Foto: Johan Tholson


Ilmar Reepalu

ÅLDER: 63 år.

FAMILJ: Gift med Elisabeth, sonen Anton och dottern Elin. 

UTBILDNING: Väg- och vatteningenjör Chalmers 1968, arkitekt Chalmers 1970, Konstakademin 1975.

KARRIÄR: Ingenjör VBB 1970–1973, planarkitekt Malmö 1973–1977, biträdande stadsbyggnadsdirektör Borås 1977–-1979, översiktsplanbyrån Malmö 1979–1985, kommunalråd 1986–.

STYRELSEUPPDRAG: Ordförande i Svenska Kommunförbundet och Förenade Kommunföretag, vice ordförande i kommunernas pensionsbolag KPA, ledamot i Fjärde AP-fonden och E-On. 

INTRESSEN: Dykning, skidåkning, naturliv. 

ÖVRIGT: Utbildad attackdykare inom kustjägarna.  ”Den utbildningen skulle jag aldrig vilja vara utan”. Har varit fältbiolog sedan barnsben.  DRAMATIK: Född i Estland men flydde som ettåring tillsammans med sin syster och sina föräldrar över Östersjön 1944. Deras båt förliste i en höststorm vid Svenska Högarna i Stockholms skärgård. En militär bevakningsbåt räddade familjen.

Ilmar Reepalus nätverk

Lokalpoltikerna
En gammal vapendragare är parti­kamraten Bengt Holgersson som nyligen avgick som lands­hövding i Skåne efter nio år på posten. Han efterträddes av förre chefen på Svensk
Näringsliv, Göran Tunhammar. En annan han gärna bollar frågor med är socialdemokraternas region­råd i Skåne, Uno Aldegren. Malmös kommundirektör, Inger Nilsson, har länge varit hans högra hand i det dagliga arbetet och uppges styra kommunen med järnnypor.

Rikspolitikerna
Förre finansministern och AMS-chefen Allan Larsson är numera ordförande på Lunds Universitet och en person som han träffar regelbundet. Bland s-topparna i den förra regeringen bör Ylva Johansson nämnas. Hon plockade bland annat in Reepalu i styrelsen för hennes läroboksförlag Att Veta, som sedan misslyckades. I den fackliga världen träffar han bland andra den förre metall-chefen Göran Johnsson samt TCO-bossen Sture Nordh. De sitter tillsammans i styrelsen för Fjärde AP-fonden.

Näringslivet
Förre Trelleborg­chefen och skånska näringslivsprofilen Rune Andersson lärde han känna redan under studie­tiden på Chalmers i Göteborg. En annan långväga vän och bollplank är Skånes IT-kung Dan Olofsson, har också jobbat på konsult­bolaget VBB. Greg Dingizian var vd på HSB Malmö och en viktig person bakom Turning Torso.

En annan han känt sedan länge är den omtalade byggaren Percy Nilsson som just nu ligger bakom satsningen på bland annat en ny ishall i Malmö. Lars Frithiof är vd på E-On (f d Sydkraft) där Ilmar Reepalu sitter i styrelsen. En annan styrelsekompis där är riskkapitalisten och styrelseproffset, Sigrun Hjelmqvist. Han är även ledamot i pensionsbolaget
KPA:s styrelse där Anders Sundström sitter på ordförandestolen, tidigare socialdemokratisk minister och numera vd på Folksam. I Fjärde AP-fondens styrelse diskuterar han gärna politik och näringsliv med kollegan Marianne Nivert, tidigare Telia-chef.  

lötsligt börjar det brinna i ögonen på Malmös  lågmälde kommunalråd Ilmar Reepalu. Mitt under intervjun reser han sig och går fram till en flygbild över Malmö och börjar peka ut nya projekt i stan: en ny skyskrapa söder om centrum, en helt ny stadsdel i ett gammalt hamnområde och så drar han med handen över bilden för att visa den nya citytunnelns dragning.

”Högskolan ville jag ha mitt i stan och den skulle inte se ut som någon trist engelsk skola på landet utan vara en supermodern byggnad i glas och stål. Turning Torso ligger i samma område som Kockumskranen, en gammal verkstadssymbol som ersätts med ett modernt torn som signalerar framtid, vilket perfekt symbolvärde. Och så har vi Öresundsbron: Människor som tror på framtiden bygger broar!”

Ilmar Reepalus intresse för arkitektur och hans bakgrund i yrket blir tydlig. Framför allt blir det uppenbart vilken stark tro han har på byggnaders symboliska kraft för en region. ”Med arkitektur skapas bilden av en stad”, säger han. ”Byggnader och stora evenemang som Americas Cup ger människor stolthet och självkänsla och kan lyfta en hel stad. Se på Stockholm som genom att inte kunna enas politiskt missade att stå värd för OS för några år sedan. Det gjorde ju att hela stan nästan gick in i en depression!”

Jag har aldrig hört
den analysen och är inte så säker på att den stämmer. Men det är så han ser på världen.

”Ilmar styr staden som en arkitekt med stora visioner. Han pekar ut en färdriktning och ger människor något att tro på”, säger en person som jobbat med honom i flera år.

I Malmö talar det mesta för att de nya byggnaderna och evenemangen verkligen har gjort skillnad. Staden är mitt uppe i en omvandling från en traditionell industristad till en
modern kunskapsstad, med högskola och en växande servicesektor. Som kommunalråd i 15 år och dessemellan sex år som oppositionsråd är det inte konstigt att Ilmar Reepalu intimt har kopplats samman med den förvandlingen. Den slitna klyschan kommunens starke man torde sällan ha passat bättre.

Han är också
en typisk kommunalpolitiker: pragmatisk, med nära band till näringslivet, söker gärna breda lösningar med oppositionen och missar aldrig ett tillfälle att marknadsföra sin egen region.

När VA pratar med personer i hans närhet återkommer ord som kunnig, påläst och stor arbetskapacitet. Någon kallar honom ”teflonmannen” och pekar på hans goda självförtroende och hur kritik snabbt rinner av honom. Andra vittnar om en extrem föränderlighet som nästan gått till överdrift.

”Det finns väldigt lite ideologi kvar hos Ilmar och det gör honom svår att möta politiskt. I förra valet gick han till val med klasskampsfrågor, sen kopierade han vår politik”, säger den förre moderata oppositionsrådet i Malmö Thorbjörn Lindhqvist.

Till skillnad mot de flesta kommunpolitiker har han blivit känd i hela landet. Främst för att vid många tillfällen visat sig orädd för att gå i polemik med partibröderna i Stockholm.

Centerpartiets hårt kritiserade förslag om att försämra anställningstryggheten för ungdomar tyckte han var ”ganska bra”. Socialdemokraternas integrationspolitik har han ofta gett kängor för att inte släppa in invandrare i samhället. Och som ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting har han bland annat drivit frågan om att luckra upp strandskyddslagen, stick i stäv mot sitt parti.

Lägg därtill Malmös kaxiga projekt med Turning Torso i spetsen och bilden av en person som gillar att reta Stockholmarna ligger nära till hands.

”Jag har aldrig sett mig som någon retsticka. Det finns ingen taktik i det jag gör. Men det kanske ligger i kommunpolitikerns roll att ligga närmare verkligheten. På riksnivån drivs politik på ett abstraktare plan eftersom de ska fatta beslut om lagar som gäller i hela landet”, säger han.

Retsticka eller inte
, bland Malmös invånare går han hem – även bland dem med en annan ideologisk uppfattning. Precis som Göteborgs starke man, Göran Johansson, fick Ilmar Reepalus socialdemokrater fler röster i kommunvalet än vad partiet fick i riksdagsvalet.
”Många borgerliga väljare röstade lite pliktskyldigt på oppositionen i Malmö men när man pratar med dem tycker de egentligen att det är bra att Ilmar sitter kvar”, säger en lokal politisk bedömare.  

Mellan 1990 och 1995 försvann 26 000 jobb i Malmö, ungefär var fjärde anställd. Nedläggningen av Kockums och den då uppmärksammade ultramoderna Saabfabriken var bara toppen av ett isberg. Malmö hade fel typ av industrier som drabbades hårt av ny konkurrens från länder i öst med billig arbetskraft.

”Vi var tvungna att slå in på en ny väg. Symbolbeslutet var när vi tackade nej till en potentiell jätteinvestering från den japanska lastbilstillverkaren Isuzo. Konkurrenterna var EU-stödsländer som Wales och Polen och skulle vi vinna den fabriken hade vi behövt EU-stöd och gett oss in i hela det spelet med låglönejobb, stödåtgärder och så vidare. Det ville vi inte”.
De nya jobben skulle istället skapas inom kunskapsintensiva branscher som bioteknik och IT där den nya högskolan skulle fungera som en motor. Men även inom andra tjänstebranscher som besöksnäringen.

”Jag tyckte också
att det var viktigt att få tillbaka kapitalförsörjning till Malmö. Sedan malmöbaserade Skandinaviska Banken fusionerades med Enskilda Banken 1970 ligger alla bankers huvudkontor i Stockholm och Skåneregionen har marginaliserats. Vi lider både av en brist på riskkapital och av att vi har dränerats på kapitalkompetens här i stan”, säger Ilmar Reepalu som vid flera tillfällen även kritiserat AP-fonderna för att ignorera Öresundsregionen när de gör sina investeringar och därför vill se att en helt ny AP-fond förläggs till Malmö.
Stort hopp i kampen för jobben sattes även till att Öresundsbron indirekt skulle vara en katalysator för nya jobb i regionen.
”Det bor 3,5 miljoner människor här på en yta som är mindre än Stockholmsregionen. 25 procent av Danmark och Sveriges sammanlagda BNP genereras från Öresundsregionen. Bron satte fokus på det.”

Det finns en debatt om hur positiv Malmös utveckling verkligen har varit det senaste decenniet, bakom alla nya fasader och byggnader. Arbetslösheten har gått ned, men oppositionen riktade i valrörelsen in sig på att Malmö fortfarande har högre arbetslöshet än Stockholm och Göteborg.

”Vi har skapat 17 000 nya jobb på tio år var­av bara 2 000 i offentlig sektor. Det går helt klart snabbt åt rätt håll. Särskilt nöjda är vi med att ungdomsarbetslösheten faller och faktiskt är lägre än i andra storstäder”, säger Ilmar Reepalu. I samband med bron pratades det ju om hur huvudkontor skulle flockas till Malmö. Men har det här riktiga uppsvinget i Öresunds­regionen verkligen kommit?

”Ett 20-tal bolag har förlagt sina huvudkontor till Malmö de senaste åren och ytterligare några även sina nordiska huvudkontor. Det går åt rätt håll.”

Ett problem som
definitivt finns kvar är de sociala problemen med en hög andel våldsbrott och en påtaglig segregation. En tredjedel av Malmös befolkning är av utländsk härkomst vilket skapat stora spänningar.

Ilmar Reepalu har
blivit en frekvent röst i integrationsdebatten. Inte minst när han här­om året beskyllde sina partivänner i regeringen för att inte ta Sveriges och i synnerhet Malmös problem med den oreglerade inflyttningen av invandrare på allvar. 

”Mycket i den svenska integrationspolitiken kan göras mycket bättre. Grovt förenklat måste vi helt enkelt ta emot flyktingarna på ett mycket mera humant sätt än i dag, låta dem snabbt få utbildning eller praktik i sina tidigare yrken så att de känner att de kommer in i samhället.”
I Malmö växte inte de främlingsfientliga partierna lika snabbt som i andra Skånekommuner som Landskrona och Trelleborg.

Kan det ha att göra med att människor ser att du till skillnad mot många andra politiker faktiskt pratar om de här frågorna?

”Jag förstår vad du menar, men har inte gjort den analysen. Jag har gjort mig till tolk för hur många flyktingar och andra Malmöbor verkligen känner. Flykting- och invandrardebatten har blivit något av en Stockholmsdiskussion och handlar för mycket om symbolfrågor. Den är för långt ifrån verkligheten.”

Ett annat potentiellt
bekymmer för Malmö är att det byggs för mycket och för snabbt.
Olyckskorparna kraxar om en annalkande fastighetsbubbla för kommersiella lokaler. ”Det har jag väldigt svårt att se. Köpenhamn har ju klart högre priser än Malmö och erfarenheten säger att ett ras först drabbar de dyraste områdena.”

På det stora hela är det få som tvivlar på att Malmös omvandling är verklig och högst påtaglig. Men elaka tungor menar att Ilmar Reepalu själv på ett skickligt sätt tar åt sig äran av den positiva utvecklingen. Och att det egentligen är breda uppgörelser över blockgränserna som ligger bakom alla viktiga beslut det senaste decenniet, som till exempel högskolan och Citytunneln.

”Visst är det så. När socialdemokraterna fick egen majoritet 1994 var läget akut och jag ville forma en ny framtid för staden tillsammans med oppositionen såväl som näringslivet, facket och bankerna. Det kändes viktigt att företagen kände att deras spelregler inte skulle gälla i bara en utan i två eller tre mandatperioder.”

”Men visst, Malmös framgångar handlar mycket om timing också. 1989 föll Berlinmuren och 1995 gick Sverige in i EU. Plötsligt låg vi helt rätt geografiskt. Vi har ju till exempel lika nära till Berlin som till Stockholm.”

Även de hårdaste
kritikerna är överens om att Ilmar Reepalu varit framgångsrik på att lobba igenom infrastruktursatsningar och andra investeringar till Malmö. Bland annat har han bjudit ner hela riks­dagen och hade regelbundna kontakter med Göran Persson som bodde i staden under 1990-talet.

Just relationen med Göran Persson är ett intressant kapitel.

På många sätt är de två lika. Precis som Göran Persson har Ilmar Reepalu suttit länge vid makten, det handlar om två omvittnat kunniga personer med stort självförtroende. Och precis som Göran Persson har Ilmar Reepalu blivit beskylld för arrogans mot personer han inte tycker om.

En gång kallade han till exempel nuvarande migrationsministern och Malmöpolitikern Tobias Billström för snorvalp i kommunfullmäktige, något han senare bad om ursäkt för. Göran Perssons och Ilmar Reepalus relation beskrivs som rostig. Analysen att två så färgstarka personer är en för mycket ligger nära till hands.

Hur är er relation?

”(Tystnad) Den är väl hyfsat bra, men sen Göran Persson flyttade ifrån Malmö har vi egentligen inte träffats så ofta.”

I en intervju med Veckans Affärer har han tidigare sagt att Margot Wallström kommer att bli nästa partiordförande om hon vill. Men han har aldrig offentligt sagt vem han hoppas ska ta över efter Göran Persson.

”Det säger jag inte nu heller. Men jag kan säga så mycket att vi behöver någon som är duktig på att arbeta inåt i partiet. Den senaste perioden har vi tvingats kompromissa alldeles för mycket, vilket gör att många i basorganisationen inte känner igen socialdemokraternas politik. Nu behövs någon som kan sluta leden.”

”Jag ser ett tydligt historiskt mönster där två olika typer av ledare har växlat. Tage Erlander var duktig på att arbeta internt i partiet, han ersattes sedan av en skicklig estradör i Olof Palme. Sen kom Ingvar Carlsson, en lugn person som alltid varit populär inom rörelsen. Han ersattes sen av Göran Persson, en annan estradör. Nu är det dags för en coach igen som kan förankra en politik internt.”

Själv finns han inte
med i diskussionerna kring partiledarposten. Möjligtvis därför att han har hunnit bli 63 år.

Men för att ha varit med så länge och nått så många politiska framgångar har han varit anmärkningsvärt anonym även i tidigare diskussioner om tunga poster inom partiet och i regeringen. Med ett illmarigt leende säger han att han inte vill gå in på det ”men jag trivs väldigt bra i Malmö och vill vara här. Dessutom har jag det perfekt nu som får verka både lokalt och på riksnivå som ordförande i Sveriges kommuner och landsting.”

Tillhör du den skara som tycker att social­demokraterna förlorade valet därför att de inte förde upp arbetslösheten på agendan?


”Ja, absolut.”

Hur påverkas dina möjligheter att föra din politik med den nya regeringen?

”Negativt förstås, det blir svårare att driva vissa frågor. Men det gäller ju att se möjlig­heterna. Det har funnits en kritik hos framför allt moderaterna om att det händer för lite i Öresundsregionen, att integrationen går för långsamt. Lita på att de kommer att få höra det nu, när det är upp till dem själva att snabba på utvecklingen.”

I somras blev Ilmar Reepalu en följetong i medierna i samband med att ha blivit åtalad för att tagit emot en muta sedan han blivit bjuden på en resa av IT-företaget Sigmas grundare Dan Olofsson till dennes bostad i Sydafrika. Han blev friad och fnyser själv åt åtalet som han kallar för ”hur larvigt som helst”.

Det förekommer dock en viss misstro mot att han har nära band till det skånska näringslivet och att han också jobbar målmedvetet med att hålla goda relationer med företagen. Han kan till och med dyka upp på aktiesparträffar i stan.

Kontrasten är uppenbar mot de frostiga relationer som präglat samtalen mellan socialdemokratiska politiker och företagsledare på riksplanet.

”Jag har känt att det varit jobbigt med så mycket spänningar. Och framför allt onödigt. Varje steg till närmande blir så politiserat, ungefär som om man måste vara moderat för att sätta sig ner och prata med en börs-vd. Men det är också näringslivets fel. Jag tycker till exempel att det är väldigt olyckligt att Svensk Näringsliv tagit ett steg tillbaka och blivit en slags renodlad lobbyorganisation.”

Hur gör du för att hålla bra relationer med Malmöföretagen?

”Vi har näringslivsgrupper som jag träffar regelbundet, både för småföretagen och för de större. Här pratar vi om allt, från skolornas kvalitet och säkerheten på gatorna till rena näringslivsfrågor. Det gör att företagen blir delaktiga.”

Samtidigt som Ilmar Reepalu gärna bygger broar med stadens näringsliv har han kritiserat de lokala företagsprofilerna för att de inte gör sina röster hörda i den allmänna debatten.

”Det är tveklöst så att vi just nu saknar en Hans Cavalli-Björkman eller en Rune Andersson, profiler som verkligen var beredda att stå upp för skånskt näringsliv. Det har i
stället varit mycket gnäll, Sydsvenska Handelskammaren kändes till exempel ett tag som Fiskeriverket, de klagade på det mesta. Visst finns det några profiler även här som Bo Håkansson (Biolin), Sten K Johnson (Midway) och Dan Olofsson. De ställer upp och sponsrar olika saker. Men det saknas en riktig estradör.”

Intervju får avbrytas på grund av att dansk TV har åkt över sundet för att göra en intervju. Han har samma dag fått in en debattartikel i Politiken där han efterlyser en snabbare integration i Öresundsregionen. Han poserar vant framför kameran och får ut sitt budskap i ett koncentrerat och aptitligt format.

Kanske är det arkitekten som kommer fram, som måste föra fram sina idéer så att folk förstår samtidigt som han måste få en rad olika intressen och människor att dra åt samma håll.
Jag får några minuter till efter det danska tv-teamet har lämnat huset.

Han håller inte med om att han skulle vara en  slug och pr-sökande politiker.

”Tyvärr finns det för många proffspolitiker som aldrig haft ett vanligt jobb och som har konfrontation djupt i generna. Jag gynnas av att ha haft ett vanligt jobb och lärt mig samtala med människor om vanliga saker.

Svårare än så är det inte.”

Kommentarer

Ditt inloggningsnamn kommer att visas vid kommentaren. Du är inloggad som Logga ut
Kommentera
0 kommentarer
Visa fler
Logga in eller registera dig
Stäng
Användarnamn eller e-post:
Fyll i användarnamn
Lösenord:
Fyll i lösenord
Användarnamnet eller lösenordet som du angivit är felaktigt
Kom ihåg mig
Logga in
Logga in