Hoppa till innehållet

Greta Thunberg fick avbryta klimatstrejk i Madrid

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid.

”Det är för mycket folk och för mycket journalister. Polisen säger att jag inte kan fortsätta.”

Foto: Andrea Comas

Det samlades mängder med människor för att delta i den globala klimatmarschen i den spanska huvudstaden. Klimataktivisten Greta Thunberg har fått stor medial uppmärksamhet sedan hon steg av tåget för att delta under COP 25.

När hon skulle delta i klimatprotesterna på fredagskvällen blev uppmärksamheten en säkerhetsfråga och hon fick efter en kort stund avbryta marschen, men återfanns senare på scenen där hon talade till publiken.

”Det är vi som står för förändringen. De som sitter på makten måste komma ikapp. De behöver göra sitt jobb.”

”Världens ledare sviker oss, vi säger att det är nog nu. Förändringen kommer oavsett vad ni tycker.”

Juan Antonio Correa representerar en av alla de ursprungsbefolkningar som finns på plats i Madrid.

”Vårt traditionella sätt att leva och den relation ursprungsbefolkningen har till Moder jord är en alternativ väg att gå för det moderna samhället när det gäller att bemöta klimatkrisen”, säger han till AFP.

Under fredagseftermiddagen träffade Greta Thunberg och tre andra unga klimataktivister internationella medier för att svara på frågor om deras krav på världens makthavare.

”En del människor är rädda för förändring, och vi unga vill ha en förändring, därför försöker de att tysta oss.”

Klimatmötet är det andra sedan de unga klimataktivisterna började strejka världen över.

”Vi har åstadkommit mycket, genom att vi har ökat medvetenheten hos allmänheten. Det är ett stort steg, men det räcker inte.”

Thunberg får medhåll från de andra aktivisterna som också kräver förändring: ”lovord kommer inte att rädda oss, vi behöver inte fler löften – ni måste agera”.

”Vi kan inte fortsätta så här, i längden är det är inte hållbart att barn skolstrejkar för att rädda klimatet”, säger Thunberg.

Enligt ursprungsplanen skulle COP 25 hållas i Chile men på grund av spänningar och protester i landet flyttades konferensen hastigt till Spanien och Thunberg som hade planerat att ta tåget till Chile från USA fick snabbt ändra sina resplaner.

Temat för fredagens protester är klimaträttvisa – alltså behovet att betrakta klimatförändringarna ur ett människorättsperspektiv.

Runt 25.000 deltagare från nästan 200 länder deltar i COP 25, som pågår fram till den 13 december. Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras.

Under mötets andra vecka, från och med måndag, anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Innehåll från QuickbitAnnons

Snabba betallösningar får kryptobolaget att växa snabbt

Svenska fintechbolaget Quickbit växer just nu snabbt tack vare sina lösningar för e-handlare som vill ta betalt i kryptovaluta eller endast nyttja fördelarna med blockkedjan i sina betalningar.

– Vi har en stark produktportfölj som är mycket konkurrenskraftig även internationellt, säger Daniel Sonesson, vd för Quickbit.

Läs mer på Quickbit.com 

Globaliseringen och den ökande e-handeln har skapat en växande efterfrågan på betalningar och överföringar som dels är säkra, men också snabba och smidiga. För att möta framtidens efterfrågan grundades Quickbit 2016 och man har nu byggt upp ett ekosystem av lösningar som underlättar för människor och företag att använda kryptovaluta i sin vardag.

– Vi är duktiga på att utnyttja fördelarna med blockkedjan som ger trygga och hackningsfria betalsätt. Blockkedjan möjliggör omedelbara internationella överföringar mellan människor till låga kostnader, och växling mellan olika valutor till minimala avgifter. Det är även möjligt att följa hur kryptovalutan har bytt ägare, säger Daniel Sonesson.

Snabba överföringar

Quickbits produkter hjälper handlare att kunna få pengarna på kontot i samma ögonblick som de säljer sin vara, understryker Daniel Sonesson.

– Våra lösningar innebär att handlarna inte ens behöver hålla på med kryptovalutan själva. Vi kan sköta det ”jobbiga” som kryptovaluta kan innebära och sköta växlingen till deras nationella valuta.

Hela sex procent av svenskarna har investerat i kryptotillgångar, enligt Finansinspektionens rapport ”Hushållens ekonomi” (2023). Globalt växer antalet kryptoägare kraftigt. För Quickbit märks det ökande intresset tydligt - bolaget befinner sig just nu i en stark tillväxtperiod. 

– Vi har genomgått ett intressant år där vi har fortsatt att utveckla vårt erbjudande. Vi ser att en allt större bredd av företag blir mer och mer nyfikna på att jobba med oss eftersom de ser att våra produkter fungerar.

Daniel Sonesson, VD för Quickbit
Daniel Sonesson, VD för Quickbit

Många marknader ger tillväxt

– Vi satsar på en fortsatt stark, global tillväxt. Vi rör oss i en riktning nu där vi ser att intresset för vår produktportfölj bara ökar. Inom några år kommer Quickbit att vara en av de stora dominanterna internationellt som hjälper allt fler branscher och stora globala kunder att förse sina slutkunder med ännu smidigare och säkrare betalningssystem.

En viktig nyckel till framgången är att bolaget jobbar mot många olika marknader, framhåller Daniel Sonesson:

– Våra lösningar begränsas inte av landsgränser vilket gör att vi kan expandera geografiskt i hög takt till alla marknader där kryptovaluta är tillåtet.

– Vi har unika produkter som hjälper handlarna att kunna nå en alltmer växande kundgrupp av människor som förfogar över digitala tillgångar, som till exempel kryptovaluta. Det gör att de plötsligt kan nå en marknad som de inte tidigare har nått.

Förutom att erbjuda en produktportfölj riktad mot handlare i alla branscher som vill ta betalt i kryptovaluta har Quickbit även utvecklat lösningar riktade mot konsumenter.

Skalbar affärsmodell

– För oss innebär det ökade möjligheter för tillväxt när allt fler människor och handlare på fler marknader använder våra lösningar.

Daniel Sonesson säger att tillväxt visserligen kan vara utmanande, men att han känner en trygghet även under det höga tempot framåt tack vare Quickbits affärsmodell. 

– Den är skalbar och lönsam i grunden. Det innebär att vi kan växa i hög takt utan att göra större investeringar, vilket gör att vi kan fortsätta vara lönsamma trots stark tillväxt.

Läs mer på Quickbit.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quickbit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera