Mats Weinesson: Jag påverkas mycket stark av att valutans svängningar då jag under året investerar 25 milj och betalar i EURO. Vad tror ni om valutakursen EURO mot SVK fram till okt i år, min egna teori är att kronan stärks mot EURO eller att Euron försvagas med tanke på krisländerna. Frågan är om, trots starka stadsfinanser kronan orkar hålla emot.
Ulf Petersson: Jag håller med dig om att kronan kommer att stärkas mot euron. Vi har sett ett trendskifte när det gäller den svenska kronan i så motto att den inte längre betraktas som en riskvaluta på finansmarknaden. Det är en skillnad när det senast begavs sig och det var kris i det som då hette "vitlöksbältet" och som idag kallas PIIGS. Men om inte valutaaffärer är din grundbusiness skulle inte jag satsa allt på en svagare euro. Se till grundaffären du har snarare än valutasvängningarna.
 
 
Annika: Är vi nära en börskollaps? Den senaste tiden verkar ju börsen bete sig väldigt konstigt.
Johan Bergsgård: Börskollaps är ett starkt ord. Romarriket kollapsade. Det tror jag inte att börsen kommer att göra. Däremot så har risken stigit markant på aktiemarknaden och det komer att vara fortsatt svängigt på börsen. Även om det känns som en kollaps så befinner ju sig börsen på samma nivå som för bara ett par månader sedan.
 
 
Erik Johansson: Tror ni att SAS kommer att resa sig ur askmolnet som fågeln Fenix? Är det läge att köpa?
Ulf Petersson: Mycket svår fråga. Jag tror personligen SAS är köpvärt på dagens kurs men det är en högoddsare som man inte ska lägga för mycket pengar på.
 
 
Stefan: Hur blir resten av 2010? Slutar börsen på plus eller minus och hur mycket?
Ulf Petersson: Min bedöming är att vi är nära botten nu. Och att marknaden går upp cirka 10 procent andra halvåret.
 
 
Stefan: Hur blir resten av 2010? Slutar börsen på plus eller minus och hur mycket?
Johan Bergsgård: Guppig resa under sommaren. Stablilare efter halvårsrapporterna som vi tror blir bra. Tillsammans med en rad andra faktorer kommer det att ge stadga till bösren under hösten. Börsen stänger på plus 15 procent i år!
 
 
Tingting: Hej! Jag undrar om jag kan köpa SEB aktie redan nu på värdet 40 kr eller ska jag vänta lite till? Jag har köpt impact coatings för över 100 kr innan men nu är det bara 18,50 kr tycker du att det är bra bolag så att jag kan tanka lite nu för att dra ner inköpspriset? Tack på förhand!
Ulf Petersson: Har man råd att ha pengarna på börsen ett tag skulle jag köpa SEB på 40 kronor. När det gäller Impact Coating tycker jag att aktien är lite för spekulationsdriven för att jag ska våga mig på att rekommendera något. Kan bara konstatera att förhoppningarna för det bolaget har varit stora lite för länge.
 
 
Carl Filip: Fordonsrelaterade aktier har gått extremt bra senaste året. Är rallyt över nu?
Ulf Petersson: Min uppfattning är att bilbranschen just nu är aritficiellt upplyft av statliga stimulanser. Jag tycker att en hel del aktier har gått väl kraftigt senaste året. Försiktighet rekommenderas.
 
 
Arne: Hur mycket tror ni att vinsterna orkar växa de kommande åren?
Johan Bergsgård: Vinsterna växer på bra de kommande åren. Aktiemarknadens snittprognoser ligger på 15-20 % de kommande tre åren. 2010 ser i allla fall ut att bli riktigt bra. Bolagen är ju trimmade för att leverera bra vinsttillväxt efter att man städat blabnd kostnaderna de senaste åren.
 
 
Gordon G: Skulle vilja krydda portföljen med 3 bioteknikaktier med bra potential, som också kan ha en del risk. Vilka väljer jag?
Jill Bederoff: Det är ett svårt val men jag skulle välja Biovitrum, Diamyd och Epicept. Biovitrum väljer jag för att det är det enda svenska bioteknikbolag som har möjligheten att bli ett riktigt stort bolag på egen hand. Den nisch bolaget valt med proteinbaserade specialistläkemedel känns också rätt i den utmaning industrin står inför. Diamyd väljer jag för att potentialen är hög, men också risken. Om bolaget lyckas ta fram ett diabetesvaccin är det ett genombrott att tala om. Epicept väljer jag för att marknaden inte haft förmågan att prisa in potentialen i det avtal bolaget har med Meda. Aktien är billig helt enkelt.
 
 
K-E: Hej! jag har ett pensionssparande i fonder ( ej mitt huvudsakliga privata pensionssparande) ca. 250000 kr. Har 6 år till pension! Bör jag byta till lågriskfonder nu???
Ulf Petersson: Det är egentligen en omöjlig fråga att besvara eftersom man måste veta mer om din riskprofil etc etc. Om man känner sig osäker över risken är den i allmänhet för hög. Jag tror dock absolut att aktiemarknaden är en bättre investering än ränteplaceringar på sex års sikt så jag skulle inte gått över till lågrisk.
 
 
Stefan: Hur blir resten av 2010? Slutar börsen på plus eller minus och hur mycket?
PO Lindsten: Jag tror att oron för den europeiska skuldkrisen kommer att ebba ut under året men att konjunkturåterhämtningen har blivit lite bräckligare, vilket också innebär att räntorna världen över kommer att behållas på relativt låga nivåer ett bra tag framöver vilket i sin tur är fördelaktigt för börsen. Det betyder att OMX slutar på +17% i år.
 
 
Johan: I början av året var det många analytiker som trodde att börsen skulle gå upp 15-20% under 2010. Vad är er tro på var börsen står vid årets slut?
Johan Bergsgård: Det är inte omöjligt. Först måste dock det allmäna panikläget lugna ned sig. Sedan måste halvårsrapporterna komma in bra. Sedan finns det läge för uppgång under hösten.
 
 
Ture: När tror ni Grekland-krisen nått Ryssland? Om tio år?
Ulf Petersson: Ryssland står och faller med oljepriset och att det finns en regering som verkar i marknadstillvänd anda. Ryssland har inte samma stora statsskuld så ur den aspekten haltar jämförelsen.
 
 
Johan: I början av året var det många analytiker som trodde att börsen skulle gå upp 15-20% under 2010. Vad är er tro på var börsen står vid årets slut?
Ulf Petersson: Jag tror inte vi får se nya toppkurser i år. OMX 1060. Däremot tror jag vi kommer stå högre än dagns 930 för OMX30. Jag räknar med en mindre uppgång under andra halvåret.
 
 
Mosar: JILL. VILKEN BIOTECHAKTIE TROR DU MEST PÅ
Jill Bederoff: På lång sikt tror jag mest på Biovitrum. Det är det enda bioteknikbolaget som har potential att bli en riktigt stor aktör.
 
 
Stig: Hej Jag har fått Alstrado och begriper ingen ting inom parentes FD CISL dom blev ju avförda och jag trodde dom konkursat. Vad är det för företag vad gör jag ?
Ulf Petersson: Tyvärr har vi ingen information om vad Alstrado har för planer för fd CISL.
 
 
Mikael: Tjenare. Vad tycker ni om Boliden, Meda och Investor? Ska man passa på att investera mer i dem eller ska man avvakta och vänta tills börsen börjat stabilisera sig mer?
Ulf Petersson: Tidningen har köp på Medaaktien. Personligen tycker jag Investor och dess höga rabatt jmf historiken motiverar köp av Investor. Gillar dessutom både ABB och SEB och tycker att AZN har kommit ned i pris jmf den vinsttillväxt bolaget just nu visar.
 
 
Becky: Varför rusar guldet? Är det spekulation eller tror verkligen världens investerare att aktiemarknaden ska gå under?
Johan Widmark: En drivande faktor i den senaste tidens uppgång i guldet är dess attraktivitet som säkring mot inflation, vilket många tror kommer komma som en följd av alla stimulanspengar som pumpats in i banksystemen. Den anses vara en realtillgång, ungefär på samma sätt som fastigheter, som ska stå emot breda värdeminskningar på finansiella tillgångar. Det som driver efterfrågan på guld är alltså att riksvilligheten på marknaden minskat bland institutionella investerare och hedgefonder, samtidigt som intresset bland privatsparare skjutit i höjden. Dock är det antagligen bara en mycket liten del av den sistnämnda gruppen som tror att aktiemarknaden ska gå under. Man skulle kunna säga att en investering i guld är en spekulation mot prisstabilitet. Som investering så kommer guldet att fortsätta vara starkt så länge misstron mot centralbanker och risktillgångar tex aktier, svaga valutor och derivat, kvarstår. Men så fort centralbankerna på ett trovärdigt sätt kan visa att de kan garantera prisstabilitet så finns en stor risk att det höga guldpriset kommer att justeras ner, i motsats till andra råvaror som kan stärkas när ekonomin stabiliseras.
 
 
Göran: Jag blir tokig på att alla så kallade experter säger olika hela tiden. Några säger att det inte är någon fara på taket med svenska finanser och företagsklimat - andra säger tvärtom. Hur kan det komma sig?
Johan Bergsgård: Hej Göran, Det finns alltid två sidor av myntet. Men när det gäller svenska statsfinanser så finns det väl inte så mycket att oroa sig för på kort sikt i alla fall. Däremot finns det många andra länder som inte vara lika någa med att sköta sin finanser som der svenska politikerna. När det gäller företagsklimat så måste det också vara att betrakta som gott. Däremot kanske vi inte riktigt har den kulturen av entreprenörskap i SWE som man vill tro att tex amerikanare har.
 
 
Johan: I början av året var det många analytiker som trodde att börsen skulle gå upp 15-20% under 2010. Vad är er tro på var börsen står vid årets slut?
Jill Bederoff: Det är förstås en mycket bra fråga och svaret är långt ifrån givet. De underliggande faktorerna med bolagens vinstutveckling och makrosignaler pekar på en uppgång. Fokus i dag ligger dock på den europeiska skuldkrisen under ledning av Grekland och risken för en kollaps i eurozonen. Om det senare tar över kan det innebära kollaps även för börsen. Min bästa gissning är att året slutar oförändrat.
 
 
Nyfiken grön: Vilka av era rekommendationer har gått bäst det senast året?
PO Lindsten: Bland våra köprekar det senaste året finns UNiflex som gått 88 % sedan maj 2009, Medivir har gått 63 % sedan i augusti Accelerator är upp 84 % sedan i mars i år och Travelpartner 94% sedan september ifjol.
 
 
Tilde: Tror ni att börsoron och den allmänna finansoron kommer att påverka bomarknaden till det negativa? Kommer det att vara svårare att få lån?
Jill Bederoff: Bomarknaden i Sverige har ju stått emot den senaste tidens kriser på ett förvånansvärt starkt sätt. Om inte krisen i Grekland får en utbredd spridning och euron kollapsar är det troligen så att priserna kommer att fortsätta stiga. Restriktioner på lånenivåer verkar inte heller få effekt. Högre räntor framöver borde däremot dämpa efterfrågan.
 
 
Stefan: Hur blir resten av 2010? Slutar börsen på plus eller minus och hur mycket?
Jill Bederoff: Jag tror att det blir ett volatilt år men att det slutar på ungefär samma nivå som i dag.
 
 
Lennart: Hej! Jag tänker köpa aktier för ca100,000kr.vilka aktier tycker ni är värt och köpa?.Eller ska man avakta eftersom det är så osäkert på börsen. Det har gått jävligt dåligt för mig hittills i år.
PO Lindsten: Jag tycker inte du ska skynda in på börsen riktigt än med tanke på den stora kortsiktiga osäkerheten. Men samtidigt beror det lite på vad du har för placeringshorisont och hur pass aktiv då är. Är du lite mer aktiv ska du välja några aktier ur VA:s korta portfölj som vi publicerar varje vecka i tidningen och på nätet. Är du mer långsiktig tycker jag istället du ska välja några papper ur VA:s Hållbara portfölj där vi har samlat våra köpfavoriter som vi också anser verkligen kunna ha en hållbar, långsiktigt stark utveckling.
 
 
Gun Noren: Har en kapitalförsäkring nordea där ligger stratega 100 straega 70 och Corporate bond satte in 400,000 år 2005 är nere i 350,000 jag har skrivit att mina barn och barnbarn skall ärva dom när jag gått bort.Jag tycker att det är surt att jag tappat så mycke pengar.Skall jag byta fonder ? Är 74 årTackar för svar ( Sållde ett hus när jag blev änka 2005)
Johan Bergsgård: Hej, Jag tycker det låter som att du hade en bra tanke/fördelning när du valde fonder 2005. Det låter nästan märkligt att din kapitalförsäkring skulle ha sjunkit så mycket under denna tidsperiod. Men som alltid finns det ju ett antal jobbiga avgifter i sådana konstruktioner. Be banken förklara vart de 50 000 har tagit vägen. Vill du skydda kapitalet ska du byta fonder till något tryggare. Vill du fortfarande ha kvar chansen till uppgång om börsen stiger så ligger du hyfsat rätt nu! Lycka till!
 
 
Bo Bengtsson: Ser ni något ljus i den mörka ekonomiska tunnel vi befinner oss i nu? Har Stockholmsbörsen nytta av Sveriges positiva finasiella läge?
Ulf Petersson: Ja. USA har vänt uppåt efter en rejäl nedgång senaste två åren där man tom nådde recession under ett par kvartal. Bolagen har skurit ned kostnader på ett mycket rejält sätt (det är ju anledningen till att arbetslösheten har ökat). Det finns få tecken på handelskrig trots att många länder och regioner är inne i en närmast kris. Det är positivt för framtiden.
 
 
Jan: vad håller HQ på med?
Jill Bederoff: Ja det kan man fråga sig. Med tanke på att affärsområdet Investment Banking gått med förlust tre kvartal i rad och bolaget planer att minska sin exponering är det något förvånande att bolaget nu åker på en rejäl smäll. Inte så proaktivt.
 
 
Arnulf: Vad ska jag göra med mina Amhult 2 som jag ägt i tre år nu. Det händer ingeting med aktien...vad är caset?
Ulf Petersson: Caset är att det har byggs om en massa sommarstugor till permanentbostäder längre västerut och att dessa människor behöver någonstans att handla i framtiden och då ligger Amh2 mark alldeles utmärkt. Sedan har det tagit märkligt lång tid att få bygglov. Jag är dock inte orolig i den frågan. Marken finns kvar och bolaget är finansiellt starkt efter försäljningen av lägenheterna för ett par år sedan. Ligg kvar men kom ihåg att ett bygglov kommer att följas av en nyemission så det gäller att ha lite pengar till den också.
 
 
Ravn: jag sitter på en del Orkla aktier, som rasar tack vare innehavet i REC. - Kan man hoppas på en återhämtning??
Johan Widmark: REC utgör som du nämner en betydande del av värdet i Orkla. Tyvärr så är REC i en ansträngd position operationellt där man gjort stora investeringar i produktionskapacitet som nu kommer upp i drift i en ganska tuff marknad. Vidare så är konkurrensen från kinesiska aktörer mycket hård och industrin är väldigt utsatt för politiska beslut om subventioner till solenergi. Dessutom har REC satsat på den nu dominerande kiselbaserade tekniken som är mer yteffektiv men dyrare än så kallade tunnfilm, som är billigare, och passar bättre i stora industriella installationer i öknen och liknande, och därför tar mycket marknadsandel nu. Visst finns det anledning att vänta sig ett rejält uppsving för solenergi då de fallande priserna förbättrar investeringskalkylen, och konjunkturen och finansieringsmöjligheterna återhämtar sig. Men den låga visibiliteten, den teknologiska osäkerheten, där det är långt ifrån säkert att kiselbaserade celler kommer stå som teknologivinnare och den politiska osäkerheten gör mig ganska skeptisk till REC.
 
 
Jesper: Vad tror ni om min portfölj på Aliance Oil, Nordnet och Eepicept?
Jill Bederoff: Jag tror att Epicept är att mycket bra val för din portfölj. Bolaget har än så länge inte fått tillräcklig uppskattning för sitt licensavtal med Meda. Aktien är ju lägre värderad i dag än innan avtalet var på plats. Meda är en stark partner och det kommer att synas på sikt De andra bolagen kan jag inte uttala mig om.
 
 
Jörgen: Vilka branscher har bäst marginaler?
Ulf Petersson: Läkemedel har tradtionellt mycket bra marginaler. En marginalvinnare senaste tio åren har också varit klädhandeln som har åtnjutit lägre tillverklingskostnader i Kina och annorstädes till följd av globaliseringen.
 
 
Anna: Hej! Jag kan väldigt lite om aktier men har ett intresse som blir större och större. Skulle bli väldigt tacksam för tips för den som vill lära sig mer om aktier, tex vad man ska tänka på, vad det är man ska ta hänsyn till vid köp mm. Tack på förhand.
Ulf Petersson: Man måste bestämma sig för vilken risk man vill ta. Generellt tar människor för mycket risk genom att köpa små förhoppningsbolag och desstuom ha en portfölj med få innehav. Köp en grundläggande bok om aktier. Aktiespararna har gett ut sådana och Sven Ivan Sundqvist skriv en för ett stort antal år sedan. Lär dig sambandet och skillnaden mellan aktie och bolag. Lär dig grundläggande fakta som P/E-tal utdelning och kassaflöde så har du kommit en god bit på vägen. Läs mycket. Det är enda vägen till lärdom.
 
 
Henke: Jag läser nedanstående idag på Avanza hemsida och undrar vad en "teknisk återhämtning" är? Det låter som ett skämt. Vem köper upp aktierna och törs stå risken fast man befarar en ännu större nedgång? Kan man förutsäga när det ska komma en "teknisk återhämtning"? Var kan man läsa mer om det här? NEW YORK: SMÅ FÖRÄNDRINGAR, STARK AVSLUTNING, DJIA -0,2% (Direkt) Efter kraftiga nedgångar under större delen av tisdagen inledde New York-börserna en rejäl återhämtning de sista två handelstimmarna, vilket främst hänvisades till tekniska faktorer. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till 10.044. S&P 500 var oförändrad på 1.074 medan Nasdaq Composite tappade 0,1 procent till 2.211. Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,9 miljarder aktier, medan den var 2,9 miljarder miljoner aktier på Nasdaq. "Det är en teknisk återhämtning. Vi tittar på februaris lägstanivå på 1.044 på S&P 500. Om vi skulle ha stängt under den nivån, skulle det utan tvekan ha visat en betydande strid mot stödnivån och trigga en ny våg av utförsäljningar med S&P under 1.000", sade Ryan Detrick, teknisk analytiker på Shaeffers Investment Research till Bloomberg News.
Ulf Petersson: Det finns två skolor på aktiemarknaden. Dels de som tittar på fundamenta det vill säga vinsttillväxt, värdering av framtida vinster, räntor och direktavkastning etc. Sedan finns det en växande andel placerare som utgår från den akademiska devisen att all information är tillgänglig och som syns i börskurserna och att egen analys därför saknar värde och att det i stället är mer lönsamt att läsa av framtiden genom att studera kursutvecklingen. När det gäller kursutvecklingen anser en del att det går att hitta mönster (att en aktie fortsätter att stiga när den har passerat en viss nivå. Eller tar stöd vid gamla lägstanivåer). Om många tror på denna typ av analys kan den blir självförverkligande. Det är i akademiska sammanhang en ganska omstrid "vetenskap" men har för många visat sig mycket lönsam som till exempel för en hel del så kallade "algoritmfonder" helt datorstyrda fonder som letar samband och utnyttjar dessa.
 
 
lars-erik janss: Läser idag i DI om oljepriset och förmodad stark uppgång. Om man tror på det, vilken fond skulle ni relommendera att sätta pengarna i?
Johan Widmark: Flera frågar om en uppgång i oljepriset. Trots att priset nu har pressats av att tillväxtförväntningarna i eurozonen tagit stryk, så finns det mycket som talar för ett högre pris framöver. Till att börja med så konsumerar vi betydligt mer olja än vi hittar ny, så vi tär hela tiden på reserverna, och med dagens takt förväntas vi inte ha använt upp alla våra kända reserver om ca 40 år. I det kortare perspektivet så krävs det ett pris på över 70 dollar för att göra vissa nödvändiga investeringar försvarbara, och kartellen OPEC har antytt att man önskar ett pris på mellan 75 till 85 dollar över tiden. Många tror på ett högre pris än så. För den som vill investera direkt i stigande (eller fallande) oljepris så finns exempelvis de börshandlade fonderna BULL OLJA (uppgång) och BEAR OLJA (nedgång) som ger exponering mot oljepriset med en hävstång. De ger prisförändring som motsvarar 2x prisförändringen i oljan. Just de här produkterna är dock baserade på den europeiska Bentoljan, och inte den vanligaste och mest omskrivna amerikanska WTI oljan, och de kan ibland bete sig lite olika prismässigt.
 
 
Tony: Vilka allmänna råd vill ni ge när det blåser som det gör just nu. Oroligt när man ser sitt sparande minska i värde. Vill inte tappa som under raset 2008 en gång till, men klarar inte av att sälja på mina stop-loss. Eller skall man vända på tankegången och passa på att köpa på 3-4 års sikt?
Ulf Petersson: Man ska inte ha mer aktier än vad som känns tryggt. Är man rädd för nedgångar ska man minska aktieandelen. Personligen tycker jag inte det är säljläge idag. Det är en stökig aktiemarknad och nästan alltid har det visat sig vara fel tillfälle och sälja aktier. Vi har dessutom redan backat med 15 procent vilket är en ganska stor nedgång.
 
 
Herbert: Har ni förslag på en portfölj, högst 5 aktier, som jag ska plocka ihop till mina barns sparande. De är 5 och 10 så det ska alltså vara en placering på minst 10-15 års sikt.
PO Lindsten: Jag förslår en väl balanserad mix av några kvalitetsbolag ur olika branscher; ABB, Handelsbanken, Getinge, Atlas Copco och SCA.
 
 
Marwin McFinn: Varför rekommenderar ni så mycket förhoppningsbolag och biotechbolag, vore det inte mer intressant för gemene man att se rekommendationer av stabilare bolag, som åtminstone tjänar pengar? Sedan undrar jag varför ni verkar ha etik- och jämställdhetsbetyg på varje bolag ni analyserar, mer intressant vore kanske några ord om ledningens kompetens eller liknande, något som säger något om bolaget som investering. Köper jag ett bolag är det väl ganska ointressant om VD är kvinna eller inte, det viktiga är att kompetensen går först. Med Vänliga Hälsningar Marwin McFinn
PO Lindsten: Jag anser att vi har en väl avvägd mix av såväl större, stabila bolag och mindre, mer riskfyllda i vårt analysurval. Det är i vilket fall vår ambition. När det gäller våra hållbarhets- och jämlikhetsbetyg ser vi dessa som ett viktigt komplement till den vanliga, finansiella analysen. Och när det gäller att bedöma etik/hållbarhet handlar det i stor utsträckning om att just bedöma ledningens framförhållning och kompetens.
 
 
Lars Carlsson: Ang. att HQ lägger ned egna tradingen. Hur skall man tolka detta? Om de inte kan trada sina egna pengar, hur kan man då lita på deras förvaltning och rådgivning ? Som enligt HQ är deras kärnverksamhet. Mvh, Lars
Ulf Petersson: Det är en intressant och berättigad fråga. Jag skulle vilja att det är bra att tradingen läggs ned eftersom det har varit en potentiell intressekonflikt mellan en fondkommissionärs trading och deras kundverksamhet. Traditionell trading har ju tjänat pengar på att sälja aktier till dig på säljkurs och köpa aktierna till köpkurs och den skillnaden har tidigare varit en femtioöring och är idag ett öre. Trading och förvaltning är två saker. Trading är kortsiktig handel och förvaltning är långsiktig och alla undersökningar visar att det i långa loppet är enklare att göra bra affärer med en långsiktig inställning till aktier.
 
 
Tomas M: Jag funderar på att köpa lite aktier i Digital Vision, Tror Ni att det skulle vara en bra affär?
Johan Bergsgård: Nej, sett till risken så tror jag att det finns bättre alternativ.
 
 
Karin: Vad kommer hända med HQ-aktien nu?
Ulf Petersson: Dagens tradingsmäll kommer betyda att aktien går från att vara ett stabilt papper med ganska små svängningar till att bli en aktie som kommer att röra sig upp och ned i högre grad än tidigare.
 
 
queen: Finns det någon aktieportfölj för oss va-kvinna-fans? Alltså en portfölj med bolag som både uppfyller va:s höga krav på en modern ledning (läs jämställd) och har tillväxtpotential? Om inte är det hög tid för en nu ;)
PO Lindsten: Absolut. Vi lanserade VA:s Jämställda portfölj i vårt senaste kvinnonummer i mars i år. Den består av de bolag som vi har köprekommendation på samt som dessutom har den högsta andelen kvinnor i ledning och styrelse relativt sektorn. Aktierna är Astrazeneca, Atlas Copco, Billerud, Boliden, Clas Ohlson, Investor, Kappahl. Orc , Poolia, Transcom.
 
 
Birgitta Boströ: Aktier som gått ner mycket, skall man sälja och köpa om för att få en förlust att kvitta mot ev vinster i slutet på året?/ mvh Birgitta Boström
Johan Bergsgård: Hej, det kan du absolut göra. Det kan vara en god idé. Kom dock ihåg att alla köp/sälj är förknippade vissa transaktionskostnader. Men om du handlar via internetmäklare så är det ju ganska billigt.
 
 
lars: Hej, Ar vi i borjan av en ny finanskris eller ar det en sattning i en stigande marknad..? Ska man kopa/salja/sitta still nu om jag har en horisont pa +3 ar? Mitt aktieinnehav; Meda, Astra, Lupe, Enquest, SCA, Fortum, Vitrolife, Bure, Kinnevik, investor, net insight Tack! //10 000 kr fragan
PO Lindsten: Just nu är det absolut ett sitta-still-läge. Vi tror på det sistnämnda, att börsen kommer att repa nytt mod under senast under andra halvan av året. Och din portföljkomposition verkar väl balanserad, en hel del riktigt stabilt och defensivt och så några mer riskfyllda.
 
 
Robert: Hur tror ni telias, medas vinster påverkas under året med denna cirkus? Mvh, Robert
Jill Bederoff: En blick tillbaka på de två senaste årens cirkus visar att de normalt "trygga hamnarna" inte varit så trygga. De medicintekniska bolagen har fått känna på turbulensen tydliga än tidigare medan de läkemedelsrelaterade bolagen har sina problem att tänka på. Meda är relativt konjunkturoberoende och har levererat kvartal efter kvartal. Däremot har bolaget fått relativt blygsam credit för det på börsen. Valutaeffekter och ökad konkurrens gav lite gnissel i början av året men på sikt tror VA på aktien.
 
 
sven: Har börsen bottat nu?
Ulf Petersson: Jag tror det. Men som sagt. Läget är osäkert.
 
 
Johan: I början av året var det många analytiker som trodde att börsen skulle gå upp 15-20% under 2010. Vad är er tro på var börsen står vid årets slut?
PO Lindsten: Det tror jag fortfarande, +17%.
 
 
Tore Gunnarsson: Behövs det hårdare tag mot finansmarknaderna? Ökade regleringar? Eller vad beroro det på att det ser ut som det gör just nu i Europa?
Jill Bederoff: Ja jag anser absolut att det behövs mer regler för att i möjligaste mån undvika att vi hamnar i en ny finanskris. Frågan är bara vilka. Att ha koll på efterlevnaden är förstås minst lika viktigt.
 
 
nya tider: Hej! vad tror ni om Impact Coatings framtid, de senaste veckorna har aktien rasat, hur ska jag tänka?
Johan Bergsgård: Högriskaktie. minskade omsättningen kraftigt i senaste rapporten och gjorde stor förlust. Kommer att svänga mycket även i framtiden. Om du gillar aktien så kan det ju vara ett bra köptillfälle. Men ta av den penninghög som du är beredd att mista...
 
 
Lars: Orkar världseknomin hålla ihop? Efter finanskrisen har det gått uppåt men frågan är om substansen är för dålig, dvs stödpaket först efter finanskris i USA och nu Grekland. Hur sannolikt är det för en ännu värre urladdning?
Johan Bergsgård: Ja, det är vår uppfattning att det kommer att hålla ihop. Vi tror inte att substansen är för dålig. Däremot kommer det säkert fler bakslag även på kort sikt. Det är mycket osäkhet i marknaden just nu.
 
 
Tore Gunnarsson: Vad har ni för bakgrund? Är ni ekonomer eller vad gör att ni har nått analytikerstadiet?
PO Lindsten: Vi är samtliga ekonomutbildade men har sedan lite olika bakgrunder. Några av oss har erfarenhet från finansbranschen i olika former, som analytiker och förvaltare medan några är mer renodlade journalister med lång, 10-15 års ekonomijournalisterfarenhet.
 
 
Douglas: Hej! Hur ser ni på fondmarknaderna Bric och Ryssland? Värt att investera i båda eller har Ryssland gjort sitt? Har tänkt på en placeringshorisont på över 5 år.
PO Lindsten: Med reservation för att det kan bli fortsatt skakigt på världens finansmarknader ytterligare en tid, vilket i synnerhet straffar BRIC-börserna eftersom de fortfarande anses ha högre risk, så har de alla förutsättningar att bli en bra investering på 5 års sikt. Tillväxten på dessa marknader kommer att fortsätta i hög takt en lång tid framöver.
 
 
Linn: Vad säger Ni om fastighet aktie? vilket är bra inversterad?
Ulf Petersson: Fabege tycker jag är billigt i förhållande till substansvärde. Solna kommer snart bli en del av Stockholm på riktigt och det lär gynna bolaget och följaktligen aktien..
 
 
Märtha: Hur ser det ut för timmerbranschen i Sverige? Jag funderar på att satsa på det och undrar hur efterfrågan egentligen ser ut.
PO Lindsten: Precis som det mesta i råvaruväg kommer också trä och timmer att bli alltmer efterfrågat i takt med att välståndet ökar i världens tillväxtländer med Kina i spetsen. Och även om norrländskt timmer inte skeppas till Kina påverkas den svenska marknaden på olika sätt av den globala prisutvecklingen. Som långsiktig placering bör det därför absolut vara intressant.
 
 
Anders: Vad tror ni om Bilia
Johan Bergsgård: Aktien har rusat från 15 sek till 90 sek på knappt två år. Känns inte riktigt som läge att plocka upp den just nu. Jag skulle vilja se vinsthemtagningar i aktien först. Dessutom verkar ju uppgångsfasen ha mattats och aktien har backat lite i spåren av den grekdrivna börsnedgången. Men, lyckas bolaget med sin förvärvsstrategi kan aktien nog fortsätta upp 25 procent till. Aktien handlas ju bara till ett p/e-tal på 8 räknat på årets vinst så aktien är ju inte dyr...givet att bolaget orkar hålla i vinstutvecklingen.
 
 
Joakim Ericsson: Hej, vad tror ni om Hemtex framtida utdelningar med tanke på Hakon Invests uppköp?
Jill Bederoff: Hej, jag tror inte att man ska räkna med någon utdelning från Hemtex på ett tag. Verksamheten har under en längre tid haft tydliga problem då det tidigare reakonceptet inte visat sig fungera. Många har försökt hitta nya affärsmodeller men hittills har ingen lyckats. Årets första kvartal var en katastrof och utsikterna är grumliga. Därför har vi sälj i aktien.
 
 
Hamstern: Hej, jag har en förmåga att bara köpa och inte sälja. Kanske inte så lätt men om ni skulle plocka ut två(eller gärna fler) som jag absolut skall behålla och två(eller fler) som jag absolut skall sälja i min portfölj, vilka skulle det bli? ABB (+1,40%), ASSA(-4,5%), Endomines(+47%), HM(+20%), Husqvrana(-5%), Industrivärden(+25%), Lappland Goldminers(-45%), Loomis(-15%), Lundin Petroleum(-43%), Metro(+26%), Nederman(+12%), Nordea(-13%), Nordic Mines(-1%), Peab(-11%), Q-Med(-1%), Raysearch(+17%), SCA(-10%), SEB(+16%), SKF(+40%), Sandvik(+43%), Uniflex(+72%). Oerhört tacksam för svar.
PO Lindsten: Då har du en hel del gemensamt med Warren Buffett, världens mest framgångsrika placerare genom tiderna. Och ser men din portfölj kan man mycket väl förstå ditt "problem". Gott om riktigt fina aktier. Nåt absolut kan jag inte säga, men kanske skulle jag ta hem vinsten och sälja i Uniflex och dra ner gruvexponeringen och ta en förlust i Lappland.
 
 
Kurt Asp: Ang. Analytiker! Vad har analytiker för berättigande? Om det är några som skall vara nära marknaden så är det analytiker! En analytiker måste också kunna förutse det som nu händer o sker! Skyller någon av analytikerna på den stora finanskrisen är de inte analytiker. Något som är undanflykt att markaden gör si eller så! Vadå Si eller så! Kräver att analytiker ger analyser värt namnet. Det är alltid lätt att i efterhand försöka rädda sitt eget skinnet i stället för att se framåt. I goda tider kan även jag vara analytiker och följa alla andra! Jag är hantverkare och får betalt då jag visat resultat. Det borde gälla flera och även analytiker som ex. Väntar på svar eller åsikt! Kurt Asp
Ulf Petersson: Analytiker är människor och tenderar likt människor att se allt svart eller vitt. Sedan är tidsaspekten ett problem. Du kan ha fel på ett års sikt och rätt på 4 och vice versa. Man ska se analytikernas bedömningar för vad de är - en persons åsikter.
 
 
Stefan: Hur blir resten av 2010? Slutar börsen på plus eller minus och hur mycket?
Johan Widmark: På den första frågan så tror jag att vi har en bit kvar på nedsidan för att rensa ur all oro i eurozonen, det betyder att vi kommer att behöva en rejäl kapitulation innan det vänder. Det är nog farligt att låta sig luras av enstaka stora uppdagar på börsen. Kom ihåg att de största uppdagarna är i baissemarknader, inte i haussemarknader. När marknaderna väl kapitulerat så tror jag att man kommer våga fokusera på hur starkt USA är. Q2 rapporterna, och även Q3 tror jag kommer bli starka, så jag ser gott hopp om att året ska sluta på 15% upp i alla fall.
 
 
Stefan: Vad tror ni om ABB framöver? Tycker den borde vara relativt stabil. Bra balansräkning och stora möjligheter framöver.
PO Lindsten: Vi är positiva till ABB-aktien sedan länge som en långsiktig vinnare. Den har dock inte riktigt hängt med andra verkstadsbolag upp sedan botten i mars i fjol eftersom en stor del av verksamheten är relativt sencyklisk till sin karaktär. Men just därför kan det snart vara dags för en återhämtning också för ABB under det närmaste året. Och finanserna är som du nämner imponerande starka med en riktigt stor kassa. Nu börjar också ledningen försiktigt spendera en del av denna på väl valda förvärv vilket är positivt.
 
 
Göran Lindqvist: Om man har fyra miljoner som man inte behöver dom närmaste tre åren hur bör man placera dom,kan tänka mig lite risktagningar. tack på förhand
Johan Widmark: Trots att du nämner att du är villig att ta lite risk så skulle jag ändå rekommendera viss riskspridning. Kanske 25% stabila bolag med bra balansräkningar och ändå lite tillväxt potential, H&M är en klassiker som över tid gjort få besvikna. 20% mindre tillväxtbolag, 20% i emerging marketsfonder, 15% råvarufonder, 15% obligationer, och för att skoja till det resten guld.
 
 
Johan: Läste en köprek på Midelfart Sonesson i slutet av 2009. Risker som försvagad krona samt höjda räntor har inte besannats men ändå går det utför pga allt sämre försäljningssiffror. Är det fortfarande ett köpvärt papper eller är hälsokost helt enkelt en branch på väg utför?
Jill Bederoff: Det är nog inget fel på branschen men Midelfart verkar ha kroniskt svårt att få fart på sin verksamhet. I första kvartalet fick vi istället se en minskad försäljning och sämre resultat. Det innebar ytterligare besparingsåtgärder. Inte heller har bolaget gjort något med det partihandelstillstånd som utfärdades i fjol. VA:s köprekommendation i Midelfart kan inte klassas som en av våra mest träffsäkra. Snart är förtroendet borta.
moderator: Nu är chatten avslutad för den här gången. Vi tackar för alla frågor!

Kommentarer

Ditt inloggningsnamn kommer att visas vid kommentaren. Du är inloggad som Logga ut
Kommentera
0 kommentarer
Visa fler
Logga in eller registera dig
Stäng
Användarnamn eller e-post:
Fyll i användarnamn
Lösenord:
Fyll i lösenord
Användarnamnet eller lösenordet som du angivit är felaktigt
Kom ihåg mig
Logga in
Logga in