Hoppa till innehållet

Evolution Gaming-grundaren: Vi säljer av filosofiska skäl

Grundarduon säljer aktier för en miljard kronor i Evolution Gaming. Aktien dök efter beskedet.

”Vi säljer av filosofiska skäl”, säger Jens von Bahr till Di.

Jens von Bahr.
Jens von Bahr.

Grundarna Jens von Bahr och Fredrik Österberg säljer varsin knapp fjärdedel av sina ägarposter i Evolution Gaming EVO -1,31%Dagens utveckling, leverantör av teknik för casinospel online.

De kammar därmed hem omkring en halv miljard kronor var på aktierna, som rusat en bit över 500 procent sedan marknadsdebuten på småbolagslistan First North i mars 2015. Bolaget klev in på Stockholmsbörsen så sent som i juni i år.

Jens von Bahr och Fredrik Österberg sålde på måndagskvällen totalt 5 procent av aktierna i bolaget. Försäljningen skedde till 557 kr per aktie motsvarande cirka 8 procents rabatt mot måndagens stängningskurs.

Köpare uppges vara svenska och internationella institutionella spelare.

”Försäljningen har inget med bolaget att göra. Av filosofiska skäl ville vi sälja ned lite grann”, säger Jens von Bahr till Di.

Någon gång vill grundare ta hem lite vinst och nu var det dags, resonerar han.

”Det finns aldrig ett bra tillfälle för en grundare att sälja. Men nu är det minst dåliga tillfället där samtliga sju analytiker som följer oss rekommenderat köp i aktien. Den mest positiva har en riktkurs som är 15 procent högre vad vi sålde för.”

Vad ska du göra med pengarna?
”Sanningen är att jag inte riktigt vet.”

Jens von Bahr betonar för Di att huvuddelen av hans förmögenhet fortfarande är investerad i Evolution Gaming.

”Det här kommer sannolikt, och förhoppningsvis, att bli en dålig affär eftersom vi båda hoppas att kursen kommer att utvecklas positivt på längre sikt”, skriver de bägge grundarna i ett pressmeddelande.

Evolution Gaming är Stockholmsbörsens överlägset bästa storbolagsaktie i år. Före tisdagens bakslag var aktien upp hela 134 procent sedan årsskiftet.

Efter beskedet blev aktien tisdagens stora förlorare på Stockholmsbörsen. Aktien rasade med dryga 10 procent och uppgången i år backade till omkring 110 procent.


Innehåll från Telia CygateAnnons

Innovativa cyberhot sätter press – checklista för företagets säkerhetsarbete

Tomas Eklind är taktisk portföljägare för cybersäkerhet på Telia Cygate.
Tomas Eklind är taktisk portföljägare för cybersäkerhet på Telia Cygate.

Utvecklingen går snabbt och hotaktörerna blir bara fler och mer innovativa.

Men det finns mycket du kan göra för att skydda verksamhetens tillgångar.

– Det viktigaste är att komma i gång! Ta säkerhetsarbetet på allvar och ta hjälp när det behövs, säger Tomas Eklind, taktisk portföljägare för cybersäkerhet på Telia Cygate.

EXTERN LÄNK: Läs mer om cybersäkerhet 

Att rusta företaget in i en ny omvärld, med en spelplan som har förändrats rejält på bara några år. Ja, det kan kännas som en övermäktig uppgift.

Men:

– Att bara sitta och vänta och nästan bli lamslagen är det sämsta man kan göra! Börja med något, då har du tagit första steget. Sedan gäller det att ta nästa steg, och därefter nästa”, säger Tomas Eklind som jobbar med cybersäkerhet på Telia Cygate.

– Jag vill slå ett stort slag för att ha en sparringpartner, att se till att ha någon att bolla med och att samverka med andra. Ensam är inte stark!

Tomas Eklind konstaterar att om cyberbrottsligheten hade varit en laglig bransch så hade det varit lätt att imponerats av innovationskraften, nytänkandet och tempot i utvecklingen. 

Nu blir det i stället allt viktigare att försöka förutse potentiella risker och hot och agera – helst innan något händer.

– Ett vanligt grepp inom cyberbrottsligheten idag är att man manipulerar folk att göra saker för de kriminellas räkning, som till exempel att koppla upp sig mot en länk för att ladda ner en programvara som tar över ens dator. Så när man väl knappar in sina bankuppgifter och liknande så sitter det en kriminell på andra sidan och leder den vanliga människan rakt in i bedrägeriet. Detta är svårt att värja sig emot, även för den som är säkerhetsmedveten.

– Det är en helt ny omvärld. Det är inte bara på gatan rånen händer längre, det är i den virtuella världen.”

Utvecklingen med AI har också påverkat framfarten.

– Det blir allt vanligare att de kriminella använder AI till att formulera ett övertygande manus eller skadlig kod till sina intrångsförsök.

Men med hjälp av rätt rådgivning och stöttning går det att hitta sätt att stå emot den växande brottsligheten.

– Det finns många företag som till exempel inte vet vilken typ av utrustning hos dem som kommunicerar på nätverket. Det gör den möjliga kontaktytan för de kriminella betydligt större än vad den behöver vara, säger Tomas Eklind.

– Därför är det avgörande att börja med att göra en inventering inom företaget, om vilken information, data och enheter med mera som finns. Baserat på det utförs en riskanalys och därefter kan man börja att bygga skyddet.

Tomas Eklind säger att säkerhetsskyddet behöver byggas i lager.

– Tänk på det som en lök. I takt med att de kriminella blir smartare och även nyttjar de nya verktygen, som AI, så kommer de kanske att komma förbi det första skyddslagret. Men då ska det finnas ett nytt skydd, och sedan ännu ett. Detta bromsar upp deras framfart.

En risk med alla ökade hot kan vara att företagen blir rädda och hämmas när det gäller digitaliseringen. Men att lägga i bromsen är inte rätt väg att gå, menar Tomas Eklind.

– Utan digitaliseringen blir ju inte ditt företag relevant i framtiden. I stället är det viktiga att ha med säkerhetstänket från början.

Tomas Eklind säger att företagen behöver börja tänka annorlunda.

– Man har varit så innovativ och nyfiken på alla digitala möjligheter att säkerhetsarbetet inte har fått det utrymme som det borde ha haft. Man kan till exempel ha tagit fram en ny häftig applikation där funktion och design är perfekt, men där man omedvetet har öppnat upp en ny attackyta för de kriminella.

Telia Cygate jobbar nära kunder i alla branscher som befinner sig längs hela säkerhetstrappan - från de första stapplande stegen till omfattande helhetslösningar.

– Det är aldrig för sent att börja att jobba på ett bättre sätt. Säkerhet kan inte längre bara ses som en kostnad. Det är en investering som är kvalitetshöjande för verksamheten och som hindrar det värsta från att hända. Utan ett aktivt och strukturerat säkerhetsarbete blir din verksamhet inte trovärdig och relevant på marknaden.

EXTERN LÄNK: Läs mer om cybersäkerhet 

 

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera