Tobii Technology och Comparific årets vinnare i Innovationspriset

Ögonstyrningsföretaget Tobii Technology är årets vinnare av Svenska Innovationspriset. I studentkategorin heter 2012 års vinnare Comparific. Gemensamt för båda företagen är kopplingen till KTH – Comparifics Martin Ek och Marcus von Schéele är studenter på högskolan, och Tobii Technology började som ett examensarbete på skolan för över tio år sedan.

Danderydsbaserade Tobii Technology utvecklar hård- och mjukvara för ögonstyrning.Tekniken innebär att användarens blick kan spåras med hög precision, vilket ger möjligheten att styra en dator med hjälp av det mänskliga ögat. Företaget startades 2001 från ett studentprojekt på KTH av Mårten Skogö (idag forskningschef), John Elvesjö (vice vd) och Henrik Eskilsson (vd). Drygt tio år senare omsätter Tobii Technology nästan 350 miljoner kronor, och har dotterbolag i USA, Tyskland, Norge, Japan och Kina. En världsledande teknik som inte bara är användbar för annonsörer utan även som ett kommunikationsverktyg för rörelsehindrade väckte en enig jurys beundran”, säger Jill Bederoff, Veckans Affärers specialist på innovationsfrågor.

Vinnare i studentkategorin är Martin Ek och Marcus von Schéele från KTH som utvecklat Comparific, en jämförelseapplikation för mobilabonnemang. Comparific är en smartphoneapp som analyserar telefonens historik och räknar ut vilket abonnemang som är billigast för användaren. Appen analyserar hur många samtal som har gjorts, till vilka mobilnät, längden på samtalen samt förbrukad datamängd, och motsvarande analys görs också för SMS och MMS. Med hjälp av denna information kan Comparific jämföra olika abonnemang och räkna ut vilket som är billigast för användaren. Comparific har en tydlig affärsmodell där företaget får en kick-back från operatörerna då användaren byter abonnemang via tjänsten. ”Den utan jämförelse mest spännande studentinnovationen som får oss alla att känna oss lite mindre lurade när vi tecknar mobilabonnemang”, säger Jill Bederoff.

Om Svenska Innovationspriset

Svenska Innovationspriset instiftades 2007 av Veckans Affärer och teknikkonsulten ÅF, och delas ut i samarbete med Almega och VINNOVA. Svenska Innovationspriset ska lyfta fram en innovativ person eller grupp som skapat, utvecklat eller stått bakom en svensk innovation som nått kommersiellt genomslag. Innovationspriset Student ska gå till en person eller grupp, på ett universitet eller högskola, som skapat en innovativ produkt eller verksamhet. Förutom äran får vinnaren av Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student 100 000 kronor vardera. Juryn för priset, med representanter från Veckans Affärer, ÅF, ÅForsk, VINNOVA, Almega, Northzone och Capio, leds av Björn O Nilsson, VD IVA.

Övriga nominerade till Svenska Innovationspriset 2012 var UppsalabaseradeScandidos, som utvecklar lösningar för mätning, dosering och optimering av stråldoser för behandling av cancer, samt Hövding, vars ”osynliga” cykelhjälm med airbagteknologi har väckt uppmärksamhet världen över.

I studentkategorin var de övriga nominerade Elias Nilsson och Jonathan Hallenbergfrån SSE Business Lab, som skapat det innovativa systemet för sista minuten-bokningar Standbytid, och Lovisa Strömsholm och Stina Relfsson från Högskolan i Halmstad med företaget Vilosten, vilka utvecklat en ny sorts gravstenar med ett lägre pris.

Vill du veta mer om priset – kontakta:

Cicki Lewenhaupt Nilsson, projektledare, Veckans Affärer
E-post: cicki@va.se
Mobil: 076-535 65 82

Vill du veta mer om Tobii Technology – kontakta:

Sara Hyléen, Marketing Director, Tobii Technology
E-post: sara.hyleen@tobii.com
Mobil: 0709-16 16 41

Vill du veta mer om Comparific – kontakta:

Marcus von Schéele, medgrundare, Comparific
E-post: marcus@comparific.com
Mobil: 0735-29 20 07


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  2. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  3. 9 tydliga tecken på att du är underbetald
  4. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  5. Bolånechefen: ”Det här är det värsta som kunde hända”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  4. Här är det: Besked om amorteringskravet
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA