Hoppa till innehållet

Nio experter: Därför kommer börsraset inom kort

Goldman Sachs varnar för börsnedgångar på mellan 20 och 25 procent. Höjs de amerikanska statsräntorna i samma takt som befarat är stupet nära, skriver Marketwatch.

Här är nio experters förklaringar till varför investerare bör vara på sin vakt för en ny korrektion på börsmarknaden.

Bild: TT

Trots att den globala ekonomin inte visar några tecken på avmattning kämpar börsmarknaderna med att återhämta sig från fallen i som startade den 5 februari då amerikanska Dow Jones stängde 4,6 procent ned. Det största fallet på en enskild handelsdag räknat i indexpunkter.

Investerares huvudvärk är att inflationen är på intågande och att amerikanska centralbanken kommer att dra åt en hårdare snara runt penningpolitiken än väntat. Det skriver Marketwatch och listar nio experter som varnar för en ny börskorrektion.

Fed-chefen Jerome Powell höll tidigare i veckan tal där han meddelade att styrräntan kommer att höjas gradvis . Men det var flaggandet för en extra räntehöjning som fick marknaden i gungning och Wall Street att falla.

Enligt investmentchefen Scott Minerd på Guggenheim Partners är Fed-chefens uttalanden i tisdags bara början på problemen. 

”Fed kommer komma fram till att tre räntehöjningar inte är tillräckligt under 2018 och spekulationerna kommer då att börja rikta in sig på fem eller sex höjningar. Det blir droppen som får bägaren att rinna över”, säger han, enligt MarketWatch.

Investmentchefen drar paralleller till börsåret 1987. Efter rekordnoteringar på börsen följde räntehöjningar med tryck på höjd inflation i kombination med en svag dollar. Feds långsamma anpassning bidrog till en av de värsta börsdagarna på Dow Jones. 

Tony Dwyer vid Canacord Genuity varnar för att den relativt snälla återhämtningen från börsraset i början av februari är vilseledande.

”Den här bekväma utvecklingen kommer snart att blekna, antingen av fruktan för Fed, data som leder till besvikelser eller en kombination av de båda”, säger han, enligt MarketWatch och råder investerare att ”hålla i hatten” de närmaste månaderna.

De tioåriga statsräntorna har inte varit i närheten av 4 procent sedan vi hade ”den stora recessionen”. Men kom ihåg att räntan redan har fördubblats från nivåer på 1,5 procent 2016. Det säger Bryce Doty vid Sit Investment Assosiates, enligt Marketwatch. Han tror att många investerare är i en förnekelsefas över hur mycket räntan faktiskt kommer att höjas det här året.

”Jag tror att det bara kommer fortsätta upp. 10, 20 punkter per månad tar dig snabbt till 4 procent”, säger Bryce Doty. 

Goldman Sachs ser två stora anledningar till att vänta sig en större börsnedgång när räntorna ökar. Den första är att kostnaden för lån också ökar, det kan sänka aktiviteten på marknaden. Den andra är när statsobligationer ger en anständig avkastning, då finns det många investerare som hellre väljer att lägga sitt krut där även om det finns mindre chans för stora avkastningar.

”En ökning av tioårsräntan till 4,5 procent i slutet av året skulle leda till en minskning av aktiekurserna med 20 till 25 procent", skriver Goldman Sachs-ekonomen Daan Struvyen i en kommentar nyligen.

”Det skulle trycka ner S&P 500 till omkring 2.150 och mer eller mindre radera de två senaste årens vinster."  

Russel Investments ser nödvändigtvis inte någon krasch komma men varnar för att all finanspolitisk stimulans gör marknaden "sockerstinn" och att det kan sätta i gång en allvarlig inflation i USA. I kombination med en ”nästan obefintlig” inflation i Europa borde investerare lockas av att flytta över Atlanten om de vill ha ett lönsamt 2018, menar Russel Investments strateg Wouter Sturkenboom, enligt Marketwatch.

Emil van den Heiligenberg, chef vid Legal & General Investments, tycker att investerare borde ”testa sina bromsar” eftersom flera stora ekonomiska indikatorer har börjat blinka gult – och i vissa fall ljust rött. 

Medan många indikatorer för recessioner fortfarande ser bra ut, ser utsikterna för 2019 inte lika bekymmersfria ut. Emil van den Heiligenberg har ett färgkodat diagram baserat på tidigare långkonjunkturer. Särskilt intressant är mängden skuld- och finansieringsåtgärder samt överhettade värderingar på aktiemarknaden, menar han. Nu visar diagrammet en blodröd färg med förklaringstexten ”Se upp”. 

”Marknaden tenderar att förutse lågkonjunkturer sex till tolv månader i förväg” enligt Emil van den Heiligenberg vid Legal & General Investments.

Ett liknande skede varnar världens ledande hedgefond för. Ray Dalio på Bridgewater pekar på att vi är i förstadiet till en bubbla där det finns 70 procent risk för en lågkonjunktur fram till 2020.

Ray Dalios bekymrar sig främst för den förflyttningen från de rekordlåga räntorna till en mer normaliserad penningpolitik i kombination med risken för en inflation som håller tillbaka den amerikanska ekonomin. 

Jack Albin från Cresset Wealth Advisors säger att de senaste årens uppgångar har gjort investerare alltför optimistiska över hur mycket börsnoterade företag kan leverera i år. Men uppgången varar inte för evigt, konstaterar han och tror att marknaden kommer att sjunka så mycket som 15 procent.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera