar och affärsmodeller över branschgränserna?

Transformativ infrastruktur – innovation för nollutsläpp, är ett initiativ för en ny form av samverkan i en form av innovationstävling för att ta fram koncept för nollutsläpp av växthusgaser till år 2045. Naturvårdsverket i samverkan med andra myndigheter, organisationer och industrin. Detta är en unik innovationstävling med idéutveckling över ordinarie branschgränser med intryck från helt olika vetenskaper, som skapar grogrund för både transformativa innovativa miljölösningar och nya och omvälvande affärsmodeller. Vinnaren utses på plats under seminariet!

Charlotte Bergman, vd, ELU, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Johan Dozzi, vd Tyréns,  Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier,  Lena Erixon, generaldirektör, Trafikverket, Kristina Gabrielii, vd, Gabrielii, Alexandra Laurén, affärsutvecklingsdirektör och vice vd Skanska, Björn Risinger, generaldirektör, Naturvårdsverket,  Karolina Skog, miljöminister, Håkan Wifvesson, vd för Swerock. Moderator: Åsa Uhlin, chefredaktör, Veckans Affärer.

Partner:

 

03 jul

Visby, Trädgården, Kronstallgränd 4


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST